Beste energiezuinige vaatwasser

Bij de aankoop van een nieuwe vaatwasser loont het om te kijken naar het energieverbruik. Gelukkig worden vaatwassers steeds zuiniger, en dus ook steeds leuker voor de portemonnee als ze eenmaal aangeschaft zijn. In de aanschafprijs zie je wel terug dat een vaatwasser zuinig is, want hier betaal je extra voor. Over het algemeen kun je erop rekenen dat je het verschil in aankoopbedrag terug verdiend door het verschil in gebruikerskosten. Het is dan ook aan te raden om een nieuwe vaatwasser te kopen in plaats van een tweedehands vaatwasser, aangezien de kosten erg verschillen. Een oude vaatwasser kan per jaar €300 kosten, terwijl een nieuwe vaatwasser jaarlijks tussen de €110 en €75 kost. Echter lopen de jaarlijkse kosten van de nieuwe vaatwassers ook nog sterk uiteen. De kosten van één wasbeurt zijn gemiddeld €0,19 tot €0,35. Als er iedere dag een was gedraaid wordt, dan kan dit dus zo’n €55 euro per jaar schelen.

Om hier rekening mee te kunnen houden bij de aankoop, moet je weten wat het energielabel betekend. Om je hierbij een handje op weg te helpen, hebben we voor jou op een rij gezet wat de energielabels betekenen, en waarom sommige vaatwassers minder energie verbruiken dan anderen. Daarbij hebben we tips op een rij gezet om zelf ook het energieverbruik van je vaatwasser te verminderen en bespreken we een aantal fabels welke niet (altijd) waar zijn met betrekking tot energiebesparing.

Hoe werkt een energiezuinige vaatwasser

Een energielabel heeft verschillende onderdelen. Om te beginnen, wordt er een letter gegeven aan het apparaat, wat de klasse van energieverbruik weergeeft. Het verbruik wordt vastgesteld aan de hand van de hoeveelheid energie en water die de vaatwasser nodig heeft voor een standaard afwasprogramma. De nieuwste machines hebben een energielabel wat start vanaf A+. Een energiezuinige vaatwasser moet minimaal een energielabel van A+++ hebben. Elk aanvullende plusjes betekend dat het apparaat 10% zuiniger is. Daarnaast kunnen er ook percentages achter de letters staan: een energiezuinige vaatwasser met een energielabel van A+++-40% is nog 40% zuiniger dan een A+++ vaatwasser. Het jaarlijkse verbruik wat op een energielabel vermeld staat is bepaald op basis van 280 wasbeurten per jaar. Dit bedrag kun je vergelijken tussen een energiezuinige en minder energiezuinige vaatwasser, zo kun je berekenen wat je in euro’s bespaart per jaar.

Een vaatwasser met een gunstig energielabel heeft een energiezuinig ECO programma, maar heeft ook standaard programma’s met weinig energieverbruik. Over het algemeen zijn de vaatwassers van Siemens het beste uit de vergelijking. Vaatwassers welke hotfill gebruiken en dus warm water toevoeren, hoeven het water niet meer op te warmen. Dit maakt het energieverbruik van de vaatwasser zelf voordeliger, maar er is dus warm water voor nodig. Door de komst van boilers, zal de aanvoer van warm water al met al niet energiezuiniger zijn.

 

Tips om zelf energie te besparen met je vaatwasser

  • Gebruik het ECO programma op de wasmachine. Consumenten willen zo snel mogelijk zo schoon mogelijke vaat. Het ECO programma is hier niet op ingesteld en zal dan ook minder schone vaat geven en een langere programmaduur hebben. Echter is het verbruik van energie en water ook minder en kan het een consument wel €25 per jaar schelen als het ECO programma standaard wordt gebruikt. Het verschil in kwaliteit van het ECO programma ten opzichte van het standaard programma is minimaal, en merk je alleen als de vaatwasser erg vol zit met hardnekkig vuile vaat.
  • Het voordeligste gebruik van een vaatwasser vindt plaats bij een efficiënt beladen vaatwasser. Daarentegen is het plaatsen van grote pannen in de vaatwasser vaak niet bevorderlijk voor de circulatie van het water.
  • Het onderhoud van een vaatwasser is tenslotte nog van belang, bij een goed onderhouden vaatwasmachine zal er minder aanslag aan de binnenkant van de vaatwasser zitten en hiermee is de energiezuinige vaatwasser na een aantal jaar nog steeds energiezuinig. Een vieze vaatwasser zorgt er niet alleen voor dat de vaat minder schoon wordt, maar ook dat de vaatwasser minder goed zijn werk kan doen als de afvoer bijvoorbeeld minder goed leeg loopt. Dit heeft ook effect op de levensduur van de vaatwasser.

 

Fabels over energiebesparing

  • Zelf afwassen is niet altijd voordeliger, het kan zelfs duurder zijn. Met de komst van boilers en Quookers is het verschil in jaarlijkse kosten verwaarloosbaar. Met betrekking tot de efficiëntie van een vaatwasprogramma, kan het wel handig zijn om grote kommen en pannen met de hand af te wassen.
  • Het maakt niet veel uit welke vaatwastabletten je gebruikt. De nieuwere 3-in-1 en 4-in-1 vaatwastabletten kunnen zorgen voor een schoner resultaat maar de vaatwasblokjes van de Lidl en Aldi komen ook erg goed uit de test. Het is nuttiger om de vaatwasser slim in te delen en rekening te houden met de watercirculatie.
  • Het afspoelen van vaat zou niet nodig moeten zijn en kost extra water. Bij een goede indeling van de vaatwasser in combinatie met goede vaatwastabletten, voegt dit weinig toe.

Meer vaatwasser informatie

Vaatwasser schoonmaken

Vaatwasser schoonmaken

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser, maar het blijkt dat een aanzienlijk deel van deze huishoudens de vaatwasser niet regelmatig schoon maakt. Dit resulteert in een stinkende vaatwasser. Je kent het wel, je opent de vaatwasser en er komt een niet zo frisse lucht uit. Dit is op den duur ook logisch, want er komt een hoop viezigheid in de vaatwasser terecht. Daarbij resulteert het in slechtere kwaliteit, een kortere levensduur en meer energieverbruik. Dit stapelt zich niet op in de eerste maanden na de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, maar kan voor problemen zorgen als een vaatwasser enkele jaren oud is. Het is dan ook belangrijk om de vaatwasser regelmatig te onderhouden. Als een vaatwasser stinkt, is er namelijk meer aan de hand dan alleen een filter welke omgespoeld moet worden. Er zijn vaatwassers met een goed zelfreinigend vermogen. De meeste vaatwassers spoelen aan het einde van het programma de vaatwasser van binnen door, maar niet elke vaatwasser kan dit even goed. Mocht je dit een must vinden bij ...
Meer informatie
Whirlpool WIE 2B16 / Inbouw / Volledig geintegreerd / Nishoogte 82 - 90 cm

Vaatwasser inbouwen

In een keuken waar je wel een keukenkastje kunt missen, maar er geen plek is voor een vrijstaande vaatwasser, is een inbouw vaatwasser een ideale oplossing. De vaatwasser valt weinig tot niet op door het frontpaneel. De modellen verschillen in grootte en uiterlijk, en zo is er voor iedere keuken een geschikt model. Er zijn verschillende soorten inbouw vaatwassers: de volledig geïntegreerde vaatwasser en de half geïntegreerde vaatwasser. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser bevindt zich er vaak een bedieningspaneel aan de binnenkant van de vaatwasser waardoor je de vaatwasser vanaf de buitenkant niet herkent. Bij een half geïntegreerde vaatwasser bevindt het bedieningspaneel zich aan de voorkant, maar is een deel van de vaatwasser ook bedenkt met het keukenkastje. Dan is er nog de onderbouw vaatwasser, welke geen bovenblad heeft en daardoor onder een keukenblad geplaatst kan worden in tegenstelling tot een vrijstaande vaatwasser, welke soms te hoog is om onder een keukenblad geplaatst te worden. Een inbouw vaatwasser dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen om in jouw keuken te passen. Keukenkastjes hebben over het algemeen ...
Meer informatie
Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasser

Het kan voorkomen dat je minder ruimte hebt dan 55 tot 60 centimeter breedte in een keukenkastje of naast het keukenblok, in de bijkeuken of de garage. In dat geval is een smalle vaatwasser de ideale oplossing. Een smalle vaatwasser heeft een breedte van 40 tot 45 centimeter en is hiermee geschikt voor kleinere keukenkastjes maar ook voor andere smallere plekken. De smalle vaatwasser is er in verschillende modellen, zowel als inbouw vaatwasser als vrijstaande vaatwasser. Daarnaast verschillen de modellen in specificaties en dus ook in gebruikersgemak. Welke vaatwasser het beste bij jou past is erg persoonlijk en hangt af van de voorkeuren en het budget. Mocht je voor een smalle vaatwasser willen gaan, ben je beperkter in je keuze omdat dit assortiment kleiner is. Desalniettemin is er nog steeds voldoende keuze. Om je een handje op weg te helpen hebben we een groot aantal smalle vaatwassers getest en hebben we de beste voor je op een rij gezet. We nemen je mee in ons denkproces en laten je weten waar je het beste rekening ...
Meer informatie
Indesit DPG 16B1 A NX EU

Werking van een vaatwasser

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s. Hieronder hebben we de verschillende fases die een vaatwasser door gaat voordat hij de vaat schoon heeft. Een gedetailleerdere uitleg van het hier naast staande plaatje vind je op de homepage, bij meer algemene informatie over een vaatwasser. Stap 1 - Spoelen In het begin spoelt een vaatwasmachine de vaat al voor een groot deel schoon. Dit is een kwestie van water met druk langs de vaat laten stromen. Hardnekkige vlekken gaan er tijdens dit proces echter nog niet af. Niet onbelangrijk is om ...
Meer informatie