Nieuwe onderbouw vaatwasser kopen?
Je kiest voor een onderbouw vaatwasser wanneer de vaatwasser niet in een keukenkastje ingebouwd kan worden, maar er wel een plek in de keuken of bijkeuken beschikbaar is met een werkblad. Hiermee staat de vaatwasser niet helemaal los van de keuken, maar wordt deze ook niet bedekt door een andere deur. De vaatwasser lijkt qua model dus meer op een vrijstaande vaatwasser dan op een inbouwvaatwasser, maar heeft geen eigen bovenblad. Het is belangrijk om goed de afmetingen te bepalen om een miskoop te voorkomen. Een voordeel van een onderbouw vaatwasser is dat deze vaak minder duur is in aankoop dan een inbouwvaatwasser.
De beste onderbouw vaatwasser van 2024
We zetten op een rij welke onderbouw vaatwassers het beste presenteren, handige functies hebben, energiezuinig zijn, duurzaam zijn, een goede kwaliteit aan materialen bezitten en daarbij ook een gunstige prijs hebben. De prijs-kwaliteit verhouding geeft uiteindelijk de doorslag. Het totaalplaatje wordt getest aan de hand van reviews van kopers die jou voorgegaan zijn en door ons zelf. De beste onderbouw vaatwasser van 2024 wordt continue herzien, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste vaatwasser van dit moment!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Onderbouw Bouwkwaliteit ++ Droogresultaat ++ | Niet zuinig Waskwaliteit -- Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Onderbouw Bouwkwaliteit ++ Droogresultaat ++ Veel ruimte | Niet zuinig Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Onderbouw Bouwkwaliteit ++ Droogresultaat ++ Veel ruimte | Niet zuinig Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Onderbouw Bouwkwaliteit ++ Droogresultaat ++ | Niet zuinig Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Onderbouw Weinig geluid Droogresultaat ++ Veel ruimte | Niet zuinig Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Waarom een onderbouw vaatwasser?
Een onderbouw vaatwasser is ideaal wanneer de keukenkastjes geen ruimte toelaten voor een vaatwasser, maar je wel de luxe van een vaatwasser in de keuken wilt. Het voordeel van een onderbouw vaatwasser is dat deze onder een keukenblad staat, en de ruimte boven de vaatwasser dus optimaal benut kan worden. Daarbij is een onderbouw vaatwasser vaak goedkooper dan van een inbouw vaatwasser.
Onderbouw vaatwassers zijn er tegenwoordig ook in fraaie designs, waardoor het geen probleem meer is dat de vaatwasser niet weggewerkt kan worden achter een keukendeurtje. Vaatwassers zijn momenteel ook te koop in het zwart, antraciet grijs, lichtgrijs of RVS, waardoor er altijd wel een vaatwasser is welke bij jou keuken past. Daarbij verschilt de hoogte van de vaatwasser, afhankelijk van de nishoogte: de hoogte onder het werkblad. Bij de onderbouw vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de voorkant, wat de bediening makkelijker en overzichtelijker maakt, in tegenstelling tot een inbouwvaatwasser, waar er minder ruimte is voor een bedieningspaneel aan de binnenzijde. Tenslotte hebben de vaatwassers verschillende functies welke voor gebruikersgemak zorgen, ook hierin is keuze tussen de modellen. Het gebruikersgemak is afhankelijk van de verschillende opties, namelijk:
- Bediening via een app
- Binnenverlichting
- Flexibele inrichting
- Resttijdindicator
- Startuitstel knop
- Extra droge vaat
Voor het kopen van een ouderbouw vaatwasser
Energielabel
Een energiezuinig model levert de jaren na de aankoop een blijvend voordeel: een zuiniger huishouden en uiteraard minder jaarlijkse energiekosten. Een onderbouw vaatwasser met energielabel A+ is 50% zuiniger dan een onderbouw vaatwasser met energielabel A. Zo kan een gunstig energielabel je enkele tientjes per jaar schelen. Het energieverbruik in kWh en euro’s staat aangegeven op het energielabel. Dit geldt voor een gemiddeld huishouden. Wil je berekenen hoeveel jij bespaard met een gunstig energielabel? Kijk dan naar de kosten per programma en vermenigvuldig dit met het aantal keer dat de vaatwasser een programma zal draaien per jaar.
Afmeting
Een standaard vaatwasser is 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Een onderbouwvaatwasser moet onder een aanrechtblad passen en is in hoogte afstelbaar, zodat een iets lager tafelblad geen groot probleem is. Toch is het goed om op te meten wat de exacte nismaten zijn om een miskoop te voorkomen.
Aantal couverts
Een vaatwasser is meestal geschikt voor ongeveer 12 tot 15 couverts. Wil je meer dan 15 couverts kwijt in de vaatwasser? Kies dan voor een groter model. Let wel op: je hebt te maken met een onderbouw vaatwasser, wat resulteert in een beperkte ruimte. De vaatwasser moet dus wel passen. Heb je een smalle nis tussen twee andere apparaten? Dan zijn er ook extra smalle vaatwassers. Deze hebben vaak ruimte voor 9 of 10 couverts, maar zo kun je toch genieten van de gemakken van een vaatwasser. 9 tot 10 couverts is vaak voldoende voor 1 tot 2 personen. Heb je een groter huishouden, dan raden we 12 tot 15 couverts aan. Meer dan 15 couverts is vaak niet nodig.
Gebruiksvriendelijkheid
Dit is afhankelijk van de specificaties van de vaatwasser. Er zijn veel verschillende opties, maar we zetten op een rij waar je in ieder geval op kunt letten:
- Hoe handig de vaatwasser schoon te maken is, en dus hoe makkelijk de filter en de sproeiarmen eruit te halen zijn.
- Flexibele inrichting van de vaatwasser, denk hierbij aan de bestekkorf, besteklade, verstelbaarheid van het bovenste deel.
- Bediening via een app, zo kun je ook vanaf je werk of het terras de vaatwasser aanzetten en bijhouden wat de resterende tijd is.
- Een resttijdindicator zodat je weet hoelang het nog duurt voor de vaatwasser klaar is. Dit kan zich op een digitaal scherm bij het bedieningspaneel bevinden maar ook als vloerprojectie.
- Een startuitstelknop om te voorkomen dat de vaat onnodig lang staat te wachten tot je uitkomst, wel zo fris! Indien de vaatwasser beschikt over bediening via de app is dit uiteraard niet nodig.