We zetten op een rij welke onderbouw vaatwassers het beste presenteren, handige functies hebben, energiezuinig zijn, duurzaam zijn, een goede kwaliteit aan materialen bezitten en daarbij ook een gunstige prijs hebben. De prijs-kwaliteit verhouding geeft uiteindelijk de doorslag. Het totaalplaatje wordt getest aan de hand van reviews van kopers die jou voorgegaan zijn en door ons zelf. De beste onderbouw vaatwasser van 2025 wordt continue herzien, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste vaatwasser van dit moment!
De Miele G 7232 SCU CLST onderbouw vaatwasser zorgt ervoor dat je 14 couverts vuile vaat in één keer schoonmaakt. Deze vaatwasser heeft energieklasse A, waarmee je tot ⬠300,- bespaart op je energierekening over de hele levensduur. Met een geluidsniveau van slechts 43 decibel kun je rustig tv kijken of werken terwijl de vaatwasser draait.
In de onderste korf plaats je grote pannen en borden, zelfs met aangekoekte resten. Door het intensieve programma worden zelfs lasagne-ovenschalen weer helemaal schoon. Je bestek leg je in de handige besteklade bovenin, waardoor je onderin extra ruimte hebt voor vaat. Glazen en kopjes zet je in de bovenste korf.
Na afloop van het programma opent de deur automatisch, zodat ook plastic bakjes goed drogen. Dankzij de ventilatiedroogtechniek komt alle vaat helemaal droog uit de vaatwasser en kun je het meteen in de kast leggen. De vaatwasser doseert het vaatwasmiddel niet automatisch en je kunt niet via een app zien hoe lang het programma nog duurt.
De ATAG DW7214OMB is een inbouw vaatwasser die je kunt installeren met een nishoogte van 82-88 cm. Met slechts 42 decibel is deze vaatwasser erg stil, zodat je rustig kunt slapen of thuiswerken tijdens het wasprogramma. De vaatwasser beschikt over 9 verschillende programma's, waaronder een extra stil nachtprogramma en een antibacterieel programma, handig voor babyflesjes of bij voedselallergieƫn.
De vaatwasser heeft een intensieve zone met hogere waterdruk voor aangekoekte pannen en ovenschalen. Dankzij TurboDrying droogt je vaat snel en energiezuinig, zodat je plastic bakjes en deksels meteen in de kast kunt zetten. Aan het einde van het programma opent de vaatwasser automatisch voor een beter droogresultaat.
Met energieklasse B is deze vaatwasser zuiniger dan veel andere modellen. Het enige nadeel is dat de halve beladingsfunctie ontbreekt, waardoor je bij een kleine hoeveelheid vaat niet kunt besparen op water en energie. De onderbouw vaatwasser is stiller dan vergelijkbare modellen, wat hem ideaal maakt voor kleine woningen of open keukens.
De Bosch SMU4HTS00E is een onderbouw vaatwasser met handige functies voor dagelijks gebruik. Deze vaatwasser biedt zes verschillende programma's om je servies optimaal schoon te maken. Met het automatische programma hoef je niet na te denken over de juiste instelling - de vaatwasser regelt dit voor je. Handig bij een feestje: je kunt programma's inkorten als je snel schone glazen nodig hebt.
Dankzij VarioFlex kun je de indeling van de vaatwasser aanpassen aan jouw behoeften, zodat er altijd plek is voor borden, pannen en glazen. Via de Home Connect app bedien je de vaatwasser vanaf je telefoon. Je voert simpelweg informatie in over je vaat en de app kiest het juiste programma. Ook zie je via de app wanneer je vaat klaar is.
Deze vaatwasser heeft zowel plus- als minpunten. Een voordeel is dat je hem makkelijk vanaf je smartphone kunt bedienen, en dat je vaat sneller schoon is door het inkorten van programma's. Een nadeel is dat de vaatwasser energieklasse D heeft, wat zorgt voor relatief hoge energiekosten per jaar.
Je kiest voor een onderbouw vaatwasser wanneer de vaatwasser niet in een keukenkastje ingebouwd kan worden, maar er wel een plek in de keuken of bijkeuken beschikbaar is met een werkblad. Hiermee staat de vaatwasser niet helemaal los van de keuken, maar wordt deze ook niet bedekt door een andere deur. De vaatwasser lijkt qua model dus meer op een vrijstaande vaatwasser dan op een inbouwvaatwasser, maar heeft geen eigen bovenblad. Het is belangrijk om goed de afmetingen te bepalen om een miskoop te voorkomen. Een voordeel van een onderbouw vaatwasser is dat deze vaak minder duur is in aankoop dan een inbouwvaatwasser.
Een onderbouw vaatwasser is ideaal wanneer de keukenkastjes geen ruimte toelaten voor een vaatwasser, maar je wel de luxe van een vaatwasser in de keuken wilt. Het voordeel van een onderbouw vaatwasser is dat deze onder een keukenblad staat, en de ruimte boven de vaatwasser dus optimaal benut kan worden. Daarbij is een onderbouw vaatwasser vaak goedkooper dan van een inbouw vaatwasser.
Onderbouw vaatwassers zijn er tegenwoordig ook in fraaie designs, waardoor het geen probleem meer is dat de vaatwasser niet weggewerkt kan worden achter een keukendeurtje. Vaatwassers zijn momenteel ook te koop in het zwart, antraciet grijs, lichtgrijs of RVS, waardoor er altijd wel een vaatwasser is welke bij jou keuken past. Daarbij verschilt de hoogte van de vaatwasser, afhankelijk van de nishoogte: de hoogte onder het werkblad. Bij de onderbouw vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de voorkant, wat de bediening makkelijker en overzichtelijker maakt, in tegenstelling tot een inbouwvaatwasser, waar er minder ruimte is voor een bedieningspaneel aan de binnenzijde. Tenslotte hebben de vaatwassers verschillende functies welke voor gebruikersgemak zorgen, ook hierin is keuze tussen de modellen. Het gebruikersgemak is afhankelijk van de verschillende opties, namelijk:
Een energiezuinig model levert de jaren na de aankoop een blijvend voordeel: een zuiniger huishouden en uiteraard minder jaarlijkse energiekosten. Een onderbouw vaatwasser met energielabel A+ is 50% zuiniger dan een onderbouw vaatwasser met energielabel A. Zo kan een gunstig energielabel je enkele tientjes per jaar schelen. Het energieverbruik in kWh en euroās staat aangegeven op het energielabel. Dit geldt voor een gemiddeld huishouden. Wil je berekenen hoeveel jij bespaard met een gunstig energielabel? Kijk dan naar de kosten per programma en vermenigvuldig dit met het aantal keer dat de vaatwasser een programma zal draaien per jaar.
Een standaard vaatwasser is 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Een onderbouwvaatwasser moet onder een aanrechtblad passen en is in hoogte afstelbaar, zodat een iets lager tafelblad geen groot probleem is. Toch is het goed om op te meten wat de exacte nismaten zijn om een miskoop te voorkomen.
Een vaatwasser is meestal geschikt voor ongeveer 12 tot 15 couverts. Wil je meer dan 15 couverts kwijt in de vaatwasser? Kies dan voor een groter model. Let wel op: je hebt te maken met een onderbouw vaatwasser, wat resulteert in een beperkte ruimte. De vaatwasser moet dus wel passen. Heb je een smalle nis tussen twee andere apparaten? Dan zijn er ook extra smalle vaatwassers. Deze hebben vaak ruimte voor 9 of 10 couverts, maar zo kun je toch genieten van de gemakken van een vaatwasser. 9 tot 10 couverts is vaak voldoende voor 1 tot 2 personen. Heb je een groter huishouden, dan raden we 12 tot 15 couverts aan. Meer dan 15 couverts is vaak niet nodig.
Dit is afhankelijk van de specificaties van de vaatwasser. Er zijn veel verschillende opties, maar we zetten op een rij waar je in ieder geval op kunt letten: