Bestek van roestvaste staalsoorten zijn gevoelig voor chloor. Echter bestaat water soms voor een klein beetje uit chloor, waardoor dit agressief kan zijn voor bestek. Mocht je bestek roesten, kan het zijn dat het chloor gehalte in het water aan de hoge kant is. Echter zijn de kleinere roestplekjes vaak niet het gevolg van het chloorgehalte in het water, maar van roestafzetting van andere zaken in de vaatwasser. Dit is vaak makkelijk te verwijderen.

Roestplekjes voorkomen is altijd beter dan verwijderen. Voorkomen doe je door ervoor te zorgen dat je geen etensresten aan het bestek laat zitten. In de etensresten zitten zuren welke het roestvrije staal kunnen aantasten. Roestvrijstaal betekend namelijk niet letterlijk ‘roestvrij’ maar eerder ‘roestarm’. Het proces van roesten wordt ook in de hand gewerkt door giesijzeren pannen, welke gevoelig zijn voor roest, mee te wassen. Helemaal wanneer dit enkele uren in de vaatwasser staat en niet meteen uitgeruimd wordt, bijvoorbeeld wanneer de vaat ‘s nachts gewassen wordt.