Wat is zuiniger, een vaatwasser of met de hand afwassen?


Steeds meer huishoudens maken gebruik van een vaatwasser. Niet zo gek, het scheelt een hoop werk, helemaal met een groot gezin. Over het algemeen is dit dan ook de overweging voor de aanschaf van een vaatwasser. Of het energiezuiniger is dan met de hand afwassen is een vraag die vooral de laatste jaren de kop opsteekt. Een vaatwasser gebruikt ongeveer 1 à 1,5 liter water per keer minder dan wanneer iemand met de hand de vaat afwast. Dus het waterverbruik van een vaatwasser is gunstiger. Daarentegen gebruik je wel meer energie, naast het verwarmde water moet ook de machine aangestuurd worden. Om die reden zla met de hand afwassen net iets milieubewuster zijn dan een vaat wassen met de vaatwasmachine. Dit geldt echter alleen wanneer je niet overmatig veel water gebruikt. Tegenwoordig zijn de vaatwassers veel zuiniger en wordt een vaatwasser steeds efficiënter in zijn programma’s en energie- en watergebruik. De nieuwste vaatwassers met hogere energielabels zullen niet veel minder gunstig zijn voor het milieu en de portemonnee dan met de hand afwassen.

Zelf kun je een hoop doen om ervoor te zorgen dat een vaatwasser energiezuinig is. Wil je dit voor het milieu of voor de portemonnee, dan is het de moeite waard om rekening te houden met de volgende dingen:
1. Vaat hoeft niet voorgespoeld te worden. Slechts grote voedselresten dienen verwijderd te worden.
2. Deel de vaatwasser op een gunstige manier in. Zorg ervoor dat je de vaatwasser pas aanzet wanneer deze vol.
3.Draai het eco programma indien mogelijk. Deze duurt langer, maar is wel zuiniger met water en energie en kost dus minder.
4. Maak de vaatwasser voldoende vaak schoon. Hieronder valt ook het ontkalken en het schoonmaken van de filter. Hiermee behoudt je de doorstroming goed en kost een programma minder energie. Kalk op het verwarmingselement zorgt er daarnaast ook voor dat het meer energie kost om het water op te warmen.
5. Schaf een nieuwe vaatwasser aan. Het verbruik van een oude vaatwasser is aanzienlijk hoger. Sinds 1990 is het aantal kilowattuur (kWh) per vaatwasbeurt gehalveerd en de kosten dus ook. De huidige modellen op de markt hebben allemaal een gunstig energielabel, maar de ene is nog zuiniger dan de andere. Er zit ook nog een aanzienlijk verschil tussen het A en A+++ label. Een nieuwe vaatwasser aanschaffen kan zodanig schelen in gebruikerskosten dat je het verschil in aankoopprijs na enkele jaren terugverdiend hebt.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers