Skip to Content

Blog

Waarom mogen pannen niet in de vaatwasser?

De één zet pannen altijd in de vaatwasser en de ander wast deze apart met de hand af. Pannen kunnen in principe in de vaatwasser. Dit kan wel betekenen dat pannen kunnen verkleuren en minder mooi worden gedurende de maanden-jaren. Dit komt omdat een vaatwasser vrij agressief afwast met een sterk afwasmiddel. De pannen staan daarbij vaak uren in een vochtige ruimte wanneer dit niet meteen uitgeruimd wordt, wat kan leiden tot roest. Daarbij worden pannen blootgesteld aan een langdurige inwerking van chemicaliën bij hoge temperaturen en dat kan er toe leiden dat de pannen eerder beschadigen. Gietijzeren pannen zijn extra gevoelig voor roest en om die rden kunnen deze beter met de hand afgewassen worden. Mocht je toch de pannen in de vaatwasser willen zetten, dan kun je rekening houden met de volgende tips:

1. Verwijder de etensresten en spoel de pannen kort af, dit voorkomt dat wasmiddel langdurig op de plekken met etensresten gaat inwerken.
2. Plaats de pannen op de onderste korf en met de binnenkant naar beneden, hierdoor loopt het water beter af en voorkom je dat er zich water gaat verzamelen in de pan.
3. Gebruik niet meer wasmiddel of ontkalker dan nodig, dan stel je de pannen onnodig bloot aan veel chemicaliën.
4. Zorg dat je de vaatwasser in goede conditie houdt en maak hem dan ook regelmatig schoon.
5. Haal de pannen het liefst direct na het einde van het vaatwasprogramma uit de korf en droog deze dan af. Zo voorkom je dat vochtige pannen erg lang in de vaatwasser staan en er meer kans is voor roestplekken om te vormen.

0 0 Continue Reading →

Hoe gebruik je azijn in de vaatwasser?

Azijn werkt ontkalkent en zorgt voor een glanzende vaat. Er zijn zelfs bronnen welke beweren dat je azijn kunt gebruiken in plaats van glansspoelmiddel. Je schenkt wat azijn in een schaaltje en zet dit op de bovenste korf van de vaatwassers waardoor het tijdens het programma door de vaatwasser verspreid. Azijn in het spoelvakje is minder handig, in dit geval komt het pas later in het programma uit het bakje en kan het minder goed verspreiden. Je kunt hiervoor de goedkope variant van azijn gebruiken en de vaat zal je tegemoet glimmen.

Een tweede toepassing is het schoonmaken van de vaatwasser met azijn. Je zet dan een schaaltje met azijn in de lege vaatwasser (maak hiervoor wel eerst de filter goed schoon) en zet het spoelprogramma aan. Het hete water verspreidt de azijn door de gehele vaatwasser en ontkalkt en ontvet zo de binnenkant en voorkomt ook vieze geurtjes in de vaatwasser. De binnenkant van de vaatwasser zal weer mooi glimmen.

0 0 Continue Reading →

Wat als vaatwasser niet waterpas staat?

Wanneer een vaatwasser niet waterpas staat kan de vaatwasser meer trillingen veroorzaken. Door de toename aan trillingen kunnen onderdelen sneller beschadigen. Een vaatwasser welke niet waterpas staat kan dus zorgen voor een kortere levensduur. Dit is niet recht evenredig aan elkaar en hangt naast de stand van de vaatwasser van meerdere factoren af.

0 0 Continue Reading →

Wanneer heb je een xl vaatwasser nodig?

Een XL vaatwasser heeft ruimte voor meer couverts. Dit is handig bij grote gezinnen van bijvoorbeeld 6 personen of meer. Een XL vaatwasser heeft een ruimere binnenruimte van 5 centimeter meer en heeft zo extra ruimte in de onderkorf. Hierdoor passen er grotere borden en pannen in de vaatwasser. Voor kleinere gezinnen is een XL vaatwasser niet nodig, deze gebruikt namelijk ook wat meer water en energie.

0 0 Continue Reading →

Hoe zet je wijnglazen in de vaatwasser?

Wijnglazen mogen in de vaatwasser, zolang ze niet van kristal zijn. Maar hoe zet je deze dan het beste in de vaatwasser? Het meest gunstig staan de wijnglazen op het bovenste rek in een standaard, waarbij de voet van het wijnglas dus vast staat. Op die manier kunnen de glazen niet omvallen tijdens het vaatwasprogramma. Daarnaast kun je de glazen het beste een stukje uit elkaar zetten, anders kunnen ze elkaar beschadigen. Ditzelfde geldt voor overig servies op de bovenste lade, welke je liever niet tegen je wijnglazen aan zet.

0 0 Continue Reading →

Hoe gebruik je soda in de vaatwasser?

Een vaatwasser schoonmaken is iets wat geen grote klus hoeft te zijn, helemaal niet als je het een beetje bijhoudt. Dit doe je als volgt: je lost één kopje soda op in heet water, dit giet je op de zeef in de machine. Vervolgens giet je er water bij tot de zeef van de machine onder water staat. Dit laat je enkele uren zo staan waarna je de vaatwasser aanzet op een programma met een hoge temperatuur (minimaal het standar

0 0 Continue Reading →

Welke tabletten gebruiken voor de vaatwasser?

Een vaatwasser heeft wasmiddel, glansspoelmiddel en zout nodig voor voldoende goed was- end droogresultaat en daarbij ook voor het onderhoud van de vaatwasser zelf. Deze middelen zijn vaak gecombineerd in één vaatwastablet (all-in-one-tabletten). Bij de goedkopere tabletten kan het zijn dat glansmiddel ontbreekt en je deze zelf moet toevoegen. Een vaatwastablet is wel zo gemakkelijk, maar je kunt de dosering daarentegen niet zelf bepalen. Wil je de dosering wel zelf bepalen, dan zul je de losse middelen zelf moeten toevoegen. Het glansspoelmiddel zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een beter droogresultaat bereikt wordt. Het zout kan aangepast worden op de waterhardheid. Let er daarbij op of de vaatwastablet ook geschikt is voor korte programma’s wanneer je deze gebruikt, het kan zijn dat de tablet hier niet voor gebruikt kan worden. In dat geval is het aan te raden om zelf te doseren met poeder. In principe kun je voor één wasbeurt één vaatwastablet gebruiken. Het is aan te raden deze in het bakje voor de vaatwastablet te doen, zo loop je niet het risico dat het blokje al volledig opgelost is bij het voorspoelprogramma. Bij een voorwasprogramma kun je het blokjes dus beter pas toevoegen tijdens het wasprogramma zelf. Het klepje van het vakje waar je het vaatwasblokje in doet gaat op dat moment pas open. De consumentenbond heeft in 2017 een uitgebreide test gedaan naar het beste vaatwasblokje. Hier in als beste uit de test gekomen: W5 All-in-1 vaatwastabletten van de Lidl. Deze kosten maar 7 cent per wasbeurt en hebben een goed resultaat.

0 0 Continue Reading →

Waarom roesten messen in de vaatwasser?

Bestek van roestvaste staalsoorten zijn gevoelig voor chloor. Echter bestaat water soms voor een klein beetje uit chloor, waardoor dit agressief kan zijn voor bestek. Mocht je bestek roesten, kan het zijn dat het chloor gehalte in het water aan de hoge kant is. Echter zijn de kleinere roestplekjes vaak niet het gevolg van het chloorgehalte in het water, maar van roestafzetting van andere zaken in de vaatwasser. Dit is vaak makkelijk te verwijderen.

Roestplekjes voorkomen is altijd beter dan verwijderen. Voorkomen doe je door ervoor te zorgen dat je geen etensresten aan het bestek laat zitten. In de etensresten zitten zuren welke het roestvrije staal kunnen aantasten. Roestvrijstaal betekend namelijk niet letterlijk ‘roestvrij’ maar eerder ‘roestarm’. Het proces van roesten wordt ook in de hand gewerkt door giesijzeren pannen, welke gevoelig zijn voor roest, mee te wassen. Helemaal wanneer dit enkele uren in de vaatwasser staat en niet meteen uitgeruimd wordt, bijvoorbeeld wanneer de vaat ‘s nachts gewassen wordt.

0 0 Continue Reading →

Hoe monteer je een waterontharder aan op vaatwasser?

Om te voorkomen dat er kalkaanslag op de glazen en de binnenkant van de vaatwasser komt maakt men gebruik van zout. Zout onthard het water waardoor er minder kalkaanslag ontstaat. Echter kan deze ontharding ook op een andere manier plaatsvinden, namelijk met een waterontharder. Een waterontharder verwijdert kalk uit het water voordat dit uit de kraan komt. Er zijn speciale waterontharders voor de vaatwasser beschikbaar. Deze kosten enkele tientjes, maar voorkomen wel dat je het zout in de vaatwasser moet bijvullen.

Zorg er voor aanschaf van een waterontharder wel voor dat je weet of dit nuttig is in jou woning. Je kunt contact opnemen met de gemeente en de hardheid van het water opvragen. Een waterontharder welke ervoor zorgt dat het water te zacht wordt werkt namelijk weer andere problemen in de hand. Zo krijgt de legionella bacterie de kans om te graan broeien.

0 0 Continue Reading →

Welke onderdelen van de frituurpan mogen in de vaatwasser?

In principe mogen alle losse onderdelen van de frituurpan in de vaatwasser. Denk hierbij aan het mandje en mogelijk ook het bakje waar men frituurolie in verzameld, als deze losgekoppeld kan worden. Wel is het belangrijk om met een doek het meeste vet vooraf te verwijderen. Dit omdat het vet zich kan opstapelen in de afvoerslangen, de filter en de sproeiarmen en zo voor verstopping kan zorgen.

0 0 Continue Reading →

YOUR SHOPPING BAG