Beste energiezuinige vaatwasser van 2022

Bij de aankoop van een nieuwe vaatwasser loont het om te kijken naar het energieverbruik. Gelukkig worden vaatwassers steeds zuiniger, en dus ook steeds leuker voor de portemonnee als ze eenmaal aangeschaft zijn. In de aanschafprijs zie je wel terug dat een vaatwasser zuinig is, want hier betaal je extra voor. Over het algemeen kun je erop rekenen dat je het verschil in aankoopbedrag terug verdiend door het verschil in gebruikerskosten. Het is dan ook aan te raden om een nieuwe vaatwasser te kopen in plaats van een tweedehands vaatwasser, aangezien de kosten erg verschillen. Een oude vaatwasser kan per jaar €300 kosten, terwijl een nieuwe vaatwasser jaarlijks tussen de €75 en €110 kost. Echter lopen de jaarlijkse kosten van de nieuwe vaatwassers ook nog sterk uiteen. De kosten van één wasbeurt zijn gemiddeld €0,19 tot €0,35. Als er iedere dag een was gedraaid wordt, dan kan dit dus zo’n €55 euro per jaar schelen.

Om hier rekening mee te kunnen houden bij de aankoop, moet je weten wat het energielabel betekent. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we voor jou op een rij gezet wat een energielabel inhoudt, en waarom de ene vaatwasser minder energie verbruikt dan de andere. Daarbij hebben we tips op een rij gezet om zelf ook het energieverbruik van je vaatwasser te verminderen en zetten we op een rij wat fabels en feiten zijn. Want een energiezuinige vaatwasser aanschaffen is de eerste stap, hier ook nog zuinig mee omgaan is de tweede stap.

Hoe werkt een energiezuinige vaatwasser

Een energielabel heeft verschillende onderdelen. De letter geeft aan hoe zuinig een vaatwasser: een energielabel A is zuiniger dan een energielabel B. Dit verbruik wordt vastgesteld aan de hand van de hoeveelheid energie en water die de vaatwasser nodig heeft voor een standaard afwasprogramma. De nieuwste machines hebben een energielabel vanaf A+. Een minder zuinige vaatwasser is niet meer online te koop. Een vaatwasser mag zichzelf pas ‘energiezuinige vaatwasser’ noemen bij een energielabel van A+++ of hoger. Elk aanvullende plusjes betekend dat het apparaat 10% zuiniger is. Maar door de ontwikkeling van de afgelopen jaren zijn er nieuwe energieklassen bijgekomen: er kunnen ook percentages achter de plusjes staan. Een energiezuinige vaatwasser met een energielabel van A+++-40% is 40% zuiniger dan een A+++ vaatwasser.

Daarbij wordt het jaarlijkse verbruik genoemd op het energielabel. Let wel op: dit jaarlijkse verbruik is bepaald op basis van 280 wasbeurten per jaar. Dit bedrag kan vervolgend vergeleken worden tussen een energiezuinige en minder energiezuinige vaatwasser. Zo berekenen je eenvoudig hoeveel euro’s je per jaar kunt besparen.

Een vaatwasser met een gunstig energielabel heeft een energiezuinig ECO programma, maar idealiter heeft ook standaard programma’s met weinig energieverbruik. Over het algemeen komen de vaatwassers van Siemens het beste uit de vergelijking. Vaatwassers welke hotfill gebruiken en dus warm water toevoeren, hoeven het water niet meer op te warmen. Dit maakt het energieverbruik van de vaatwasser zelf voordeliger, maar er is dus warm water voor nodig. Door de komst van boilers, zal de aanvoer van warm water al met al niet energiezuiniger zijn.

Tips om zelf energie te besparen met je vaatwasser

  1. Gebruik het ECO programma op de wasmachine. Het ECO programma is geprogrammeerd om met minder stroom en minder water de vaat schoon te krijgen. Het programma duurt daarom ook langer. Door het hele jaar door het ECO programma te gebruiken in plaats van het standaard programma kun je tot wel enkele tientjes per jaar aan energie besparen, ook bij een energiezuinige vaatwasser. Het ECO programma is echter wel wat minder goed. Dit merk je alleen wanneer de vaatwasser erg vol staat en de vaat erg vies is.
  2. Het voordeligste gebruik van een vaatwasser vindt plaats bij een efficiënt beladen vaatwasser. Probeer een halflege vaatwasser te voorkomen. Een energiezuinige vaatwasser volstoppen met teveel vaat werkt ook averechts, het water moet wel voldoende kunnen circuleren. Ditzeflde geldt voor het plaatsen van grote pannen in de vaatwasser, dit is ook niet bevorderlijk voor de circulatie van het water.
  3. Het onderhoud van een vaatwasser is tenslotte ook van belang. Bij een goed onderhouden energiezuinige vaatwasser zal er minder aanslag aan de binnenkant van de vaatwasser zitten en hiermee is de energiezuinige vaatwasser na een aantal jaar nog steeds energiezuinig. Een vieze vaatwasser zorgt er niet alleen voor dat de vaat minder schoon wordt, maar ook dat de vaatwasser minder goed zijn werk kan doen als de afvoer bijvoorbeeld minder goed leeg loopt. Dit heeft een nadeling effect op de levensduur van de vaatwasser.

Fabels over energiebesparing

  1. Zelf afwassen is altijd voordeliger. Dit is niet waar, het kan zelfs duurder zijn. Met de komst van boilers en Quookers is het verschil in jaarlijkse kosten verwaarloosbaar. Met betrekking tot de efficiëntie van een vaatwasprogramma, kan het wel handig zijn om grote kommen en pannen met de hand af te wassen.
  2. Dure vaatwasblokjes zorgen altijd voor een schoner resultaat. Het maakt niet veel uit welke vaatwastabletten je gebruikt. De nieuwere 3-in-1 en 4-in-1 vaatwastabletten kunnen zorgen voor een schoner resultaat maar de vaatwasblokjes van de Lidl en Aldi komen ook erg goed uit de test. Het is nuttiger om de vaatwasser slim in te delen en rekening te houden met de watercirculatie.
  3. Het spoelprogramma zorgt voor een schoner resultaat. Nee, het spoelen van de vaat zou niet nodig moeten zijn en kost extra water. Bij een goede indeling van de vaatwasser in combinatie met goede vaatwastabletten, voegt dit weinig toe.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Informatie en tips

Het kopen van een nieuwe vaatwasser, het onderhoud, het kiezen van de juiste soort… Wanneer je niet goed voorbereid bent of er geen verstand van hebt kunnen dit behoorlijk lastige klusjes zijn. We begrijpen dat je hier niet te veel tijd aan wilt besteden en willen het graag wat makkelijker maken. We verzamelen informatie en tips om je te helpen bij alles wat met je nieuwe inbouw of vrijstaande vaatwasser te maken heeft.

Hoe ontstop ik mijn vaatwasser?

Een verstopte vaatwasser is niet alleen onhandig omdat je de vaatwasser niet meer kunt gebruiken, maar kan ook zorgen voor lekkage en waterschade. Een verstopte vaatwasser is dan ook een probleem wat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Nu kun je hiervoor iemand laten komen, maar met enkele tips kun je het ook zelf proberen op te lossen. Tenslotte zetten we voor je op een rij waar je op kunt letten om een verstopte vaatwasser zoveel mogelijk te voorkomen.Voorkom verstopping van de vaatwasser door de vaatwasser te onderhouden. Hierbij moet je op bepaalde onderdelen letten. Het is aan te raden…Wat is de levensduur van een vaatwasser?

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser wil je weten wat de verwachtte levensduur van je aankoop is. De economische levensduur van een gemiddelde vaatwasser verschilt van 3 tot 10 jaar. Een goede nieuwe vaatwasser kan echter tot wel 20 jaar mee gaan. Om beter te bepalen wat de levensduur van een bepaalde vaatwasser is, moet je meer over de vaatwasser weten.De levensduur van een vaatwasser is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door het merk, de bouwkwaliteit van de vaatwasser, hoe vaak de vaatwasser gebruikt wordt en het onderhoud. Helaas is de levensduur van een vaatwasser niet exact te voorspellen,…Wat is een vaatwasser waterslot?

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser.Welk waterslot beter is, valt over te…Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers