Vaatwasser-info.nl

Vaatwasser kopen

Bij het kopen van een vaatwasser let je op de volgende aspecten:

 1. Bouwkwaliteit
 2. Energieklasse
 3. Capaciteit
 4. Geluidsniveau
 5. Prijs
 6. Extra features
Picture of Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017

Wat je moet weten

 • Kies voor een inbouw of vrijstaande vaatwasser.
 • Let altijd goed op het energieverbruik en het energielabel van een vaatwasser.
 • De prijs van een vaatwasser ligt tussen de €300 tot €1250.

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser?

Om tot een selectie van de beste vaatwassers te komen, moet er een hoop onderzoek gedaan worden. Er gaat een proces aan vooraf met verschillende testen waarbij elke vaatwasser uitgebreid aan bod komt. De vaatwassers worden vervolgens geselecteerd op basis van de testuitslagen. Deze testuitslagen worden gecombineerd met de aanschafprijs, de specificaties, de bouwkwaliteit, de energieklasse en ten slotte de reviews online. Dat deze factoren allemaal een steentje bijdragen aan het eindresultaat is logisch, want elke factor is belangrijk voor de keuze van een goede vaatwasser. Een selectie van de beste vaatwassers vind je op de pagina ‘beste vaatwasser’, waar je kunt kiezen uit een inbouwmodel of vrijstaand model. Op deze pagina leggen we je uit hoe de test uitgevoerd wordt.

Er zijn ook aspecten welke we niet meenemen. Dit doen we bewust. Zo kijken we niet naar het bouwjaar, omdat we ervan uitgaan dat de vaatwasser voldoende beoordeeld is op kwaliteit wanneer we de bouwkwaliteit berekenen op basis van de specificaties. Daarnaast nemen we het merk van de vaatwasser ook niet mee als onderdeel. Het merk zegt weinig over de kwaliteit en levensduur als de aparte specificaties al bekeken worden. Er kan veel verschil zitten tussen modellen van hetzelfde merk. Daarbij nemen we ook het soort model niet mee: inbouw of vrijstaand. We kunnen deze onderling niet vergelijken. De inhoud van de vergelijking is hetzelfde, maar we hebben gekozen voor een aparte vergelijking omdat dit consument vriendelijker is. Als consument weet je voor welk type vaatwasser je kiest en die keuze hangt niet af van de testresultaten van een vaatwasser. Ten slotte nemen we het uiterlijk van een vaatwasser niet mee. Je kunt je voorstellen dat de ene vaatwasser een strakker design heeft dan de andere. We hebben ervoor gekozen om dit niet mee te nemen omdat dit een persoonlijke kwestie is.

Wat testen we?

De vaatwasser test bestaat niet simpelweg uit het aanzetten van de vaatwasser. We hebben hier enkele stappen en beoordelingsmanieren voor. Elke stap omdat een onderdeel van de vaatwasser waar we op letten. Ook voeren we bepaalde stappen meermaals uit op verschillende manieren, om het beste het resultaat te kunnen beoordelen.

 1. Een vaatwasser heeft meerdere wasprogramma’s. Welke dit zijn, zijn van belang. We beoordelen de programma’s op aantal/variëteit en op kwaliteit van het programa. Vaatwassers met eco programma’s krijgen extra punten. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. We willen wel dat het ecologische programma voldoende goed werkt. Om die reden wordt elk programma getest met een op drie manieren gevulde vaatwasser: een volle vaatwasser inclusief grote pannen en kommen, een volle vaatwasser zonder grote pannen en kommen en glaswerk. De vaat is uiteraard vies, zodat er goed beoordeeld kan worden of het vuil voldoende verwijderd is en of dit aan de binnenkant van de vaatwasser blijft zitten. Het is lastig om één enkel programma bij één vaatwasser te beoordelen, om die reden vergelijken we de vaatwassers en programma’s onderling en kunnen we zo concluderen of de vaatwasser een hoge, gemiddelde of lage waskwaliteit heeft. Elk programma wordt dus drie keer uitgevoerd.
 2. De inrichting is niet onbelangrijk. Een aantal vaatwassers hebben de mogelijkheid om de indeling aan te passen door bijvoorbeeld het bovenste rek in hoogte te verplaatsen. Dit is ideaal wanneer er grote pizza borden in de vaatwasser moeten passen. Een vaatwasser waarbij deze mogelijkheid niet bestaat wordt getest op functionaliteit. Passen standaard dinerborden? Passen grote pannen en kommen? Past er voldoende bestek? Naast de functionaliteit wordt ook nagegaan of het aantal couverts klopt. Zo niet, dan wordt dit teruggekoppeld naar de verkopende partij. Het aantal couverts is een set van vaat voor één persoon: borden, bestek et cetera.
 3. Dit wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren, namelijk de specificaties van de vaatwasser, maar ook de handigheid en het gemak van het aan- en uitzetten van de vaatwasser. Hierbij wordt de inrichting niet meegenomen, omdat dit apart beoordeeld wordt. Een vaatwasser krijgt bijvoorbeeld extra punten wanneer er een startuitstel systeem beschikbaar is of wanneer de vaatwasser beschikt over een droogmethode waardoor de vaat droger is en de consument dus minder of geen werkt heeft aan het afdrogen van de gewassen vaat.

Wat testen we niet zelf, maar nemen we wel mee?

Onder dit kopje valt de bouwkwaliteit, de energieklasse en de aanschafprijs. De bouwkwaliteit bepaald levensduur van de vaatwasser. Hiervoor wordt op 7 specificaties gelet, welke op basis van wel of niet aanwezig op de vaatwasser bepalen in welke categorie de vaatwasser valt. De categorieën zijn: basisklasse, middenklasse en topklasse. De specificaties zijn de type motor, wel of geen machinereiniging, het materiaal van de kuip, wel of geen gelagerde wieltjes, het type waterbeveiliging en het geluidsniveau van de vaatwasser. De regel geldt: hoe meer van deze specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit.

Een basisklasse model bevat minder dan 50% van de specificaties, een middenklasse bevat 50-70% en een topklasse bevat meer dan 70% van de specificaties. De vaatwasser test bevat dit onderdeel omdat het belangrijk is dat de kwaliteit van de bouw ook meegenomen wordt. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur en hoe meer plezier van de vaatwasser. Daarnaast is er minder kans op lekkage. Daarnaast nemen de energieklasse ook mee in de besluitvorming. Dit is van belang omdat het energielabel wat zegt over de maandelijkse kosten en de milieu belasting. We willen beide zo laag mogelijk houden, en om die reden krijgen vaatwassers met gunstigere energie labels op dit gebeid een betere beoordeling. De vaatwassers welke op dit moment nieuw verkrijgbaar zijn hebben vrijwel allemaal een energielabel vanaf A+. Ondanks dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn, zit er een wezenlijk verschil tussen A+ en A+++. Een A+++ vaatwasser is 20 procent zuiniger dan een A+ vaatwasser. Elke stap in de goede richting is er één, en dit geldt wel degelijk ook voor het energielabel. Het kan jaarlijks enkele tientjes schelen. Hierbij nemen we het eco programma niet mee, omdat deze al verwerkt zit in het testonderdeel ‘programma’s’.

De prijs nemen we tenslotte ook mee. Dit is van belang om de prijs-kwaliteit verhouding te bepalen. Een vaatwasser kan veel punten krijgen uit de test, maar een prijskaartje hebben van €1500. Het kan zijn dat de vaatwasser van €600 een gunstigere prijs-kwaliteit verhouding heeft. De prijs wordt afgezet tegen de beoordeelde aspecten en zo wordt er gekeken of de vaatwasser het aanschafbedrag ‘waard’ is, of dat het bedrag te hoog is voor de kwaliteit welke je ervoor krijgt, ten opzichte van soortgelijke vaatwassers. De prijs-kwaliteit verhouding wordt altijd afgezet tegen andere verhoudingen, zodat we een goed beeld krijgen van de vergelijkbare modellen.

Merken

Er zijn veel merken die vaatwassers op de markt brengen. De meest bekende merken op dit gebied zijn Bosch, Siemens en Miele. Miele staat bij de consumentenbond bekend als het merk waar de consumenten het meest tevreden over zijn. Deze merken zijn niet de goedkoopste, maar zijn toch het meest bekend omdat ze erg duurzaam zijn. Daarbij lopen deze merken vaak voor op techniek en hebben ze handige extra functies en fraaie designs. Andere merken zijn Atag, AEG, Bauknecht, Etna, Indesit, Whirlpool. Kleinere, nog onbekendere merken zijn Boretti, Exquisit, Hotpoint Aristo, Pelgrim en Zanussi. Wanneer je een Ikea keuken hebt, zijn er vaatwassers speciaal voor bepaalde keukens ontwikkeld. Ikea gaat samenwerkingen aan met verschillende merken. De kastdeuren zitten dan al op de inbouwvaatwassers verwerkt.

Prijs

De prijs van een vaatwasser kan uiteenlopen van €300 tot €1250. De gemiddelde prijs van een vaatwasser ligt rond de €600 à €700 euro. Duurdere vaatwassers hebben meet programma’s, opties, indelingsmogelijkheden en een gunstiger energieverbruik en betere en betrouwbaardere duurzaamheid. Je investeert dus in de kwaliteit van het apparaat.

Gemak in onderhoud

Het is handig wanneer de filter en de sproeiarmen makkelijk los te maken zijn voor onderhoud. Deze onderdelen zullen één keer in de zoveel tijd schoongemaakt moeten worden om de duurzaamheid van de vaatwasser te garanderen. Ook dient de vaatwasser onderhouden en ontkalkt te worden. Hier zijn speciale middelen voor.

Verbruik

Het verbruik van een vaatwasser is erg belangrijk. Ze worden steeds zuiniger en daarmee steeds beter voor je portemonnee. Omdat een vaatwasser dagelijks gebruikt wordt is het dan ook belangrijk om een zuinig model te kiezen, hiermee kun je tot wel honderden euro’s besparen tijdens de levensduur van één vaatwasmachine. Het verschil in prijs haal je er meestal makkelijk uit. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een vaatwasser is. Een vaatwasser die nu verkocht wordt, heeft een energielabel tussen de A+ en A+++, wat inhoud dat ze allemaal energiezuinig zijn, maar de ene nog zuiniger dan de andere. Daarnaast kun je rekening houden met het jaarlijkse energie- en waterverbruik en een eventueel ecoprogramma, dit staat ook aangegeven op de label.

Indeling vaatwasser

De indeling van een vaatwasser is belangrijk op twee manieren: de kwaliteit van de rekken en de verstelbaarheid. Wanneer het bovenstaande deel verstelbaar is kun je zelf spelen met de ruimte en bepalen wat nuttig is. Sommige vaatwassers, met name de goedkopere, hebben een standaard hoogte welke niet verstelbaar is. Daarnaast kun je kijken naar de bestekkorf of besteklade en of deze flexibel in te delen zijn. Een duurdere vaatwasser heeft rekjes die in- en uitgeklapt kunnen worden, om wijnglazen of bepaalde andere glazen handiger op te ruimen. Hier kan het zijn dat 26 centimeter borden (een normale afmeting voor een dinerbord) niet past. De kwaliteit is ook belangrijk, hierbij gaat het om de stevigheid van de rekken en om het feit of ze wel of niet soepel glijden.

Hoe kies je de beste vaatwasser?

Al met al hebben we dus een lijst samengesteld met de 4 toppers van dit moment. we controleren regelmatig of deze nog up-to-date is, en wanneer er nieuwe vaatwassers op de markt komen laten we deze scoren op dezelfde punten en kijken we of deze een plek verdienen in de top 4. Zo houden we onszelf en jou op de hoogte van de beste keuze van dit moment.

De bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een vaatwasser: dit is bepalend voor de levensduur van de vaatwasser en wordt onderverdeeld in 7 verschillende specificaties: het materiaal van de kuip, de type motor, de machinereiniging, geleiderails, gelagerde wieltjes, het type waterbeveiliging en het geluidsniveau. De bouwklasse kan vervolgens onderverdeeld worden in 3 typen: topklasse, middenklasse en basisklasse. Bij een topklasse mag je een extra lange levensduur verwachten, wat voor ‘de beste vaatwasser’ toch een pré is. Hierbij is een reinigingsfunctie zeer van belang om verstopping op den duur te voorkomen. Een middenklasse beschikt over minder specificaties maar heeft nog steeds een goede levensduur. Een basisklasse is minder aan de prijs, en daarom voor studenten of starters een betere optie. Echter heeft een basisklasse wel een aanzienlijk kortere levensduur doordat de vaatwasser zichzelf niet optimaal reinigt en verstopping door vuilresten sneller voorkomt. Ondanks dat de reiniging dus niet optimaal is, heeft een vaatwasser ten alle tijden, ook bij de basisklasse, een waterbeveiliging om lekkage op de keukenvloer te voorkomen. Al met al is de bouwkwaliteit van belang wanneer je kijkt welke vaatwasser zich de ‘beste vaatwasser’ mag noemen, met name vanwege de invloed op de levensduur.

Energieklasse

De energieklasse is erg belangrijk bij het selecteren van de beste vaatwasser. Dit is om milieuvriendelijke en portemonnee vriendelijke redenen van groot belang. Een vaatwasser met een gunstig energielabel kan op den duur aanzienlijk energiekosten schelen en zo, na een aantal jaar, goedkoper worden dan een minder energiezuinige vaatwasser. De vaatwassers waar we naar gekeken hebben bevatte allemaal een energieklasse van A tot en met C Nu denk je vast, maar B is toch ook al goed? Het is belangrijk om te weten dat een energieklasse elke stap met 10 tot 20% minder energiegebruik betekend. Het verschil tussen A en C is ongeveer een 37% zuinigere vaatwasser. Natuurlijk moet de beste vaatwasser voldoen aan een zo energiezuinig mogelijk label, zodat de vaatwasser na aanschaf zo goedkoop en milieuvriendelijk mogelijk is. Dit kan, naast een gunstig energielabel, ook met een eco-programma. Eco-programma’s zorgen ervoor dat de vaat schoon wordt in een kortere tijd, met minder water en minder stroom.

Capaciteit

De beste vaatwasser bevat natuurlijk ruimte voor voldoende vaat. Wanneer het voor jou voldoende is, is echter verschillend. Een tweepersoons huishouden heeft vaak minder ruimte nodig dan een vijf persoons huishouden, hoewel dit ook niet zo hoeft te zijn. De beste vaatwasser bevat een gemiddeld of hoger aantal couverts, om te voorkomen dat er onvoldoende ruimte is.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau was al even genoemd onder de bouwkwaliteit. Hierbij kijk je naar isolatie. Bij meer isolatie, is er uiteraard minder geluid te horen van buitenaf. Dit kan voor jou minder interessant zijn wanneer de vaatwasser in een bijkeuken staat en de afstand tot de eettafel en woonkamer voldoende groot is om het geluid niet te horen, maar over het algemeen is een ‘stille vaatwasser’ wel een voorwaarde voor de beste vaatwasser. We zitten niet te wachten om elk spoelprogramma op de achtergrond te horen als we een film kijken ’s avonds op de bank. Hoe beter het geluidsniveau, hoe gunstiger dit voor de vaatwasser in de selectie was.

Features vaatwasser

Extra features zijn geen must, zeker niet bij een vaatwasser die slechts zijn werk moet doen, niet teveel gebruikt wordt, en zo goedkoop mogelijk moet zijn. Maar bij de selectie van de beste vaatwasser wordt er wel rekening gehouden met gebruikersgemak, en dat wordt toch echt beter wanneer er bepaalde functies op de vaatwasser zitten. Denk hierbij aan een verkort programma, een behoedzaam programma voor de porseleinen borden en kristallen glazen, een intensief programma voor de hardnekkige etensresten, een ‘extra droog functie’ om natte vaat te voorkomen, een flexibele inrichting voor wanneer je bepaald servies anders niet kwijt kunt, startuitstel en bediening via een app voor wanneer je de vaatwasser aan wilt zetten op een tijdstip dat je niet thuis bent, en de resttijdindicatie om een idee te krijgen van het tijdstip waarop de vaatwasser klaar is. De beste vaatwasser heeft voldoende functies om gebruiksvriendelijk te zijn en voor jou het leven in de keuken makkelijker te maken.

Prijs

De prijs is hierbij natuurlijk ook van belang. Wanneer aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan is, en de vaatwasser heeft dus een uitstekende kwaliteit, een energiezuinig gebruik en is handig in gebruik, dan kan het zijn dat de vaatwasser €1200 euro kost. Daarentegen heb je ook vaatwassers die op de punten even goed of bijna even goed scoren en €600 of €800 euro kosten, dat scheelt nogal wat. De prijs-kwaliteit verhouding is hierbij dus van groot belang. We kijken eerst naar de specificaties en daarna naar de prijs, om de lijst met specificaties erbij te houden en de vergelijking rond te maken.