De beste smalle vaatwasser

Het kan voorkomen dat je minder ruimte hebt dan 55 tot 60 centimeter breedte in een keukenkastje of naast het keukenblok, in de bijkeuken of de garage. In dat geval is een smalle vaatwasser de ideale oplossing. Een smalle vaatwasser heeft een breedte van 40 tot 45 centimeter en is hiermee geschikt voor kleinere keukenkastjes maar ook voor andere smallere plekken.

De smalle vaatwasser is er in verschillende modellen, zowel als inbouw vaatwasser als vrijstaande vaatwasser. Daarnaast verschillen de modellen in specificaties en dus ook in gebruikersgemak. Welke vaatwasser het beste bij jou past is erg persoonlijk en hangt af van de voorkeuren en het budget. Mocht je voor een smalle vaatwasser willen gaan, ben je beperkter in je keuze omdat dit assortiment kleiner is. Desalniettemin is er nog steeds voldoende keuze. Om je een handje op weg te helpen hebben we een groot aantal smalle vaatwassers getest en hebben we de beste voor je op een rij gezet. We nemen je mee in ons denkproces en laten je weten waar je het beste rekening mee kunt houden bij de aankoop van een smalle vaatwasser.

De beste smalle 45cm vaatwasser

De prijs van een smalle vaatwasser is niet veel goedkoper dan van een bredere vaatwasser. De prijs varieert van €340 tot €780. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de bouwkwaliteit, het merk, het aantal couverts, de energieklasse en de specificaties. Een vaatwasser met een betere bouwkwaliteit is vaak duurder in aanschaf, maar is ook duurzamer en gaat dus ook langer mee. Bekijk hieronder de beste smalle vaatwassers van 45cm die wij voor je geselecteerd hebben.

De was- en droogprestaties van een smalle vaatwasser

De was- en droogprestaties zijn vergelijkbaar met die van een grotere vaatwasser. Het hoofdprogramma duurt korter, omdat er minder servies afgewassen hoeft te worden. De wasbeurten zijn dus zuiniger. Het standaardprogramma is vaak het meest zuinig, tenzij er een eco programma op zit, dan is dit zuiniger. Een eco programma duurt daarentegen wel langer. Wanneer je een groot gezin hebt (meer dan vijf personen) is een kleine vaatwasser niet altijd zuiniger, omdat je de vaatwasser dan zodanig vaker aan moet zetten dat dit weer minder zuinig wordt.

Houdt er daarbij ook rekening mee dat er in een smallere vaatwasser minder ruimte is voor grote pannen en kommen. Het kan handig zijn om deze apart af te wassen. Wel zijn er vaatwassers welke extra geschikt zijn voor bepaalde soorten vaat zoals aangekoekte pannen, babyflesjes, grote potten en pannen, halve vaat, plastic bakjes, wijnglazen of grote pizzaborden van 32 centimeter. Deze vaatwassers hebben hier de inrichting op aangepast of hebben speciale wasprogramma’s. Mocht je op zoek zijn naar een smalle vaatwasser en in de voorgaande lijst een bepaalde soort vaat herkennen welke vaak van pas komt, is het handig om hier op te selecteren.

De waskwaliteit wordt ingedeeld in basisklasse, middenklasse en topklasse. Welke kwaliteit een vaatwasser heeft hangt af van de specificaties van de vaatwasser: 3 of meer sproeiarmen, maximale reinigingstemperatuur van 75 graden, actieve droogtechniek, automatische vaatwasmiddel dosering, automatisch programma, aquasensor, intensieve zone en een machinereiniging. Wanneer een vaatwasser meer dan 70% van de specificaties bezit valt de vaatwasser onder de topklasse, bij minder dan 70% maar meer dan 50% heeft de vaatwasser een middenklasse waskwaliteit en met minder dan 50% van de specificaties heeft de vaatwasser een basisklasse waskwaliteit.

Informatie over een smalle vaatwasser

De bouwkwaliteit van een smalle vaatwasser is evenals de bouwkwaliteit van een bredere vaatwasser ingedeeld in drie categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse smalle vaatwasser. De categorieën worden bepaald aan de hand van een aantal specificaties van de vaatwasser: het type motor, het materiaal van de kuip, de type waterbeveiliging, de machinereiniging, het geluidsniveau, de geleiderails en de gelagerde wieltjes. Een topklasse vaatwasser heeft minimaal 70% van de specificaties, waar een middenklasse 50% tot 70% heeft en een basisklasse minder dan 50% heeft. Een hogere bouwkwaliteit staat niet garant voor een ‘betere vaatwasser’ maar over het algemeen zijn deze vaatwassers vriendelijker in het gebruik en duurzamer. In elke categorie bevinden zich smalle vaatwassers en zo is er voor ieder wat wils.  

Bouwkwaliteit

Een smallere vaatwasser van 45 centimeter heeft minder inhoud dan een vaatwasser van 60 centimeter. Dit zie je terug in het aantal couverts. Het aantal couverts beschrijft de beschikbare ruimte in de vaatwasser. Één couvert is een setje servies voor één persoon: een dinerbord, een ontbijtbord, een soepkom, een kopje, een glas, een beker en bestek. Bij elke 6 couverts kan er een pan, ovenschaal en wat bakjes bij. Dat een smalle vaatwasser minder couverts heeft is duidelijk. Een smalle vaatwasser van 45 centimeter is dan ook niet geschikt voor grote huishoudens. In dat geval moet de vaatwasser zodanig vaak aangezet worden dat het geen energiezuinige optie is. Het aantal couverts bij een vaatwasser van 60 centimeter verschilt van 12 tot 14 à 15 en het aantal couverts van een smalle vaatwasser van 45 centimeter verschilt va9 tot 10. De indeling van een smalle vaatwasser is wat compacter, maar ook hier bevindt zich een bovenste en onderste rek met een bestekkorf of bestellade.  

Specificaties

Het energielabel van een smalle vaatwasser varieert van A+ tot en met A+++. Dit lijkt weinig uit te maken, maar A+++ kan enkele tientjes per jaar schelen en zo toch een aanzienlijk bedrag schelen na een aantal jaren gebruik. Het geluidsniveau van een smalle vaatwasser varieert van stil (43 dB of stiller) tot luid (49 dB of luider). De vaatwasser kan zowel een bestekmand als een besteklade hebben. Een aantal gebruiksvriendelijke functies zijn binnenverlichting, een functie voor extra droge vaat, een flexibele inrichting (de hoogte van het bovenste rek kan aangepast worden), een resttijdindicator en een startuitstel knop. De droogtechniek kan ook variëren van zeoliet, welke zorgt voor extra droge vaat, tot ventilatiedroogtechniek en condensdroogtechniek. Zeoliet betekent dat er zeolietkorrels in de vaatwasser zitten welke vocht omzetten in warmte en zo de vaat sneller drogen. De korrels hoeven niet vervangen te worden en zijn een ideale manier om op een energiezuinige manier de vaat extra droog te krijgen. De ventilatie droogtechniek betekend dat de vaatwasserdeur op een kiertje opent en de vochtige warme lucht zo de kans heeft de vaatwasser te verlaten. De condensdroogtechniek houdt in dat de stoom wordt afgekoeld met koud water en zo condenseert in een opvangbak.  

Vaatwasser van 45cm keuzehulp

Smalle vrijstaande vaatwasser

Een smalle vrijstaande vaatwasser is geschikt wanneer er wel ruimte is voor een vaatwasser, maar deze ruimte beperkt is. In dit geval is de hoogte van de vaatwasser normaal en zal deze dus voldoende goed aansluiten onder een aanrechtblad, alleen de breedte is smaller. Vrijstaande vaatwasser zijn er is verschillende vormen, namelijk een vaatwasser met en zonder bovenblad. Je kiest voor een smalle vrijstaande vaatwasser met een bovenblad wanneer deze niet onder een aanrechtblad komt te staan. Indien er wel een aanrechtblad aanwezig is, kies je vaak voor een smalle vrijstaande vaatwasser zonder bovenblad. Indien het aanrechtblad voldoende hoog is kan je ook voor een smalle vaatwasser kiezen met een bovenblad.  

Smalle inbouw vaatwasser

Of je kiest voor een inbouw vaatwasser of een vrijstaande vaatwasser is afhankelijk van de mogelijkheid en voorkeur tot het wel of niet inbouwen van de vaatwasser. Een smalle vaatwasser is beschikbaar voor beide typen vaatwassers. Een inbouw vaatwasser heeft over het algemeen een standaard afmeting met een breedte van 60 centimeter, echter heeft een smallere nis een afmeting van 45 centimeter. In dat geval is een smalle vaatwasser geschikt. Het is belangrijk om de nismaten goed op te meten, helemaal als de keukenkastjes afwijkende maten hebben. Je wilt voorkomen dat je een verkeerde maat besteld en de vaatwasser moet inruilen. De nismaten moeten opgemeten worden in elke richting, de hoogte, breedte en diepte. Daarnaast meet je de hoogte van het frontpaneel. Dit bepaald of je voor een half geïntegreerd of volledig geïntegreerd model moet kiezen. Een half geïntegreerd model heeft het bedieningspaneel aan de voorkant en buitenzijde van de vaatwasser zitten. Het frontpaneel bedenkt dan niet de volledige voorkant van de vaatwasser. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser bevindt het bedieningspaneel zich aan de binnenkant van de vaatwasser en bedenkt het frontpaneel de gehele voorkant van de vaatwasser. Een vaatwasser van 45 centimeter kan een nishoogte van 81,5 cm – 82,4 cm tot 88,5 – 89,4 cm en een nisdiepte van 55 cm tot meer dan 59 centimeter hebben. De hoogte van het frontpaneel kan variëren van 51,5 – 52,4 cm tot 76,5 tot 77,4 cm. 

Informatie en tips

Vaatwasprogramma’s

Vaatwasprogramma’s

Een vaatwasser heeft meerdere programma’s om de vaat mee te wassen. Elke vaatwasser heeft wel een aantal standaard programma’s, waarbij de nieuwste vaatwassers ook nog extra programma’s hebben om het gebruikersgemak te vergroten. Door alle programma’s is het soms lastig kiezen welk programma nu geschikt is voor welke vaat.Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende programma’s. Tenslotte hebben we nog wat programma’s op een rij gezet welke je niet snel vindt op een oude vaatwasser, maar de nieuwste (duurdere) vaatwassers hebben deze wel. Voorspoelprogramma Dit kan het ergste vuil van de vaat verwijderen. In principe is dit programma niet nodig, tenzij er hardnekkig vuil op de vaat zit of de vaat er al even staat. Bij schonere vaat is dit overbodig en kost het daarmee extra onnodige energie. Kort programma: 40-45°C Dit programma is niet alleen korter, maar wast ook op lagere temperatuur. Hiermee is het wasprogramma dus geschikt voor vaat wat niet erg vuil is. Met een programma van 30 minuten krijg je ...
Meer informatie
Vaatwasser waterslot

Vaatwasser waterslot

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser. Welk waterslot beter is, valt over te discussiëren. De mechanische sensor merkt kleinere lekkages minder goed op en is dus minder nauwkeurig ten opzichte van een elektromagnetische sensor. De elektromagnetische sensor is verbonden met een vochtsensor in het apparaat. De laatste kan in het geval van stroomuitval weer onbetrouwbare resultaten geven. De watersloten zijn niet gevaarlijk. Ze zijn namelijk altijd afgedekt en kunnen niet afgeschroefd worden, zodat er bij welke vorm van lekkage ook, geen kortsluiting kan plaatsvinden. Een vaatwasser met ...
Meer informatie
Vaatwasser verstopt

Vaatwasser verstopt

Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen. Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden de filter na elke afwasbeurt om te spoelen om te voorkomen dat etensresten zodanig opstapelen dat deze kunnen gaan verstoppen. Daarbij kunnen andere losse onderdelen ook regelmatig omgespoeld worden. De sproeiarmen zo nu en dan verwijderen (indien mogelijk) en omspoelen en controleren op verstopte gaatjes is ook aan te raden. Daarnaast is het nuttig elke paar maanden de vaatwasserpomp te controleren en om te spoelen en elk jaar de afvoerslang schoon te maken met ...
Meer informatie
De vaatwasser test

De vaatwasser test

Om tot een selectie van de beste vaatwassers te komen, moet er een hoop onderzoek gedaan worden. Er gaat een proces aan vooraf met verschillende testen waarbij elke vaatwasser uitgebreid aan bod komt. De vaatwassers worden vervolgens geselecteerd op basis van de testuitslagen. Deze testuitslagen worden gecombineerd met de aanschafprijs, de specificaties, de bouwkwaliteit, de energieklasse en ten slotte de reviews online. Dat deze factoren allemaal een steentje bijdragen aan het eindresultaat is logisch, want elke factor is belangrijk voor de keuze van een goede vaatwasser. Een selectie van de beste vaatwassers vind je op de pagina ‘beste vaatwasser’, waar je kunt kiezen uit een inbouwmodel of vrijstaand model. Op deze pagina leggen we je uit hoe de test uitgevoerd wordt.De vaatwasser test bestaat niet simpelweg uit het aanzetten van de vaatwasser. We hebben hier enkele stappen en beoordelingsmanieren voor. Elke stap omdat een onderdeel van de vaatwasser waar we op letten. Ook voeren we bepaalde stappen meermaals uit op verschillende manieren, om het beste het resultaat te kunnen beoordelen. Een vaatwasser heeft meerdere wasprogramma’s ...
Meer informatie