Vaatwasser-info.nl

Beste energiezuinige vaatwasser

Een energiezuinige vaatwasser heeft energielabel A of B. Over de gehele levensduur kun je tot wel 820 euro besparen met een zuinige vaatwasser. Een nieuwe energiezuinige vaatwasser kopen? We hebben een overzicht met de beste van 2024 voor je gemaakt:
1

Siemens SN57YS03CE

Laatste update: 17 June 2024

1

Siemens SN57YS03CE

Laatste update: 17 June 2024

Picture of Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • De meest energiezuinige vaatwasser heeft energielabel A.
  • Met een zuinige vaatwasser bespaar je tot wel 55 euro per jaar.
  • Gebruik het ECO programma om nog zuiniger te wassen.
  • De beste energiezuinige vaatwasser is de Siemens SN57YS03CE

Energiezuinige vaatwasser kopen

Bij de aankoop van een nieuwe vaatwasser loont het om te kijken naar het energieverbruik. Gelukkig worden vaatwassers steeds zuiniger, en dus ook steeds leuker voor de portemonnee als ze eenmaal aangeschaft zijn. In de aanschafprijs zie je wel terug dat een vaatwasser zuinig is, want hier betaal je extra voor. Over het algemeen kun je erop rekenen dat je het verschil in aankoopbedrag terug verdiend door het verschil in gebruikerskosten. Het is dan ook aan te raden om een nieuwe vaatwasser te kopen in plaats van een tweedehands vaatwasser, aangezien de kosten erg verschillen. Een oude vaatwasser kan per jaar €300 kosten, terwijl een nieuwe vaatwasser jaarlijks tussen de €75 en €110 kost. Echter lopen de jaarlijkse kosten van de nieuwe vaatwassers ook nog sterk uiteen. De kosten van één wasbeurt zijn gemiddeld €0,19 tot €0,35. Als er iedere dag een was gedraaid wordt, dan kan dit dus zo’n €55 euro per jaar schelen.

Om hier rekening mee te kunnen houden bij de aankoop, moet je weten wat het energielabel betekent. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we voor jou op een rij gezet wat een energielabel inhoudt, en waarom de ene vaatwasser minder energie verbruikt dan de andere. Daarbij hebben we tips op een rij gezet om zelf ook het energieverbruik van je vaatwasser te verminderen en zetten we op een rij wat fabels en feiten zijn. Want een energiezuinige vaatwasser aanschaffen is de eerste stap, hier ook nog zuinig mee omgaan is de tweede stap.

De beste energiezuinige vaatwasser getest

We hebben een selectie gemaakt van energiezuinige vaatwassers met alleen de beste vaatwassers van 2024. Deze selectie is gemaakt op basis van inhoud, verbruik, grootte, inrichting en gebruiksvriendelijkheid van de vaatwasser. De prijs-kwaliteit en de beoordeling van andere consumenten bepaald uiteindelijk de plaats. De beste vaatwasser van 2024 staat uiteraard op nummer 1.

Voordelen Nadelen
Inbouw
Half geintegreerd
Energiezuinig
Weinig geluid
Bouwkwaliteit ++
Droogresultaat ++
Zeoliet drogen
Veel ruimte
Heeft Wi-Fi
Binnenverlichting
Duur
Je hebt geen vaatdoek meer nodig bij de Siemens SN57YS03CE. Dankzij de zeolietkorrels komen je borden en bekers droog uit de inbouw vaatwasser. Deze korrels zetten vocht om in warme lucht, zodat je vaat snel en energiezuinig droogt. Dankzij energieklasse B betaal je weinig energiekosten voor een vaatwasprogramma. Zo draag jij je steentje bij aan het milieu. Je vult de vaatwasser met 14 couverts. Met de 8 vaatwasprogramma's vind je gemakkelijk de juiste instellingen voor jouw soort vaat. Zo reinig je op een hogere temperatuur met het antibacteriële programma of was je delicate glazen met het behoedzame programma. Dankzij het lage geluidsniveau van 43 decibel heb je amper door dat een programma aanstaat.

Hoe werkt een energiezuinige vaatwasser

Een energielabel heeft verschillende onderdelen. De letter geeft aan hoe zuinig een vaatwasser: een energielabel A is zuiniger dan een energielabel B. Dit verbruik wordt vastgesteld aan de hand van de hoeveelheid energie en water die de vaatwasser nodig heeft voor een standaard afwasprogramma. Een vaatwasser mag zichzelf pas ‘energiezuinige vaatwasser’ noemen bij een energielabel van C of hoger.

Daarbij wordt het jaarlijkse verbruik genoemd op het energielabel. Let wel op: dit jaarlijkse verbruik is bepaald op basis van 280 wasbeurten per jaar. Dit bedrag kan vervolgend vergeleken worden tussen een energiezuinige en minder energiezuinige vaatwasser. Zo berekenen je eenvoudig hoeveel euro’s je per jaar kunt besparen.

Een vaatwasser met een gunstig energielabel heeft een energiezuinig ECO programma, maar idealiter heeft ook standaard programma’s met weinig energieverbruik. Over het algemeen komen de vaatwassers van Siemens het beste uit de vergelijking. Vaatwassers welke hotfill gebruiken en dus warm water toevoeren, hoeven het water niet meer op te warmen. Dit maakt het energieverbruik van de vaatwasser zelf voordeliger, maar er is dus warm water voor nodig. Door de komst van boilers, zal de aanvoer van warm water al met al niet energiezuiniger zijn.

Tips om zelf energie te besparen met je vaatwasser

  1. Gebruik het ECO programma op de wasmachine. Het ECO programma is geprogrammeerd om met minder stroom en minder water de vaat schoon te krijgen. Het programma duurt daarom ook langer. Door het hele jaar door het ECO programma te gebruiken in plaats van het standaard programma kun je tot wel enkele tientjes per jaar aan energie besparen, ook bij een energiezuinige vaatwasser. Het ECO programma is echter wel wat minder goed. Dit merk je alleen wanneer de vaatwasser erg vol staat en de vaat erg vies is.
  2. Het voordeligste gebruik van een vaatwasser vindt plaats bij een efficiënt beladen vaatwasser. Probeer een halflege vaatwasser te voorkomen. Een energiezuinige vaatwasser volstoppen met teveel vaat werkt ook averechts, het water moet wel voldoende kunnen circuleren. Ditzeflde geldt voor het plaatsen van grote pannen in de vaatwasser, dit is ook niet bevorderlijk voor de circulatie van het water.
  3. Het onderhoud van een vaatwasser is tenslotte ook van belang. Bij een goed onderhouden energiezuinige vaatwasser zal er minder aanslag aan de binnenkant van de vaatwasser zitten en hiermee is de energiezuinige vaatwasser na een aantal jaar nog steeds energiezuinig. Een vieze vaatwasser zorgt er niet alleen voor dat de vaat minder schoon wordt, maar ook dat de vaatwasser minder goed zijn werk kan doen als de afvoer bijvoorbeeld minder goed leeg loopt. Dit heeft een nadeling effect op de levensduur van de vaatwasser.

Fabels over energiebesparing

  1. Zelf afwassen is altijd voordeliger. Dit is niet waar, het kan zelfs duurder zijn. Met de komst van boilers en Quookers is het verschil in jaarlijkse kosten verwaarloosbaar. Met betrekking tot de efficiëntie van een vaatwasprogramma, kan het wel handig zijn om grote kommen en pannen met de hand af te wassen.
  2. Dure vaatwasblokjes zorgen altijd voor een schoner resultaat. Het maakt niet veel uit welke vaatwastabletten je gebruikt. De nieuwere 3-in-1 en 4-in-1 vaatwastabletten kunnen zorgen voor een schoner resultaat maar de vaatwasblokjes van de Lidl en Aldi komen ook erg goed uit de test. Het is nuttiger om de vaatwasser slim in te delen en rekening te houden met de watercirculatie.
  3. Het spoelprogramma zorgt voor een schoner resultaat. Nee, het spoelen van de vaat zou niet nodig moeten zijn en kost extra water. Bij een goede indeling van de vaatwasser in combinatie met goede vaatwastabletten, voegt dit weinig toe.