Vaatwasser-info.nl

Beste vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser kun je overal in je keuken of bijkeuken plaatsen. Deze vaatwassers hebben meestal een witte of grijze kleur. Een nieuwe vrijstaande vaatwasser kopen? We hebben een overzicht met de beste van 2024 voor je gemaakt:
1

AEG FFB63700PM

2

AEG FFB53600ZM

3

AEG FFB53600ZW

4

Bosch SMS4HCW60E

5

Whirlpool OWFC 3C26 X

Laatste update: 19 March 2024

1

AEG FFB63700PM

2

AEG FFB53600ZM

3

AEG FFB53600ZW

4

Bosch SMS4HCW60E

5

Whirlpool OWFC 3C26 X

Laatste update: 19 March 2024

Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een vrijstaande vaatwasser plaats je los in je keuken.
  • Tegenwoordig hebben vrijstaande vaatwassers een fraai design.
  • Je kunt kiezen uit een compacte, normale of smalle vrijstaande vaatwasser.
  • De beste vrijstaande vaatwasser is de AEG FFB63700PM

Nieuwe vrijstaande vaatwasser kopen?

Is er geen mogelijkheid om de vaatwasser in een keukenkast te plaatsen? Of onder een aanrechtblad? Dan kies je voor een vrijstaande vaatwasser, zo heb je toch de voordelen van een vaatwasser, ook al is deze niet ingebouwd. Of deze nu in de bijkeuken of de keuken komt te staan, ook bij een vrijstaande vaatwasser zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zorg dat je goed opmeet welke ruimte je beschikbaar hebt voor een vaatwasser zodat je voorkomt dat de vaatwasser niet past. Maar naast de afmeting zijn er meer afwegingen: de grootte van de inhoud, de functies, het energielabel, de duurzaamheid en de prijs.

De beste vrijstaande vaatwasser

We hebben voor jou onderzocht welke vaatwassers het beste resultaat leveren, energiezuinig en duurzaam zijn en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben. De onderstaande vaatwassers zijn als beste beoordeeld op basis van prijs, kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. De beoordeling van consumenten is hierin meegenomen, dit verteld ons tenslotte of de vaatwasser echt zo handig is als men beloofd. De prijs-kwaliteit verhouding is de uiteindelijke doorslaggevende factor. We zetten de beste vrijstaande vaatwassers voor je op een rij!

1

Beste vrijstaande vaatwasser

Voordelen Nadelen
Vrijstaand
Bouwkwaliteit ++
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Niet zuinig
Veel geluid
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
Door de AirDry technologie van de AEG FFB63700PM zet jij je servies meteen weer in de keukenkast, zonder nog een keer extra te hoeven drogen met de vaatdoek. Deze optie laat de deur van de vaatwasser automatisch 10 centimeter opengaan, zodat de laatste druppels vanzelf opdrogen. Het behoedzame programma is handig voor de wijnglazen, het intensieve programma gebruik je voor de hele vieze pannen en als je snel een schoon bordje of kopje nodig hebt gebruik je het korte programma. Met de startuitstelfunctie stel je het begin van het programma uit tot 3 uur later. Zo kan jij alvast gaan slapen en de vaatwasser start het programma 's nachts tijdens het daltarief.
2
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Bouwkwaliteit ++
Droogresultaat ++
Niet zuinig
Waskwaliteit --
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
De AEG FFB53600ZM is een energiezuinige vaatwasser met energielabel D. Hij biedt plaats voor 13 couverts en je hebt keuze uit 5 verschillende vaatwasprogramma's. Komt er onverwacht bezoek? Kies dan voor de TimeSaver functie waarmee je borden tot 2 keer sneller schoon zijn. Delicate glazen reinigt de vaatwasser met het glasprogramma op 45 graden. Je legt ze in het bovenste rek dat uitgerust is met rubberen noppen. Deze ondersteunen en beschermen je wijnglazen. Met de uitgestelde startfunctie bepaal je zelf de starttijd van het vaatwasprogramma. Zo zijn je borden en kopjes schoon wanneer jij dat wilt.
3
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Droogresultaat ++
Niet zuinig
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
De AEG FFB53600ZW is een energiezuinige vaatwasser met energielabel D. Hij biedt plaats voor 13 couverts en je hebt keuze uit 5 verschillende vaatwasprogramma's. Komt er onverwacht bezoek? Kies dan voor de TimeSaver functie waarmee je borden tot 2 keer sneller schoon zijn. Delicate glazen reinigt de vaatwasser met het glasprogramma op 45 graden. Je legt ze in het bovenste rek dat uitgerust is met rubberen noppen. Deze ondersteunen en beschermen je wijnglazen. Met de uitgestelde startfunctie bepaal je zelf de starttijd van het vaatwasprogramma. Zo zijn je borden en kopjes schoon wanneer jij dat wilt.
4
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Weinig geluid
Bouwkwaliteit ++
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Heeft Wi-Fi
Niet zuinig
Waskwaliteit --
Geen verlichting
De Bosch SMS4HCW60E zet je ook tijdens een avond film kijken aan. Met een geluidsniveau van 40 decibel hoor je bijna niet dat hij aanstaat. Gebruik de app om voor elke vaat het juiste programma te kiezen. Door een ingebouwde warmtewisselaar warmt het water op voor het je service schoonspoelt. Hierdoor ontstaan er geen scheuren of breuken. Staat de vaatwasser nog niet helemaal vol, maar wil je toch schone borden en glazen? Geen probleem. Gebruik het halve beladingsprogramma. Je verbruikt dan niet meer water en energie dan nodig. Met de uitgestelde startfunctie bepaal je zelf de starttijd van het vaatwasprogramma. Zo zijn je borden en kopjes schoon wanneer jij dat wil.
5
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Vrijstaand
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Niet zuinig
Bouwkwaliteit --
Waskwaliteit --
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
Met de flexibele indeling van de Whirlpool OWFC 3C26 X krijg je ook grote ovenschalen en pannen weer stralend schoon. De vrijstaande vaatwasser heeft een verstelbaar bovenrek zodat er in de onderkorf meer ruimte is voor je hapjespan en ovenschotel. De vaatwasser biedt ruimte voor 14 couverts, maar heb je net niet genoeg vaat voor een wasbeurt? Het apparaat beschikt ook over een programma voor halve belading, waar hij automatisch het waterverbruik op aanpast. Zo gebruik je nooit teveel water en energie.

