Hoe werkt een vaatwasser?


Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s.

Hieronder hebben we de verschillende fases die een vaatwasser door gaat voordat hij de vaat schoon heeft. Een gedetailleerdere uitleg van het hier naast staande plaatje vind je op de homepage, bij meer algemene informatie over een vaatwasser.

Welke schoonmaak stappen heeft een vaatwasser?

  1. Spoelen
    In het begin spoelt een vaatwasmachine de vaat al voor een groot deel schoon. Dit is een kwestie van water met druk langs de vaat laten stromen. Hardnekkige vlekken gaan er tijdens dit proces echter nog niet af. Niet onbelangrijk is om er rekening mee te houden dat tijdens het spoelen het vaatwasblokje nog niet in de vaatwasser terecht komt, dit is bewust, om te voorkomen dat het water het blokje wegstroomt en het tijdens het reinigingsproces niet meer beschikbaar is. Gebruik daarom het liefst het bakje om het blokje in te stoppen, deze zal automatisch in de vaatwasser ‘gedumpt’ worden wanneer de vaatwasser op dat moment dat de vaatwasser aan het reinigingsproces begint.
  2. Schoonmaken
    Om de vaat schoon te krijgen gebruikt een vaatwasmachine gemiddeld 75°C. Deze temperatuur is niet hoger vanwege brandgevaar, energie- en waterverbruik, totale cyclustijd en mogelijke schade aan plastic voorwerpen die in de vaatwasser zijn geplaatst. De temperatuur kan ook lager, daar zijn aparte programma’s voor beschikbaar. Deze programma’s zijn energiezuiniger en kunnen gebruikt worden bij minder hardnekkig vuil.
  3. Drogen
    De hitte in de vaatwasser droogt de inhoud na de laatste warme spoeling. De laatste spoeling voegt een kleine hoeveelheid glansspoelmiddel toe aan het hete water, omdat dit het drogen versnelt aangezien het oppervlak vlakker is. Plastic en niet-klevende items vormen druppels sneller druppels dan porselein en glas. Dit komt onder andere door het oppervlak wat gladder is van porselein en glas, maar ook door het feit dat deze materialen meer warmte opslaan en daardoor hun oppervlak beter drogen. Sommige afwasmachines hebben een ventilator om het drogen te verbeteren, in dat geval staat dat specifiek aangegeven. Oudere vaatwassers met een zichtbaar verwarmingselement (aan de onderkant van de spoelkast, onder de onderste mand) kunnen het verwarmingselement gebruiken om het drogen te verbeteren; dit gebruikt echter meer energie. Nieuwe vaatwassers gebruiken eerder de passieve manier van drogen, dus door de eigen gegenereerde warmte in de vaatwasser te gebruiken. Dit maakt het droogproces energiezuiniger. Instanties die pleiten voor energiebesparing raden vaak aan om de droogcyclus uit te schakelen en de materialen aan de lucht te drogen.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers