De vaatwasser test

Om tot een selectie van de beste vaatwassers te komen, moet er een hoop onderzoek gedaan worden. Er gaat een proces aan vooraf met verschillende testen waarbij elke vaatwasser uitgebreid aan bod komt. De vaatwassers worden vervolgens geselecteerd op basis van de testuitslagen.

Deze testuitslagen worden gecombineerd met de aanschafprijs, de specificaties, de bouwkwaliteit, de energieklasse en ten slotte de reviews online. Dat deze factoren allemaal een steentje bijdragen aan het eindresultaat is logisch, want elke factor is belangrijk voor de keuze van een goede vaatwasser. Een selectie van de beste vaatwassers vind je op de pagina ‘beste vaatwasser’, waar je kunt kiezen uit een inbouwmodel of vrijstaand model. Op deze pagina leggen we je uit hoe de test uitgevoerd wordt.

Vaatwasser keuzehulp test

Wat testen we?

De vaatwasser test bestaat niet simpelweg uit het aanzetten van de vaatwasser. We hebben hier enkele stappen en beoordelingsmanieren voor. Elke stap omdat een onderdeel van de vaatwasser waar we op letten. Ook voeren we bepaalde stappen meermaals uit op verschillende manieren, om het beste het resultaat te kunnen beoordelen.

  1. Een vaatwasser heeft meerdere wasprogramma’s. Welke dit zijn, zijn van belang. We beoordelen de programma’s op aantal/variëteit en op kwaliteit van het programa. Vaatwassers met eco programma’s krijgen extra punten. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. We willen wel dat het ecologische programma voldoende goed werkt. Om die reden wordt elk programma getest met een op drie manieren gevulde vaatwasser: een volle vaatwasser inclusief grote pannen en kommen, een volle vaatwasser zonder grote pannen en kommen en glaswerk. De vaat is uiteraard vies, zodat er goed beoordeeld kan worden of het vuil voldoende verwijderd is en of dit aan de binnenkant van de vaatwasser blijft zitten. Het is lastig om één enkel programma bij één vaatwasser te beoordelen, om die reden vergelijken we de vaatwassers en programma’s onderling en kunnen we zo concluderen of de vaatwasser een hoge, gemiddelde of lage waskwaliteit heeft. Elk programma wordt dus drie keer uitgevoerd.
  2. De inrichting is niet onbelangrijk. Een aantal vaatwassers hebben de mogelijkheid om de indeling aan te passen door bijvoorbeeld het bovenste rek in hoogte te verplaatsen. Dit is ideaal wanneer er grote pizza borden in de vaatwasser moeten passen. Een vaatwasser waarbij deze mogelijkheid niet bestaat wordt getest op functionaliteit. Passen standaard dinerborden? Passen grote pannen en kommen? Past er voldoende bestek? Naast de functionaliteit wordt ook nagegaan of het aantal couverts klopt. Zo niet, dan wordt dit teruggekoppeld naar de verkopende partij. Het aantal couverts is een set van vaat voor één persoon: borden, bestek et cetera.
  3. Dit wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren, namelijk de specificaties van de vaatwasser, maar ook de handigheid en het gemak van het aan- en uitzetten van de vaatwasser. Hierbij wordt de inrichting niet meegenomen, omdat dit apart beoordeeld wordt. Een vaatwasser krijgt bijvoorbeeld extra punten wanneer er een startuitstel systeem beschikbaar is of wanneer de vaatwasser beschikt over een droogmethode waardoor de vaat droger is en de consument dus minder of geen werkt heeft aan het afdrogen van de gewassen vaat,

Wat testen we niet zelf, maar nemen we wel mee?

Onder dit kopje valt de bouwkwaliteit, de energieklasse en de aanschafprijs. De bouwkwaliteit bepaald levensduur van de vaatwasser. Hiervoor wordt op 7 specificaties gelet, welke op basis van wel of niet aanwezig op de vaatwasser bepalen in welke categorie de vaatwasser valt. De categorieën zijn: basisklasse, middenklasse en topklasse. De specificaties zijn de type motor, wel of geen machinereiniging, het materiaal van de kuip, wel of geen gelagerde wieltjes, het type waterbeveiliging en het geluidsniveau van de vaatwasser. De regel geldt: hoe meer van deze specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit.

Een basisklasse model bevat minder dan 50% van de specificaties, een middenklasse bevat 50-70% en een topklasse bevat meer dan 70% van de specificaties. De vaatwasser test bevat dit onderdeel omdat het belangrijk is dat de kwaliteit van de bouw ook meegenomen wordt. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur en hoe meer plezier van de vaatwasser. Daarnaast is er minder kans op lekkage. Daarnaast nemen de energieklasse ook mee in de besluitvorming. Dit is van belang omdat het energielabel wat zegt over de maandelijkse kosten en de milieu belasting. We willen beide zo laag mogelijk houden, en om die reden krijgen vaatwassers met gunstigere energie labels op dit gebeid een betere beoordeling. De vaatwassers welke op dit moment nieuw verkrijgbaar zijn hebben vrijwel allemaal een energielabel vanaf A+. Ondanks dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn, zit er een wezenlijk verschil tussen A+ en A+++. Een A+++ vaatwasser is 20 procent zuiniger dan een A+ vaatwasser. Elke stap in de goede richting is er één, en dit geldt wel degelijk ook voor het energielabel. Het kan jaarlijks enkele tientjes schelen. Hierbij nemen we het eco programma niet mee, omdat deze al verwerkt zit in het testonderdeel ‘programma’s’.

De prijs nemen we tenslotte ook mee. Dit is van belang om de prijs-kwaliteit verhouding te bepalen. Een vaatwasser kan veel punten krijgen uit de test, maar een prijskaartje hebben van €1500. Het kan zijn dat de vaatwasser van €600 een gunstigere prijs-kwaliteit verhouding heeft. De prijs wordt afgezet tegen de beoordeelde aspecten en zo wordt er gekeken of de vaatwasser het aanschafbedrag ‘waard’ is, of dat het bedrag te hoog is voor de kwaliteit welke je ervoor krijgt, ten opzichte van soortgelijke vaatwassers. De prijs-kwaliteit verhouding wordt altijd afgezet tegen andere verhoudingen, zodat we een goed beeld krijgen van de vergelijkbare modellen.

Welke aspecten worden niet beoordeeld?

Er zijn ook aspecten welke we niet meenemen. Dit doen we bewust. Zo kijken we niet naar het bouwjaar, omdat we ervan uitgaan dat de vaatwasser voldoende beoordeeld is op kwaliteit wanneer we de bouwkwaliteit berekenen op basis van de specificaties. Daarnaast nemen we het merk van de vaatwasser ook niet mee als onderdeel. Het merk zegt weinig over de kwaliteit en levensduur als de aparte specificaties al bekeken worden. Er kan veel verschil zitten tussen modellen van hetzelfde merk. Daarbij nemen we ook het soort model niet mee: inbouw of vrijstaand. We kunnen deze onderling niet vergelijken. De inhoud van de vergelijking is hetzelfde, maar we hebben gekozen voor een aparte vergelijking omdat dit consument vriendelijker is. Als consument weet je voor welk type vaatwasser je kiest en die keuze hangt niet af van de testresultaten van een vaatwasser. Ten slotte nemen we het uiterlijk van een vaatwasser niet mee. Je kunt je voorstellen dat de ene vaatwasser een strakker design heeft dan de andere. We hebben ervoor gekozen om dit niet mee te nemen omdat dit een persoonlijke kwestie is.

Informatie en tips

Vaatwasser waterslot

Vaatwasser waterslot

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser. Welk waterslot beter is, valt over te discussiëren. De mechanische sensor merkt kleinere lekkages minder goed op en is dus minder nauwkeurig ten opzichte van een elektromagnetische sensor. De elektromagnetische sensor is verbonden met een vochtsensor in het apparaat. De laatste kan in het geval van stroomuitval weer onbetrouwbare resultaten geven. De watersloten zijn niet gevaarlijk. Ze zijn namelijk altijd afgedekt en kunnen niet afgeschroefd worden, zodat er bij welke vorm van lekkage ook, geen kortsluiting kan plaatsvinden. Een vaatwasser met ...
Meer informatie
Vaatwasprogramma’s

Vaatwasprogramma’s

Een vaatwasser heeft meerdere programma’s om de vaat mee te wassen. Elke vaatwasser heeft wel een aantal standaard programma’s, waarbij de nieuwste vaatwassers ook nog extra programma’s hebben om het gebruikersgemak te vergroten. Door alle programma’s is het soms lastig kiezen welk programma nu geschikt is voor welke vaat.Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende programma’s. Tenslotte hebben we nog wat programma’s op een rij gezet welke je niet snel vindt op een oude vaatwasser, maar de nieuwste (duurdere) vaatwassers hebben deze wel. Voorspoelprogramma Dit kan het ergste vuil van de vaat verwijderen. In principe is dit programma niet nodig, tenzij er hardnekkig vuil op de vaat zit of de vaat er al even staat. Bij schonere vaat is dit overbodig en kost het daarmee extra onnodige energie. Kort programma: 40-45°C Dit programma is niet alleen korter, maar wast ook op lagere temperatuur. Hiermee is het wasprogramma dus geschikt voor vaat wat niet erg vuil is. Met een programma van 30 minuten krijg je ...
Meer informatie
Indesit DPG 16B1 A NX EU

Werking van een vaatwasser

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s. Hieronder hebben we de verschillende fases die een vaatwasser door gaat voordat hij de vaat schoon heeft. Een gedetailleerdere uitleg van het hier naast staande plaatje vind je op de homepage, bij meer algemene informatie over een vaatwasser. Stap 1 - Spoelen In het begin spoelt een vaatwasmachine de vaat al voor een groot deel schoon. Dit is een kwestie van water met druk langs de vaat laten stromen. Hardnekkige vlekken gaan er tijdens dit proces echter nog niet af. Niet onbelangrijk is om ...
Meer informatie
De vaatwasser test

De vaatwasser test

Om tot een selectie van de beste vaatwassers te komen, moet er een hoop onderzoek gedaan worden. Er gaat een proces aan vooraf met verschillende testen waarbij elke vaatwasser uitgebreid aan bod komt. De vaatwassers worden vervolgens geselecteerd op basis van de testuitslagen. Deze testuitslagen worden gecombineerd met de aanschafprijs, de specificaties, de bouwkwaliteit, de energieklasse en ten slotte de reviews online. Dat deze factoren allemaal een steentje bijdragen aan het eindresultaat is logisch, want elke factor is belangrijk voor de keuze van een goede vaatwasser. Een selectie van de beste vaatwassers vind je op de pagina ‘beste vaatwasser’, waar je kunt kiezen uit een inbouwmodel of vrijstaand model. Op deze pagina leggen we je uit hoe de test uitgevoerd wordt.De vaatwasser test bestaat niet simpelweg uit het aanzetten van de vaatwasser. We hebben hier enkele stappen en beoordelingsmanieren voor. Elke stap omdat een onderdeel van de vaatwasser waar we op letten. Ook voeren we bepaalde stappen meermaals uit op verschillende manieren, om het beste het resultaat te kunnen beoordelen. Een vaatwasser heeft meerdere wasprogramma’s ...
Meer informatie