Hoe ontstop ik mijn vaatwasser?


Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen.

Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden de filter na elke afwasbeurt om te spoelen om te voorkomen dat etensresten zodanig opstapelen dat deze kunnen gaan verstoppen. Daarbij kunnen andere losse onderdelen ook regelmatig omgespoeld worden. De sproeiarmen zo nu en dan verwijderen (indien mogelijk) en omspoelen en controleren op verstopte gaatjes is ook aan te raden. Daarnaast is het nuttig elke paar maanden de vaatwasserpomp te controleren en om te spoelen en elk jaar de afvoerslang schoon te maken met soda en kokend water voorkomt dat vettige aanslag langdurig opbouwt aan de binnenkant van de slang. Daarnaast is het goed om de afvoerslang elke 5 jaar te vervangen, ook omdat de slang niet altijd goed schoon te maken is aan de binnenkant maar ook omdat je wilt voorkomen dat slijtage voor lekkage kan zorgen. Een maandelijkse reiniging met machinereiniger zorgt er ook voor dat de binnenkant van de vaatwasser minder aangetast wordt door vervetting, en is daarbij goed voor de filter en de sproeiarmen. Begin met het lokaliseren van de bron van verstopping, voor elke lokalisatie is er een oplossing.

Verstopte vaatwasser oplossen

 1. Filters
  De filter kan verstopt zijn door voedselresten of vettige aanslag. In dit geval is de filter eruit halen en grondig schoonmaken voldoende.
 2. Afvoerslang
  De afvoerslang kan door langdurige aanslag van vettige resten ook langzaam verstopt raken. Indien de afvoerslang het probleem is kan deze schoongemaakt of vervangen worden. Het loskoppelen van de afvoerslang kun je het beste doen aan de hand van de gebruiksaanwijzing, want de methode kan per vaatwasser verschillen. Met een ijzerdraad kun je controleren of er een volledige obstructie zit en deze mogelijk verplaatsen. Als dat niet lukt, schep dan een eetlepel soda in de slang en spoel hier enkele minuten later kokend water doorheen. Bij een ingebouwde vaatwasser kan het een uitdaging zijn om de afvoerslang los te koppelen. Mocht dit lastig zijn of na enkele keren niet lukken, dan is het raadzaam om er een expert bij te halen. Tenslotte kan het ook zijn dat er een snik in de afvoerslang zit. Deze knik eruit halen lost dan het probleem direct op, maar controleer de slang op die plek op schade. Het kan zijn dat er een gaatje ontstaat door de knik en je wilt voorkomen dat er daarna lekkage ontstaat uit de afvoerslang.
 3. Vaatwasserpomp
  Als de afvoerpomp kapot is betekend dat dat het water niet meer afgevoerd kan worden. Om dit te verhelpen haar je de filter eruit en schep je het water uit de vaatwasser. Hierna onthul je de afvoerpomp. De techniek hiervoor verschilt per vaatwasser en het is aan te raden dit in de gebruiksaanwijzing op te zoeken. Controleer de pomp op etensresten of losse onderdelen. Trek hierbij handschoenen aan, want het kan zijn dat er stukjes glas verdwaald zijn. Als de pomp weer vrij kan bewegen weet je dat je hem terug kunt stoppen en de filter kan afdekken.
 4. Gootsteen
  Daarnaast kan de verstopping ook vanuit de gootsteen komen, en hoeft het probleem niet altijd in de vaatwasser zelf te zitten. In dit geval zal het water van de gootsteen zelf ook niet goed aflopen. De gootsteen ontstoppen kan met soda en kokend water. Strooi soda in de gootsteen en laat enkele minuten intrekken waarna je het wegspoelt met kokend water. Door de ontvettende werking van soda kan de bron van ontstopping losweken en is de verstopping mogelijk verholpen.
 5. Opgelost, of niet?
  Indien de verstopping zelf niet te verhelpen is, is het verstandig een ontstoppingsdienst in te schakelen. Deze dienst kan snel de oorzaak van ontstopping lokaliseren en deze verhelpen, zonder (meer) waterschade aan te richten. Mocht je het probleem verholpen hebben, test dit dan een keer door de vaatwasser zonder vaat te laten draaien op een normaal programma.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers