Beste vrijstaande vaatwasser 2022Nieuwe vrijstaande vaatwasser kopen?

Is er geen mogelijkheid om de vaatwasser in een keukenkast te plaatsen? Of onder een aanrechtblad? Dan kies je voor een vrijstaande vaatwasser, zo heb je toch de voordelen van een vaatwasser, ook al is deze niet ingebouwd. Of deze nu in de bijkeuken of de keuken komt te staan, ook bij een vrijstaande vaatwasser zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zorg dat je goed opmeet welke ruimte je beschikbaar hebt voor een vaatwasser zodat je voorkomt dat de vaatwasser niet past. Maar naast de afmeting zijn er meer afwegingen: de grootte van de inhoud, de functies, het energielabel, de duurzaamheid en de prijs.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

De beste vrijstaande vaatwasser

We hebben voor jou onderzocht welke vaatwassers het beste resultaat leveren, energiezuinig en duurzaam zijn en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben. De onderstaande vaatwassers zijn als beste beoordeeld op basis van prijs, kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. De beoordeling van consumenten is hierin meegenomen, dit verteld ons tenslotte of de vaatwasser echt zo handig is als men beloofd. De prijs-kwaliteit verhouding is de uiteindelijke doorslaggevende factor. We zetten de beste vrijstaande vaatwassers voor je op een rij!

Waarom een vrijstaande vaatwasser kopen?

Voorheen stonden losse vaatwassers niet bepaald mooi in een keuken, vooral omdat het design van de vaatwassers niet altijd even goed bij de rest van de keuken past. Maar tegenwoordig hebben de vaatwassers een fraai design en zijn ze naast wit ook verkrijgbaar in RVS-kleur en in het zwart/antraciet.

Dit betekend dat, net als koelkasten, vaatwassers ook in ‘vrijstaande vorm’ een mooi meubel van de keuken kunnen vormen. Vrijstaande vaatwassers hebben vaak het bedieningspaneel aan de voorkant zitten, wat overzichtelijker is dan een bedieningsplaat aan de binnenkant, dit is namelijk kleiner vanwege gebrek aan ruimte wat het bedieningsgemak beperkt. Een bedieningspaneel aan de buitenkant geeft ruimte voor een digitaal scherm. Er zijn zelfs modellen, voor wie dat wilt, waarbij je aan de buitenkant vrijwel niet herkent dat dit een vaatwasser is. Vrijstaande vaatwassers zijn er in verschillende kleuren maar ook in verschillende maten. De hoogte verschilt van 44 tot 85 centimeter en de breedte verschilt van 45 tot 60 centimeter. Er is ook variatie in de diepte van de vaatwassers, namelijk van 50 tot 63 centimeter. De vaatwassers zijn ingedeeld in de modellen ‘compact’, ‘normaal’ en ‘smal’. Het aantal couverts van de vaatwasser is uiteraard afhankelijk van de grootte van de vaatwasser, en zal ook minder worden bij een smaller model. Naast het uiterlijk van de vaatwasser is er ook keuze in het gebruiksgemak en bijkomende functies. Het gebruiksgemak is afhankelijk van verschillende opties, namelijk:

  1. Bediening via een app
  2. Binnenverlichting
  3. Flexibele inrichting
  4. Resttijdindicator
  5. Startuitstel knop
  6. Extra droge vaat

Tips voor kopen vrijstaande vaatwassers

Een voordeel van een vrijstaande vaatwasser is dat deze in aanschaf vaak goedkoper is dan een inbouwvaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser kan echter minder goed afgesteld worden in hoogte. In sommige gevallen is het praktisch of mooi als de vaatwasser op gelijke hoogte staat met het aanrechtblad. Inbouwvaatwassers zijn echter in hoogte beter af te stellen.

Bij het kopen van een vrijstaande vaatwasser is het dus belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het design, de afmeting, het gebruiksgemak en bijkomende functies. Vrijstaande vaatwassers zijn er in veel soorten en maten en er is er dus altijd wel één die bij jou voorkeuren en prijsklasse past. Om de keuze nog net iets gemakkelijker te maken, hebben we hier een aantal praktische tips op een rij.


Het aantal couverts

Het aantal couverts: dit is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Gemiddeld heeft een vaatwasser 12 couverts. Hoe meer couverts, hoe groter de inhoud van de vaatwasser. Heb je grote borden? Kijk dan ook even naar de hoogte. In enkele vaatwassers passen borden met een diameter van maximaal 24 centimeter.

De afmeting van de vaatwasser

De afmeting van de vaatwasser: dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte in de keuken of bijkeuken. Een ‘normale’ afmeting is een breedte van 60 cm, een diepte van 60 cm en ene hoogte van 85 cm. Vaak is dit bij een vrijstaande vaatwasser minder belangrijk, maar het kan zijn dat de vaatwassers precies in een nis geplaatst moet worden. Voorkom het retourneren en opnieuw bestellen van een vaatwasser door de afmeting goed op te meten.

De maximale diameter van de borden

De maximale diameter van de borden: dit verschilt voor de bovenste en onderste korf, maar is zeker niet onbelangrijk. Indien je servies bezit met een diameter van 27+ centimeter, dan is het de moeite waard hier rekening mee te houden. Het is zonde om er achter te komen dat de borden niet passen, als de aankoop al gedaan is en de vaatwasser al aangesloten is.

Flexibele inrichting

Flexibele inrichting: dit is geen noodzaak, maar een luxe waar je wel of niet voor kiest. Het kan praktisch zijn wanneer je grote pannen wilt afwassen, die anders niet passen.

Energieklasse

Energieklasse: deze is bij vrijwel alle modellen die nu op de markt zijn A+ of hoger, in tegenstelling tot oude (tweedehands) modellen welke nog een energielabel van E of zelfs lager kunnen hebben en hiermee ongunstig zijn voor milieu en portemonnee. Een gunstig energielabel kan veel kosten schelen. De aanschafprijs van een energiezuinige vaatwasser is vaak wat hoger, maar dat verdien je zeker terug. Één klasse verschil kan al enkele tientjes per jaar schelen. Wil je nog milieubewuster met de vaatwasser om gaan? Zorg dan voor het zo efficiënt mogelijk indelen en gebruik het ecologische programma. Dit duurt iets langer, maar geeft hetzelfde resultaat.

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe vaatwasser, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe inbouw of vrijstaande vaatwasser te maken heeft.

Hoe ontstop ik mijn vaatwasser?

Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen.Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden…Waar let je op bij het kopen van een vaatwasser?

Om tot een selectie van de beste vaatwassers te komen, moet er een hoop onderzoek gedaan worden. Er gaat een proces aan vooraf met verschillende testen waarbij elke vaatwasser uitgebreid aan bod komt. De vaatwassers worden vervolgens geselecteerd op basis van de testuitslagen. Deze testuitslagen worden gecombineerd met de aanschafprijs, de specificaties, de bouwkwaliteit, de energieklasse en ten slotte de reviews online. Dat deze factoren allemaal een steentje bijdragen aan het eindresultaat is logisch, want elke factor is belangrijk voor de keuze van een goede vaatwasser. Een selectie van de beste vaatwassers vind je op de pagina ‘beste vaatwasser’, waar…Hoe bouw je een vaatwasser in?

In een keuken waar je wel een keukenkastje kunt missen, maar er geen plek is voor een vrijstaande vaatwasser, is een inbouw vaatwasser een ideale oplossing. De vaatwasser valt weinig tot niet op door het frontpaneel. De modellen verschillen in grootte en uiterlijk, en zo is er voor iedere keuken een geschikt model. Er zijn verschillende soorten inbouw vaatwassers: de volledig geïntegreerde vaatwasser en de half geïntegreerde vaatwasser. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser bevindt zich er vaak een bedieningspaneel aan de binnenkant van de vaatwasser waardoor je de vaatwasser vanaf de buitenkant niet herkent. Bij een half geïntegreerde vaatwasser bevindt…Het assortiment vrijstaande vaatwassers

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers