Beste inbouw vaatwasser van 2022Nieuwe inbouw vaatwasser kopen?

Een inbouw vaatwasser is ideaal wanneer je liever niet hebt dat een vaatwasser in het zicht staat of je hier simpelweg geen ruimte voor hebt. Je ziet er niks van, maar je hebt wel de gemakken van een vaatwasser. Het is hierbij wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden, zo zijn er verschillende maten, afhankelijk van de nismaten van de keukenkastjes, maar ook veel verschillende modellen met ieder andere functies en een ander prijskaartje.

Zo zijn er volledig en half geïntegreerde vaatwassers. Een volledig integreerbare vaatwasser is een inbouwvaatwasser waarbij het bedieningspaneel aan de binnenzijde zit. Het bedieningspaneel is dus alleen zichtbaar bij het openen van de vaatwasser. Dit heeft als voordeel dat de vaatwasser netjes en volledig weggewerkt is en de buitenkant eruit ziet als een normaal keukenkasje. Je kunt dan ook de al bestaande kastdeur gebruiken om de vaatwasser mee te bedekken. Het is hierbij van belang om de nismaten goed op te meten om zeker te weten dat de vaatwasser goed past. Daarentegen heb je ook een half integreerbare vaatwasser, welke je wel vanaf de buitenkant ziet. Hierbij zie je wel het deel met het bedieningspaneel, maar is de rest bedekt met een frontpaneel. Het voordeel is dat de bediening dus makkelijker is, want er is een groter digitaal scherm mogelijk. Echter is er vaak een aangepast frontpaneel nodig en kan een al bestaande kastdeur niet gebruikt worden. Qua prijs en functie maakt het niet uit welke variant je kiest. We leggen uit waar je vooral op kunt letten bij de keuze voor een nieuwe inbouw vaatwasser, zodat je de juiste keuze maakt!

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

De beste inbouw vaatwasser van 2022

We hebben voor jou onderzocht welke vaatwassers het best presteren en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben. De kwaliteit kan goed zijn, maar ook de prijs-kwaliteit is tenslotte doorslaggevend. De onderstaande vaatwassers zijn als beste beoordeeld op basis van prijs, kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. De combinatie van deze factoren en de prijs bepalen welke vaatwasser er als beste uit de test komt. Tenslotte maken we gebruik van reviews om er zeker van te zijn dat de vaatwassers in gebruik ook daadwerkelijk zo goed zijn als ze omschreven worden.

Grootte van een inbouw vaatwasser

Om ervoor te zorgen dat je de nismaten op de juiste manier opmeet, en de vaatwasser niet teruggestuurd hoeft te worden wegens een miskoop, zetten we op een rij hoe je dit kunt aanvliegen. Let op: alle nismaten moeten aan de binnenkant van de ruimte waar de vaatwasser komt gemeten worden.

Instructies voor het juist opmeten van de nismaten:

 1. Meet de nishoogte. Dit betreft de ruimte vanaf de vloer tot de bovenkant van de nis (de onderzijde van de bovenkant van het werkblad).
 2. Meet de hoogte van het frontpaneel. Het frontpaneel ziet er hetzelfde uit als de andere keukenkastjes. Dit bepaalt of je voor een volledig geïntegreerde of half geïntegreerde vaatwasser gaat. De volledig geïntegreerde vaatwasser wordt bedenkt door een frontpaneel wat even hoog is als de andere keukenkastjes, dit bedenkt de vaatwasser dus volledig. De half geïntegreerde vaatwasser wordt niet bedekt bij het bedieningspaneel, dit frontpaneel is dus minder hoog. Zorg er in ieder geval voor dat de frontpaneel niet te groot is voor de vaatwasser, want in dat geval sluit de vaatwasser niet goed.
 3. Meet de diepte van de nis. Deze meet je door de rolmaat vanaf de achterzijde naar de voorzijde te houden. Trek hier 5 centimeter vanaf voor de ventilatie en de leidingen welke aan de achterkant van de vaatwasser moeten passen.
 4. Meet de nisbreedte. Dit betreft de ruimte van links naar rechts. De standaard breedte is 60 centimeter, bij een smalle nis is de breedte hoogstwaarschijnlijk 45 centimeter.

Bij deze nog wat extra tips om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt:

 1. Om er zeker van te zijn dat je de juiste wasmachine kiest kun je in de filter van een webshop de maten aangeven, dan krijg je alleen de geschikte modellen te zien. Coolblue heeft een handige keuzehulp voor inbouw vaatwassers, om het je nog makkelijker te maken.
 2. IKEA keukens hanteren standaard maten: IKEA METOD keuken: frontpaneel van 80 centimeter. IKEA FAKTUM keuken: frontpaneel van 70 centimeter. De IKEA vaatwassers zijn dan ook geschikt voor de IKEA keukens, maar hier kun je indien gewenst ook andere vaatwassers in kwijt.

Waar let je op bij de keuze voor een nieuwe inbouw vaatwasser?

Energielabel

Het is altijd goed om een zo zuinig mogelijke vaatwasser te kopen, niet alleen voor de ecologische voetafdruk, maar ook voor je portemonnee. Een zuinige vaatwasser is soms wat duurder in aanschaf (dit hoeft niet het geval te zijn), maar verdiend zichzelf zeker terug. Een vaatwasser met een energielabel A++ is 50% zuiniger dan een energielabel A+. Op het energielabel staat het gemiddelde verbruik per jaar en per programma in kWh, maar ook de gemiddelde kosten.

Afmeting

Een standaard vaatwasser is 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Heb jij een smalle keukenkast waar de vaatwasser geplaatst moet worden, of een laag aanrechtblad waar de vaatwasser onder komt te staan? Dan is de kans dat je een kleine of smalle vaatwasser nodig hebt groot. Zorg dat je van tevoren de afmetingen op papier hebt staan zodat je zeker weet dat de nieuwe vaatwasser past. We leggen hierboven uit hoe je de nismaten op de juiste manier opmeet.

Aantal couverts

Een standaard vaatwasser is geschikt voor 12 tot 15 couverts. Wil je meer couverts kwijt? Dan moet je kiezen voor een grotere vaatwasser. Let wel op, bij een inbouwmodel kan het zijn dat je gebonden bent aan een standaard of zelfs kleinere/smallere maat omdat het simpelweg in het keukenkastje moet passen. Een extra grote vaatwasser kan meer dan 15 couverts kwijt en smalle vaatwasser kan maximaal 9 tot 10 couverts kwijt en is daarmee geschikt voor 1 à 2 persoonshuishoudens.

Gebruiksvriendelijkheid

Dit is afhankelijk van de specificaties van de vaatwasser. Er zijn veel verschillende opties, maar we zetten op een rij waar je in ieder geval op kunt letten:

 1. Hoe handig de vaatwasser schoon te maken is, en dus hoe makkelijk de filter en de sproeiarmen eruit te halen zijn.
 2. Flexibele inrichting van de vaatwasser, denk hierbij aan de bestekkorf, besteklade, verstelbaarheid van het bovenste deel.
 3. Bediening via een app, zo kun je ook vanaf je werk of het terras de vaatwasser aanzetten en bijhouden wat de resterende tijd is.
 4. Een resttijdindicator zodat je weet hoelang het nog duurt voor de vaatwasser klaar is. Dit kan zich op een digitaal scherm bij het bedieningspaneel bevinden maar ook als vloerprojectie.
 5. Een startuitstelknop om te voorkomen dat de vaat onnodig lang staat te wachten tot je uitkomst, wel zo fris! Indien de vaatwasser beschikt over bediening via de app is dit uiteraard niet nodig.

Informatie en tips

Het kiezen en kopen van een nieuwe vaatwasser en het gebruik en onderhoud, het brengt veel vragen met zich mee. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe inbouw of vrijstaande vaatwasser te maken heeft. Heb je nog een vraag welke niet beantwoord is? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Wat is een vaatwasser waterslot?

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser.Welk waterslot beter is, valt over te…Wat is de levensduur van een vaatwasser?

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser wil je weten wat de verwachtte levensduur van je aankoop is. De economische levensduur van een gemiddelde vaatwasser verschilt van 3 tot 10 jaar. Een goede nieuwe vaatwasser kan echter tot wel 20 jaar mee gaan. Om beter te bepalen wat de levensduur van een bepaalde vaatwasser is, moet je meer over de vaatwasser weten.De levensduur van een vaatwasser is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door het merk, de bouwkwaliteit van de vaatwasser, hoe vaak de vaatwasser gebruikt wordt en het onderhoud. Helaas is de levensduur van een vaatwasser niet exact te voorspellen,…Hoe ontstop ik mijn vaatwasser?

Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen.Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden…Inbouw vaatwassers assortiment

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers