Beste onderbouw vaatwasser van 2022Nieuwe onderbouw vaatwasser kopen?

Je kiest voor een onderbouw vaatwasser wanneer de vaatwasser niet in een keukenkastje ingebouwd kan worden, maar er wel een plek in de keuken of bijkeuken beschikbaar is met een werkblad. Hiermee staat de vaatwasser niet helemaal los van de keuken, maar wordt deze ook niet bedekt door een andere deur. De vaatwasser lijkt qua model dus meer op een vrijstaande vaatwasser dan op een inbouwvaatwasser, maar heeft geen eigen bovenblad. Het is belangrijk om goed de afmetingen te bepalen om een miskoop te voorkomen. Een voordeel van een onderbouw vaatwasser is dat deze vaak minder duur is in aankoop dan een inbouwvaatwasser.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

De beste onderbouw vaatwasser van 2022

We zetten op een rij welke onderbouw vaatwassers het beste presenteren, handige functies hebben, energiezuinig zijn, duurzaam zijn, een goede kwaliteit aan materialen bezitten en daarbij ook een gunstige prijs hebben. De prijs-kwaliteit verhouding geeft uiteindelijk de doorslag. Het totaalplaatje wordt getest aan de hand van reviews van kopers die jou voorgegaan zijn en door ons zelf. De beste onderbouw vaatwasser van 2022 wordt continue herzien, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste vaatwasser van dit moment!

Waarom een onderbouw vaatwasser?

Een onderbouw vaatwasser is ideaal wanneer de keukenkastjes geen ruimte toelaten voor een vaatwasser, maar je wel de luxe van een vaatwasser in de keuken wilt. Het voordeel van een onderbouw vaatwasser is dat deze onder een keukenblad staat, en de ruimte boven de vaatwasser dus optimaal benut kan worden. Daarbij is een onderbouw vaatwasser vaak godkoeper dan van een inbouwvaatwasser.

Onderbouw vaatwassers zijn er tegenwoordig ook in fraaie designs, waardoor het geen probleem meer is dat de vaatwasser niet weggewerkt kan worden achter een keukendeurtje. Vaatwassers zijn momenteel ook te koop in het zwart, antraciet grijs, lichtgrijs of RVS, waardoor er altijd wel een vaatwasser is welke bij jou keuken past. Daarbij verschilt de hoogte van de vaatwasser, afhankelijk van de nishoogte: de hoogte onder het werkblad. Bij de onderbouw vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de voorkant, wat de bediening makkelijker en overzichtelijker maakt, in tegenstelling tot een inbouwvaatwasser, waar er minder ruimte is voor een bedieningspaneel aan de binnenzijde. Tenslotte hebben de vaatwassers verschillende functies welke voor gebruikersgemak zorgen, ook hierin is keuze tussen de modellen. Het gebruikersgemak is afhankelijk van de verschillende opties, namelijk:

 1. Bediening via een app
 2. Binnenverlichting
 3. Flexibele inrichting
 4. Resttijdindicator
 5. Startuitstel knop
 6. Extra droge vaat

Voor het kopen van een ouderbouw vaatwasser

Energielabel

Een energiezuinig model levert de jaren na de aankoop een blijvend voordeel: een zuiniger huishouden en uiteraard minder jaarlijkse energiekosten. Een onderbouw vaatwasser met energielabel A+ is 50% zuiniger dan een onderbouw vaatwasser met energielabel A. Zo kan een gunstig energielabel je enkele tientjes per jaar schelen. Het energieverbruik in kWh en euro’s staat aangegeven op het energielabel. Dit geldt voor een gemiddeld huishouden. Wil je berekenen hoeveel jij bespaard met een gunstig energielabel? Kijk dan naar de kosten per programma en vermenigvuldig dit met het aantal keer dat de vaatwasser een programma zal draaien per jaar.

Afmeting

Een standaard vaatwasser is 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Een onderbouwvaatwasser moet onder een aanrechtblad passen en is in hoogte afstelbaar, zodat een iets lager tafelblad geen groot probleem is. Toch is het goed om op te meten wat de exacte nismaten zijn om een miskoop te voorkomen.

Aantal couverts

Een vaatwasser is meestal geschikt voor ongeveer 12 tot 15 couverts. Wil je meer dan 15 couverts kwijt in de vaatwasser? Kies dan voor een groter model. Let wel op: je hebt te maken met een onderbouw vaatwasser, wat resulteert in een beperkte ruimte. De vaatwasser moet dus wel passen. Heb je een smalle nis tussen twee andere apparaten? Dan zijn er ook extra smalle vaatwassers. Deze hebben vaak ruimte voor 9 of 10 couverts, maar zo kun je toch genieten van de gemakken van een vaatwasser. 9 tot 10 couverts is vaak voldoende voor 1 tot 2 personen. Heb je een groter huishouden, dan raden we 12 tot 15 couverts aan. Meer dan 15 couverts is vaak niet nodig.

Gebruiksvriendelijkheid

Dit is afhankelijk van de specificaties van de vaatwasser. Er zijn veel verschillende opties, maar we zetten op een rij waar je in ieder geval op kunt letten:

 1. Hoe handig de vaatwasser schoon te maken is, en dus hoe makkelijk de filter en de sproeiarmen eruit te halen zijn.
 2. Flexibele inrichting van de vaatwasser, denk hierbij aan de bestekkorf, besteklade, verstelbaarheid van het bovenste deel.
 3. Bediening via een app, zo kun je ook vanaf je werk of het terras de vaatwasser aanzetten en bijhouden wat de resterende tijd is.
 4. Een resttijdindicator zodat je weet hoelang het nog duurt voor de vaatwasser klaar is. Dit kan zich op een digitaal scherm bij het bedieningspaneel bevinden maar ook als vloerprojectie.
 5. Een startuitstelknop om te voorkomen dat de vaat onnodig lang staat te wachten tot je uitkomst, wel zo fris! Indien de vaatwasser beschikt over bediening via de app is dit uiteraard niet nodig.

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe vaatwasser, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe onderbouw of vrijstaande vaatwasser te maken heeft.

Wat is een vaatwasser waterslot?

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser.Welk waterslot beter is, valt over te…Hoe maak ik mijn vaatwasser schoon?

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser, maar het blijkt dat een aanzienlijk deel van deze huishoudens de vaatwasser niet regelmatig schoon maakt. Dit resulteert in een stinkende vaatwasser. Je kent het wel, je opent de vaatwasser en er komt een niet zo frisse lucht uit. Dit is op den duur ook logisch, want er komt een hoop viezigheid in de vaatwasser terecht. Daarbij resulteert het in slechtere kwaliteit, een kortere levensduur en meer energieverbruik. Dit stapelt zich niet op in de eerste maanden na de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, maar kan voor problemen zorgen…Hoe ontstop ik mijn vaatwasser?

Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen.Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden…Onderbouw vaatwassers assortiment

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers