Vind een goedkope vaatwasser

De aankoop van een vaatwasser doe je niet zomaar. Je wilt gebruik maken van het gemak van een vaatwasser, en daar heb je geld voor over. Soms komen de kosten onverwachts, omdat de oude vaatwasser ermee op houdt, en soms heb je ervoor kunnen sparen. Het voordeel van de aankoop van een nieuwe vaatwasser ten opzichte van een ouder (tweedehands) model is dat deze nog wel garantie heeft voor de eerste 2 jaar, en je hiermee zelf niet hoeft op te draaien voor de fabrieksfouten welke in die jaren naar voren komen. Daarbij zijn de nieuwe vaatwassers vele malen zuiniger dan oudere modellen. Een A+ vaatwasser kost al snel €147 meer aan energiekosten dan een A+++ vaatwasser. Het verschil in gebruikerskosten tussen een vaatwasser met een A+++ label en een F label is nog veel malen groter, wat een oude vaatwasser duurder kan maken dan een nieuwe.

De prijs van een nieuwe vaatwasser loopt uiteen van €240 tot €2000. Wij hebben alle vaatwassers tot €400 onder de sectie ‘goedkope vaatwassers’ geschaald. Bij de aankoop van een goedkope vaatwasser kun je op een aantal dingen letten, aangezien je bij een lagere prijs ook op een aantal functies inlevert. Dit hoeft niks te betekenen voor het gebruikersgemak als je geen behoefte hebt aan deze functies.

De beste mini vaatwasser

Bij een goedkope vaatwasser is de bouwkwaliteit over het algemeen van de basisklasse, wat inhoudt dat de specificaties van een vaatwasser van lagere kwaliteit zijn. Duurdere vaatwassers hebben vaker een middenklasse of topklasse bouwkwaliteit. Echter zijn er goedkope vaatwassers met een bouwkwaliteit uit de middenklasse of topklasse. Dit geldt ook voor de waskwaliteit, waarbij de goedkope vaatwasser vrijwel altijd een basisklasse betreft en enkele vaatwassers een middenklasse scoren. Duurdere vaatwassers hebben meer modellen met een middenklasse of topklasse score. Wat betreft het gebruikersgemak, hebben goedkopere vaatwassers ook verschillende functies als binnenverlichting, een extra droogprogramma voor extra droge vaat, een resttijdindicator, een startuitstel functie of een automatische uitschakelfunctie. Deze functies zitten niet op alle goedkope vaatwassers en hier moet je dus gericht naar zoeken als je hier geïnteresseerd in bent. Een gemak als een flexibele inrichting bevindt zich wel in vrijwel elke goedkope vaatwasser. Voor een kinderbeveiliging of bediening via de app betaal je meer en deze functies vindt je alleen bij duurdere vaatwassers.

Vaatwasser waterslot

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser. Welk waterslot beter is, valt over te discussiëren. De mechanische sensor merkt kleinere lekkages minder goed op en is dus minder nauwkeurig ten opzichte van een elektromagnetische sensor. De elektromagnetische sensor is verbonden met een vochtsensor in het apparaat. De laatste kan in het geval van stroomuitval weer onbetrouwbare resultaten geven. De watersloten zijn niet gevaarlijk. Ze zijn namelijk altijd afgedekt en kunnen niet afgeschroefd worden, zodat er bij welke vorm van lekkage ook, geen kortsluiting kan plaatsvinden. Een vaatwasser met ...
Meer informatie

Vaatwasser verstopt

Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen. Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden de filter na elke afwasbeurt om te spoelen om te voorkomen dat etensresten zodanig opstapelen dat deze kunnen gaan verstoppen. Daarbij kunnen andere losse onderdelen ook regelmatig omgespoeld worden. De sproeiarmen zo nu en dan verwijderen (indien mogelijk) en omspoelen en controleren op verstopte gaatjes is ook aan te raden. Daarnaast is het nuttig elke paar maanden de vaatwasserpomp te controleren en om te spoelen en elk jaar de afvoerslang schoon te maken met ...
Meer informatie

Vaatwasprogramma’s

Een vaatwasser heeft meerdere programma’s om de vaat mee te wassen. Elke vaatwasser heeft wel een aantal standaard programma’s, waarbij de nieuwste vaatwassers ook nog extra programma’s hebben om het gebruikersgemak te vergroten. Door alle programma’s is het soms lastig kiezen welk programma nu geschikt is voor welke vaat.Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende programma’s. Tenslotte hebben we nog wat programma’s op een rij gezet welke je niet snel vindt op een oude vaatwasser, maar de nieuwste (duurdere) vaatwassers hebben deze wel. Voorspoelprogramma Dit kan het ergste vuil van de vaat verwijderen. In principe is dit programma niet nodig, tenzij er hardnekkig vuil op de vaat zit of de vaat er al even staat. Bij schonere vaat is dit overbodig en kost het daarmee extra onnodige energie. Kort programma: 40-45°C Dit programma is niet alleen korter, maar wast ook op lagere temperatuur. Hiermee is het wasprogramma dus geschikt voor vaat wat niet erg vuil is. Met een programma van 30 minuten krijg je ...
Meer informatie

Hoe werkt een mini vaatwasser?

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s.

Het energielabel van een goedkope vaatwasser is A+ of A++, duurdere vaatwassers hebben ook een A+++ label. Dit kan aanzienlijk schelen in gebruikerskosten en het is het overwegen waard, aangezien je met die kostenbesparing het verschil in aankoopbedrag kunt terugverdienen. Hoe je dit berekend vindt je op de pagina over het verbruik van een vaatwasser. In de selectie van goedkope vaatwassers kun je nog steeds kiezen uit vrijstaande modellen en inbouwvaatwassers. Ook heb je keuze uit verschillende kleuren en bedieningspanelen.

1 Schuiflade

De schuiflade waarin alle vieze vaat in de vaatwasser gezet moet worden.

2 Zeepklep

De zeepklep die gebruikt wordt om het schoonmaak blokje in te doen.

3 Sproeiers

De sproeiers sproeien het water omhoog en spoelen de vaat schoon.

4 Warmte element

Creërt warmte en droogt hiermee de vaat na het was programma.

5 Afvoer

Voert het vieze water na het wasprogramma af richting de afvoer.

6 Aanvoer

Voert schoon water aan welke verwarmt en gebruikt word om de vaat te wassen.