Hoe bouw je een vaatwasser in?


In een keuken waar je wel een keukenkastje kunt missen, maar er geen plek is voor een vrijstaande vaatwasser, is een inbouw vaatwasser een ideale oplossing. De vaatwasser valt weinig tot niet op door het frontpaneel. De modellen verschillen in grootte en uiterlijk, en zo is er voor iedere keuken een geschikt model. Er zijn verschillende soorten inbouw vaatwassers: de volledig geïntegreerde vaatwasser en de half geïntegreerde vaatwasser. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser bevindt zich er vaak een bedieningspaneel aan de binnenkant van de vaatwasser waardoor je de vaatwasser vanaf de buitenkant niet herkent. Bij een half geïntegreerde vaatwasser bevindt het bedieningspaneel zich aan de voorkant, maar is een deel van de vaatwasser ook bedenkt met het keukenkastje. Dan is er nog de onderbouw vaatwasser, welke geen bovenblad heeft en daardoor onder een keukenblad geplaatst kan worden in tegenstelling tot een vrijstaande vaatwasser, welke soms te hoog is om onder een keukenblad geplaatst te worden.

Een inbouw vaatwasser dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen om in jouw keuken te passen. Keukenkastjes hebben over het algemeen een standaard afmeting, maar dit kan afwijken. Het is dus belangrijk om de afmetingen van de beschikbare ruimte te weten en de gewenste specificaties op een rij te te hebben. Hiervoor moeten de nismaten van de beschikbare ruimte opgemeten worden. Als je een inbouw vaatwasser hebt aangeschaft, is het de volgende stap om deze aan te sluiten. Het inbouwen van een vaatwasser kan ingewikkeld zijn, maar dit hoeft niet. Met het onderstaande stappenplan kunnen veel vaatwassers ingebouwd worden. Mocht het toch lastig zijn of wil je jezelf hier niet aan wagen, dan heeft Coolblue een installatie service waarbij de vaatwasser voor jou geïnstalleerd wordt.

Het inbouwen van een vaatwasser in stappen

  1. Bevestig de vochtbeschermer (strip) op de onderkant van het keukenblad. Hiermee bescherm je het keukenblad tegen vocht uit de vaatwasser. Kies een standaard maat van 60 centimeter breedt als er een normale vaatwasser in komt, en een maat van 45 centimeter breedt als er een smalle vaatwasser in komt. De bevestiging van de vochtbeschermers kan verschillen per merk vaatwasser, echter is het vaak gewoon een kwestie van de strip aan de onderrand van het keukenblad plakken. Dit staat beschreven in de handleiding van de vaatwasser.
  2. Monteer, indien nodig, de bevestigingsbeugels.Dit geldt alleen voor de keukenbladen waarin geschroefd kan worden. Bij een stenen keukenblad of een stenen muur is dit dus niet het geval.
  3. Plaats de vaatwasser op de juiste plek, zorg hierbij dat het stopcontact en de toevoerslang op de kraan aangesloten zitten. Daarbij moet de afvoerslang aangesloten worden. Indien dit allemaal op de goede plek aangesloten is, kan de vaatwasser aangeschoven worden op de juiste plek.
  4. Zorg ervoor dat de vaatwasser waterpas staat. De stand van de vaatwasser kan aangepast worden door middel van een handschroevendraaier aan de poten van de vaatwasser. Hiermee kunnen de afzonderlijke poten zowel naar boven als beneden gedraaid worden. Door het waterpas staan van de vaatwasser (check zowel de bovenkant als de voorkant), zorgt je ervoor dat de vaatwasser minder resonantie ondergaat tijdens het draaien van een programma. Hiermee zorg je ervoor dat de levensduur van een vaatwasser langer is. Het is de moeite waard om elke paar maanden te controleren of een apparaat nog waterpas staat.
  5. Het frontpaneel bevestigen je aan de voorkant van de vaatwasser en hoe dit moet staat beschreven in de handleiding. Het frontpaneel moet bevestigd worden met enkele schroeven.
  6. Gebruik de eerder geplaatste bevestigingsbeugels om de vaatwasser vast te zetten in de keuken. Dit kan met de handschroevendraaier.
  7. Ten slotte plaats je de plint terug als je helemaal klaar denkt te zijn met de plaatsing van de vaatwasser. Het kan zijn dat de plint bijgezaagd moet worden om ruimte te maken voor de kiepende vaatwasserdeur.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers