Beste vaatwasser

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser, kan het aanbod op internet, maar ook in een winkel zelf, behoorlijk overweldigend zijn. Je ziet een hele range aan vaatwassers voorbij komen, waarbij de prijzen flink uiteen kunnen lopen. Wanneer je weet of je voor een inbouw- of vrijstaand model gaat, valt er al een deel af. Maar uitkomen op de beste vaatwasser is best lastig, vooral omdat je persoonlijke voorkeuren hebt en ja vast al een prijskaartje in je hoofd hebt. Wij hebben hier een top 5 van de ‘Beste vaatwasser’ geselecteerd om het voor jou makkelijker te maken. De beste onderbouw vaatwasser zijn te vinden op de onderbouw vaatwasser pagina.

Om voor jou een top 5 selectie te maken met de beste vaatwasser, zijn we heel wat uren bezig geweest met het lezen van recensies, vergelijken van specificaties en contact hebben met verkopende partijen. We hebben op basis van een aantal dingen een selectie gemaakt. Om meer inzicht te krijgen in de dingen waar we de vaatwassers op gescoord hebben, staan ze hier onder op een rij.

Hoe kiezen we de beste vaatwasser?

Al met al hebben we dus een lijst samengesteld met de 5 toppers van dit moment. we controleren regelmatig of deze nog up-to-date is, en wanneer er nieuwe vaatwassers op de markt komen laten we deze scoren op dezelfde punten en kijken we of deze een plek verdienen in de top 5. Zo houden we onszelf en jou op de hoogte van de beste keuze van dit moment.

De bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een vaatwasser: dit is bepalend voor de levensduur van de vaatwasser en wordt onderverdeeld in 7 verschillende specificaties: het materiaal van de kuip, de type motor, de machinereiniging, geleiderails, gelagerde wieltjes, het type waterbeveiliging en het geluidsniveau. De bouwklasse kan vervolgens onderverdeeld worden in 3 typen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Bij een topklasse mag je een extra lange levensduur verwachten, wat voor ‘de beste vaatwasser’ toch een pré is. Hierbij is een reinigingsfunctie zeer van belang om verstopping op den duur te voorkomen. Een middenklasse beschikt over minder specificaties maar heeft nog steeds een goede levensduur. Een basisklasse is minder aan de prijs, en daarom voor studenten of starters een betere optie. Echter heeft een basisklasse wel een aanzienlijk kortere levensduur doordat de vaatwasser zichzelf niet optimaal reinigt en verstopping door vuilresten sneller voorkomt. Ondanks dat de reiniging dus niet optimaal is, heeft een vaatwasser ten alle tijden, ook bij de basisklasse, een waterbeveiliging om lekkage op de keukenvloer te voorkomen. Al met al is de bouwkwaliteit van belang wanneer je kijkt welke vaatwasser zich de ‘beste vaatwasser’ mag noemen, met name vanwege de invloed op de levensduur.

Energieklasse

De energieklasse is erg belangrijk bij het selecteren van de beste vaatwasser. Dit is om milieuvriendelijke en portemonnee vriendelijke redenen van groot belang. Een vaatwasser met een gunstig energielabel kan op den duur aanzienlijk energiekosten schelen en zo, na een aantal jaar, goedkoper worden dan een minder energiezuinige vaatwasser. De vaatwassers waar we naar gekeken hebben bevatte allemaal een energieklasse van A+ tot en met A+++. Nu denk je vast, maar A+ is toch ook al goed? Het is belangrijk om te weten dat een energieklasse elke stap met 10% minder energiegebruik betekend. Dus het verschil tussen A+ en A+++ is een 20% zuinigere vaatwasser. Natuurlijk moet de beste vaatwasser voldoen aan een zo energiezuinig mogelijk label, zodat de vaatwasser na aanschaf zo goedkoop en milieuvriendelijk mogelijk is. Dit kan, naast een gunstig energielabel, ook met een eco-programma. Eco-programma’s zorgen ervoor dat de vaat schoon wordt in een kortere tijd, met minder water en minder stroom.

Capaciteit

De beste vaatwasser bevat natuurlijk ruimte voor voldoende vaat. Wanneer het voor jou voldoende is, is echter verschillend. Een tweepersoons huishouden heeft vaak minder ruimte nodig dan een vijf persoons huishouden, hoewel dit ook niet zo hoeft te zijn. De beste vaatwasser bevat een gemiddeld of hoger aantal couverts, om te voorkomen dat er onvoldoende ruimte is.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau was al even genoemd onder de bouwkwaliteit. Hierbij kijk je naar isolatie. Bij meer isolatie, is er uiteraard minder geluid te horen van buitenaf. Dit kan voor jou minder interessant zijn wanneer de vaatwasser in een bijkeuken staat en de afstand tot de eettafel en woonkamer voldoende groot is om het geluid niet te horen, maar over het algemeen is een ‘stille vaatwasser’ wel een voorwaarde voor de beste vaatwasser. We zitten niet te wachten om elk spoelprogramma op de achtergrond te horen als we een film kijken ’s avonds op de bank. Hoe beter het geluidsniveau, hoe gunstiger dit voor de vaatwasser in de selectie was.

Extra features

Extra features zijn geen must, zeker niet bij een vaatwasser die slechts zijn werk moet doen, niet teveel gebruikt wordt, en zo goedkoop mogelijk moet zijn. Maar bij de selectie van de beste vaatwasser wordt er wel rekening gehouden met gebruikersgemak, en dat wordt toch echt beter wanneer er bepaalde functies op de vaatwasser zitten. Denk hierbij aan een verkort programma, een behoedzaam programma voor de porseleinen borden en kristallen glazen, een intensief programma voor de hardnekkige etensresten, een ‘extra droog functie’ om natte vaat te voorkomen, een flexibele inrichting voor wanneer je bepaald servies anders niet kwijt kunt, startuitstel en bediening via een app voor wanneer je de vaatwasser aan wilt zetten op een tijdstip dat je niet thuis bent, en de resttijdindicatie om een idee te krijgen van het tijdstip waarop de vaatwasser klaar is. De beste vaatwasser heeft voldoende functies om gebruiksvriendelijk te zijn en voor jou het leven in de keuken makkelijker te maken.

Prijs

De prijs is hierbij natuurlijk ook van belang. Wanneer aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan is, en de vaatwasser heeft dus een uitstekende kwaliteit, een energiezuinig gebruik en is handig in gebruik, dan kan het zijn dat de vaatwasser €1200 euro kost. Daarentegen heb je ook vaatwassers die op de punten even goed of bijna even goed scoren en €600 of €800 euro kosten, dat scheelt nogal wat. De prijs-kwaliteit verhouding is hierbij dus van groot belang. We kijken eerst naar de specificaties en daarna naar de prijs, om de lijst met specificaties erbij te houden en de vergelijking rond te maken.