Vind een goedkope vaatwasser

De aankoop van een vaatwasser doe je niet zomaar. Je wilt gebruik maken van het gemak van een vaatwasser, en daar heb je geld voor over. Soms komen de kosten onverwachts, omdat de oude vaatwasser ermee op houdt, en soms heb je ervoor kunnen sparen. Het voordeel van de aankoop van een nieuwe vaatwasser ten opzichte van een ouder (tweedehands) model is dat deze nog wel garantie heeft voor de eerste 2 jaar, en je hiermee zelf niet hoeft op te draaien voor de fabrieksfouten welke in die jaren naar voren komen. Daarbij zijn de nieuwe vaatwassers vele malen zuiniger dan oudere modellen. Een A+ vaatwasser kost al snel €147 meer aan energiekosten dan een A+++ vaatwasser. Het verschil in gebruikerskosten tussen een vaatwasser met een A+++ label en een F label is nog veel malen groter, wat een oude vaatwasser duurder kan maken dan een nieuwe.

De prijs van een nieuwe vaatwasser loopt uiteen van €240 tot €2000. Wij hebben alle vaatwassers tot €400 onder de sectie ‘goedkope vaatwassers’ geschaald. Bij de aankoop van een goedkope vaatwasser kun je op een aantal dingen letten, aangezien je bij een lagere prijs ook op een aantal functies inlevert. Dit hoeft niks te betekenen voor het gebruikersgemak als je geen behoefte hebt aan deze functies.

De beste mini vaatwasser

Bij een goedkope vaatwasser is de bouwkwaliteit over het algemeen van de basisklasse, wat inhoudt dat de specificaties van een vaatwasser van lagere kwaliteit zijn. Duurdere vaatwassers hebben vaker een middenklasse of topklasse bouwkwaliteit. Echter zijn er goedkope vaatwassers met een bouwkwaliteit uit de middenklasse of topklasse. Dit geldt ook voor de waskwaliteit, waarbij de goedkope vaatwasser vrijwel altijd een basisklasse betreft en enkele vaatwassers een middenklasse scoren. Duurdere vaatwassers hebben meer modellen met een middenklasse of topklasse score. Wat betreft het gebruikersgemak, hebben goedkopere vaatwassers ook verschillende functies als binnenverlichting, een extra droogprogramma voor extra droge vaat, een resttijdindicator, een startuitstel functie of een automatische uitschakelfunctie. Deze functies zitten niet op alle goedkope vaatwassers en hier moet je dus gericht naar zoeken als je hier geïnteresseerd in bent. Een gemak als een flexibele inrichting bevindt zich wel in vrijwel elke goedkope vaatwasser. Voor een kinderbeveiliging of bediening via de app betaal je meer en deze functies vindt je alleen bij duurdere vaatwassers.

Indesit DIFP 18B1 A EU

Vaatwasprogramma’s

Een vaatwasser heeft meerdere programma’s om de vaat mee te wassen. Elke vaatwasser heeft wel een aantal standaard programma’s, waarbij de nieuwste vaatwassers ook nog extra programma’s hebben om het gebruikersgemak te vergroten. Door alle programma’s is het soms lastig kiezen welk programma nu geschikt is voor welke vaat.Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende programma’s. Tenslotte hebben we nog wat programma’s op een rij gezet welke je niet snel vindt op een oude vaatwasser, maar de nieuwste (duurdere) vaatwassers hebben deze wel. Voorspoelprogramma Dit kan het ergste vuil van de vaat verwijderen. In principe is dit programma niet nodig, tenzij er hardnekkig vuil op de vaat zit of de vaat er al even staat. Bij schonere vaat is dit overbodig en kost het daarmee extra onnodige energie. Kort programma: 40-45°C Dit programma is niet alleen korter, maar wast ook op lagere temperatuur. Hiermee is het wasprogramma dus geschikt voor vaat wat niet erg vuil is. Met een programma van 30 minuten krijg je ...
Meer informatie
Zanussi ZDF22002WA

Vaatwasser schoonmaken

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser, maar het blijkt dat een aanzienlijk deel van deze huishoudens de vaatwasser niet regelmatig schoon maakt. Dit resulteert in een stinkende vaatwasser. Je kent het wel, je opent de vaatwasser en er komt een niet zo frisse lucht uit. Dit is op den duur ook logisch, want er komt een hoop viezigheid in de vaatwasser terecht. Daarbij resulteert het in slechtere kwaliteit, een kortere levensduur en meer energieverbruik. Dit stapelt zich niet op in de eerste maanden na de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, maar kan voor problemen zorgen als een vaatwasser enkele jaren oud is. Het is dan ook belangrijk om de vaatwasser regelmatig te onderhouden. Als een vaatwasser stinkt, is er namelijk meer aan de hand dan alleen een filter welke omgespoeld moet worden. Er zijn vaatwassers met een goed zelfreinigend vermogen. De meeste vaatwassers spoelen aan het einde van het programma de vaatwasser van binnen door, maar niet elke vaatwasser kan dit even goed. Mocht je dit een must vinden bij ...
Meer informatie
Whirlpool WIE 2B16

Vaatwasser inbouwen

In een keuken waar je wel een keukenkastje kunt missen, maar er geen plek is voor een vrijstaande vaatwasser, is een inbouw vaatwasser een ideale oplossing. De vaatwasser valt weinig tot niet op door het frontpaneel. De modellen verschillen in grootte en uiterlijk, en zo is er voor iedere keuken een geschikt model. Er zijn verschillende soorten inbouw vaatwassers: de volledig geïntegreerde vaatwasser en de half geïntegreerde vaatwasser. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser bevindt zich er vaak een bedieningspaneel aan de binnenkant van de vaatwasser waardoor je de vaatwasser vanaf de buitenkant niet herkent. Bij een half geïntegreerde vaatwasser bevindt het bedieningspaneel zich aan de voorkant, maar is een deel van de vaatwasser ook bedenkt met het keukenkastje. Dan is er nog de onderbouw vaatwasser, welke geen bovenblad heeft en daardoor onder een keukenblad geplaatst kan worden in tegenstelling tot een vrijstaande vaatwasser, welke soms te hoog is om onder een keukenblad geplaatst te worden. Een inbouw vaatwasser dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen om in jouw keuken te passen. Keukenkastjes hebben over het algemeen ...
Meer informatie

Hoe werkt een mini vaatwasser?

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s.

Het energielabel van een goedkope vaatwasser is A+ of A++, duurdere vaatwassers hebben ook een A+++ label. Dit kan aanzienlijk schelen in gebruikerskosten en het is het overwegen waard, aangezien je met die kostenbesparing het verschil in aankoopbedrag kunt terugverdienen. Hoe je dit berekend vindt je op de pagina over het verbruik van een vaatwasser. In de selectie van goedkope vaatwassers kun je nog steeds kiezen uit vrijstaande modellen en inbouwvaatwassers. Ook heb je keuze uit verschillende kleuren en bedieningspanelen.

1 Schuiflade

De schuiflade waarin alle vieze vaat in de vaatwasser gezet moet worden.

2 Zeepklep

De zeepklep die gebruikt wordt om het schoonmaak blokje in te doen.

3 Sproeiers

De sproeiers sproeien het water omhoog en spoelen de vaat schoon.

4 Warmte element

Creërt warmte en droogt hiermee de vaat na het was programma.

5 Afvoer

Voert het vieze water na het wasprogramma af richting de afvoer.

6 Aanvoer

Voert schoon water aan welke verwarmt en gebruikt word om de vaat te wassen.