Verschillende vaatwasprogramma’s

Een vaatwasser heeft meerdere programma’s om de vaat mee te wassen. Elke vaatwasser heeft wel een aantal standaard programma’s, waarbij de nieuwste vaatwassers ook nog extra programma’s hebben om het gebruikersgemak te vergroten. Door alle programma’s is het soms lastig kiezen welk programma nu geschikt is voor welke vaat.

Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende programma’s. Tenslotte hebben we nog wat programma’s op een rij gezet welke je niet snel vindt op een oude vaatwasser, maar de nieuwste (duurdere) vaatwassers hebben deze wel.

Standaard programma’s

Voorspoelprogramma

Dit kan het ergste vuil van de vaat verwijderen. In principe is dit programma niet nodig, tenzij er hardnekkig vuil op de vaat zit of de vaat er al even staat. Bij schonere vaat is dit overbodig en kost het daarmee extra onnodige energie.

Kort programma: 40-45°C

Dit programma is niet alleen korter, maar wast ook op lagere temperatuur. Hiermee is het wasprogramma dus geschikt voor vaat wat niet erg vuil is. Met een programma van 30 minuten krijg je grote pannen en een volbeladen vaatwasser niet goed schoon. De verkorting van het programma zit hem er ook in dat het droogprogramma verkort wordt, de vaat kan er dus minder droog uit komen. Let er daarbij ook op dat het altijd draaien van een kort programma op een lage temperatuur ervoor zorgt dat de vaatwasser minder goed schoon wordt.

Eco-programma: 50°

Het eco-programma is een energiezuinige optie, welke je jaarlijks €20 kan schelen wanneer dit programma standaard gebruikt wordt in plaats van het hoofdprogramma. Dit programma kan een stuk langer duren dan het hoofdprogramma, tot wel 4 uur. De vaat komt er na dit programma soms minder schoon uit, vooral bij vaatwassers uit een lagere prijsklasse kan dit programma een lagere waskwaliteit hebben.

Autoprogramma: 50-70°C

Dit programma past de temperatuur en de duur van het programma aan op de inhoud van de vaatwasser.

Dagelijks programma: 55-65°C

In dit programma zit minder variatie en is dan ook geschikt voor vaat zonder hardnekkige resten. Dit wordt vaak aangeduid als het hoofdprogramma. Wasresultaten zijn dan ook vaak getest op basis van dit programma. Dit is echter niet geschikt voor een vol beladen vaatwasser met hardnekkige vuilresten.

Intensief programma: 70-75°C

Dit programma wast op hogere temperatuur en is hiermee geschikt voor hardnekkiger vuil. Naast de hogere temperatuur duurt het programma ook langer. Het kost je jaarlijks €15 meer aan verbruikerskosten wanneer je het hele jaar door dit programma gebruikt in plaats van het hoofdprogramma.

Extra opties en programma’s

Energiebesparing

Deze optie zorgt ervoor dat het gekozen programma’s in een energiezuinigere versie gedraaid wordt, dit is wat anders dan het eco-programma, wat een energiezuinig programma is.

Turbo of kort

Met deze optie wordt het gekozen programma in een kortere tijd gedraaid, dit kan de helft van de tijd zijn. Om hetzelfde resultaat te krijgen kan dit wel meer energie kosten.

Halve belading

Met deze functie was je een half beladen vaatwasser. Hierbij is het belangrijk dat de vaatwasser aan één zijde gevuld is, dus ofwel links ofwel rechts.

Intensieve zone

Hiermee kies je welk deel van de vaatwasser je intensiever gewassen wilt hebben. Zo kun je de vuilere vaat juist aan de onderkant of bovenkant zetten en dit deel extra goed laten reinigen.

Multitablet

De machine is dan ingesteld op een all-in-one vaatwastablet. De huidige vaatwassers op de markt zijn hier al op ingesteld, omdat dit een reguliere vaatwastablet is geworden.

Nachtprogramma

Dit programma maakt minder geluid zodat het ook ’s nachts niet voor overlast zorgt. Dit betekend wel dat het programma vaak langer duurt.

Babyprogramma

Dit programma is bedoelt voor babyflesjes en speentjes. Als dit programma als functie op de vaatwasser zit, dan worden er vaak ook extra korfjes geleverd om de flessen en spenen in te kunnen doen.

Extra droogprogramma

Dit programma is handig wanneer je zelf de vaat niet wilt drogen. Over het algemeen komt de vaat redelijk droog uit de vaatwasser, maar hierbij is er een extra droogprogramma toegevoegd aan de reguliere vorm van drogen.

Antibacteriëel/hygiëneprogramma

Door een extra hoge temperatuur worden bacteriën verwijderd en wordt de vaat schoner.

Glasprogramma/delicaat programma

Door het verhogen van de hardheid van het water beschadigd glas minder snel. Daarbij wordt een lagere temperatuur gebruikt en wordt de vaat langer gedroogd. Dit alles draagt bij aan minder beschadiging van het glas.

Uitgestelde start/delicaat programma

Hiermee start het programma op een later tijdstip.