Waarom een vrijstaande vaatwasser kopen?

Voorheen stonden losse vaatwassers niet bepaald mooi in een keuken, vooral omdat het design van de vaatwassers niet altijd even goed bij de rest van de keuken past. Maar tegenwoordig hebben de vaatwassers een fraai design en zijn ze naast wit ook verkrijgbaar in RVS-kleur en in het zwart/antraciet.

Dit betekend dat, net als koelkasten, vaatwassers ook in ‘vrijstaande vorm’ een mooi meubel van de keuken kunnen vormen. Vrijstaande vaatwassers hebben vaak het bedieningspaneel aan de voorkant zitten, wat overzichtelijker is dan een bedieningsplaat aan de binnenkant, dit is namelijk kleiner vanwege gebrek aan ruimte wat het bedieningsgemak beperkt. Een bedieningspaneel aan de buitenkant geeft ruimte voor een digitaal scherm. Er zijn zelfs modellen, voor wie dat wilt, waarbij je aan de buitenkant vrijwel niet herkent dat dit een vaatwasser is. Vrijstaande vaatwassers zijn er in verschillende kleuren maar ook in verschillende maten.

De hoogte verschilt van 44 tot 85 centimeter en de breedte verschilt van 45 tot 60 centimeter. Er is ook variatie in de diepte van de vaatwassers, namelijk van 50 tot 63 centimeter. De vaatwassers zijn ingedeeld in de modellen ‘compact’, ‘normaal’ en ‘smal’. Het aantal couverts van de vaatwasser is uiteraard afhankelijk van de grootte van de vaatwasser, en zal ook minder worden bij een smaller model. Naast het uiterlijk van de vaatwasser is er ook keuze in het gebruiksgemak en bijkomende functies. Het gebruiksgemak is afhankelijk van verschillende opties, namelijk:

  1. Bediening via een app
  2. Binnenverlichting
  3. Flexibele inrichting
  4. Resttijdindicator
  5. Startuitstel knop
  6. Extra droge vaat

Tips voor kopen vrijstaande vaatwassers

Een voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat deze in aanschaf vaak goedkoper is dan een inbouwvaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser kan echter minder goed afgesteld worden in hoogte. In sommige gevallen is het praktisch of mooi als de vaatwasser op gelijke hoogte staat met het aanrechtblad. Inbouwvaatwassers zijn echter in hoogte beter af te stellen.

Bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser is het dus belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het design, de afmeting, het gebruiksgemak en bijkomende functies. Vrijstaande vaatwassers zijn er in veel soorten en maten en er is er dus altijd wel één die bij jou voorkeuren en prijsklasse past. Om de keuze nog net iets gemakkelijker te maken, hebben we hier een aantal praktische tips op een rij.

Het aantal couverts

Het aantal couverts: dit is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Gemiddeld heeft een vaatwasser 12 couverts. Hoe meer couverts, hoe groter de inhoud van de vaatwasser. Heb je grote borden? Kijk dan ook even naar de hoogte. In enkele vaatwassers passen borden met een diameter van maximaal 24 centimeter.

De afmeting van de vaatwasser

De afmeting van de vaatwasser: dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte in de keuken of bijkeuken. Een ‘normale’ afmeting is een breedte van 60 cm, een diepte van 60 cm en ene hoogte van 85 cm. Vaak is dit bij een vrijstaande vaatwasser minder belangrijk, maar het kan zijn dat de vaatwassers precies in een nis geplaatst moet worden. Voorkom het retourneren en opnieuw bestellen van een vaatwasser door de afmeting goed op te meten.

De maximale diameter van de borden

De maximale diameter van de borden: dit verschilt voor de bovenste en onderste korf, maar is zeker niet onbelangrijk. Indien je servies bezit met een diameter van 27+ centimeter, dan is het de moeite waard hier rekening mee te houden. Het is zonde om er achter te komen dat de borden niet passen, als de aankoop al gedaan is en de vaatwasser al aangesloten is.

Flexibele inrichting

Flexibele inrichting: dit is geen noodzaak, maar een luxe waar je wel of niet voor kiest. Het kan praktisch zijn wanneer je grote pannen wilt afwassen, die anders niet passen.

Energieklasse

Energieklasse: deze is bij vrijwel alle modellen die nu op de markt zijn A+ of hoger, in tegenstelling tot oude (tweedehands) modellen welke nog een energielabel van E of zelfs lager kunnen hebben en hiermee ongunstig zijn voor milieu en portemonnee. Een gunstig energielabel kan veel kosten schelen. De aanschafprijs van een energiezuinige vaatwasser is vaak wat hoger, maar dat verdien je zeker terug. Één klasse verschil kan al enkele tientjes per jaar schelen. Wil je nog milieubewuster met de vaatwasser om gaan? Zorg dan voor het zo efficiënt mogelijk indelen en gebruik het ecologische programma. Dit duurt iets langer, maar geeft hetzelfde resultaat.