Hoe maak ik mijn vaatwasser schoon?


Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser, maar het blijkt dat een aanzienlijk deel van deze huishoudens de vaatwasser niet regelmatig schoon maakt. Dit resulteert in een stinkende vaatwasser. Je kent het wel, je opent de vaatwasser en er komt een niet zo frisse lucht uit. Dit is op den duur ook logisch, want er komt een hoop viezigheid in de vaatwasser terecht. Daarbij resulteert het in slechtere kwaliteit, een kortere levensduur en meer energieverbruik. Dit stapelt zich niet op in de eerste maanden na de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, maar kan voor problemen zorgen als een vaatwasser enkele jaren oud is.

Het is dan ook belangrijk om de vaatwasser regelmatig te onderhouden. Als een vaatwasser stinkt, is er namelijk meer aan de hand dan alleen een filter welke omgespoeld moet worden. Er zijn vaatwassers met een goed zelfreinigend vermogen. De meeste vaatwassers spoelen aan het einde van het programma de vaatwasser van binnen door, maar niet elke vaatwasser kan dit even goed. Mocht je dit een must vinden bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, dan is het gebruikersgemak en het zelfreinigend vermogen iets om op te letten bij de specificaties en de recensies. Maar wat kun je dan het beste doen?

Het schoonmaken van je vaatwasser in stappen

  1. Draai een heet programma met een lege vaatwasser. Hiermee verwijder je een groot deel van de vettige resten en afwasmiddelresten op de wand en de rekjes van de vaatwasser. Vervetting ontstaan vooral door het veelvuldige gebruik van koudere programma’s, omdat het dan de kans krijgt zich tegen de binnenwand van de vaatwasser aan te zetten. Tijdens deze spoelbeurt kun je ook een vaatwasmachinereiniger toevoegen. Dit zorgt ervoor dat het vuil makkelijker verwijderd wordt van de wanden en de rekjes. Ook kan dit een frisser geurtje achterlaten.
  2. Maak regelmatig de filters schoon. De filters voeren het vieze water af, waardoor hier regelmatig etensresten voorbij komen welke blijven haken als ze net te groot zijn. Verstopping van een filter resulteert in minder kwaliteit van de vaatwasser, want het vieze water blijft simpelweg langer in de vaatwasser staan. Het beste is om na iedere wasbeurt de filter te controleren op afvoerresten, echter vergeten mensen dit vaak. Handig is dan om jezelf aan te wennen om wekelijks de filter goed schoon te maken in een sopje, zo verwijder je voedingsresten en ook vettigheid.
  3. Neem de deur van de vaatwasser af. De ultieme plek waar vuil zich ophoopt is de rubberen rand van de deur. De rand zorgt voor de afsluiting, maar pakt ook de viezigheid en vettigheid van het water mee. Dit kan zich ophopen en uiteindelijk voor een vervelende lucht zorgen. Daarnaast kan het rubber aangetast raken en daardoor kan de vaatwasser gaan lekken. Het rubber van de deur elke week even afnemen is aan te raden, maar doe dit minimaal maandelijks grondig.
  4. Naast de filter en de rubbers van de deur, zijn de sproeiarmen ook gevoelig voor het ophopen van vuil. De gaatjes in de sproeiarmen kunnen vuil vangen en hierdoor verstopt raken. Vooral in een vaatwasmachine die stinkt, is het aan te raden de sproeiarmen los te draaien en goed af te spoelen onder de kraan. De gaatjes kun je doorprikken met een satéprikker om verstopping tegen te gaan. Niet alle vaatwassers hebben verwijderbare sproeiarmen, dus let hier wel op.
  5. Blijft de vaatwasser stinken? In dat geval kan een halve citroen wonderen doen. Leg een halve citroen in het vaatwasmandje en draai deze mee met de vaat. Het zuur van de citroen werkt goed tegen vetaanslag, maar de frisse geur van citroen verhelpt ook nare luchtjes van de stinkende vaatwasser.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers