Een smalle vaatwasser kopen
Wat als je wilt genieten van de voordelen van een vaatwasser, maar je hebt een smalle ruimte tot je beschikking? Het kan voorkomen dat je minder ruimte hebt dan 55 tot 60 centimeter breedte in een keukenkastje of naast het keukenblok, in de bijkeuken of de garage. In dat geval is een smalle vaatwasser de ideale oplossing. Een smalle vaatwasser heeft een breedte van 40 tot 45 centimeter en is hiermee geschikt voor kleinere keukenkastjes maar ook voor andere smallere plekken.
De smalle vaatwasser is er in verschillende modellen, zowel als inbouw vaatwasser als vrijstaande vaatwasser. Daarnaast verschillen de modellen in specificaties en dus ook in gebruikersgemak. Welke vaatwasser het beste bij jou past hangt af van je eigen voorkeuren en je budget. Mocht je voor een smalle vaatwasser willen gaan, ben je beperkter in je keuze omdat dit assortiment kleiner is. Toch is er nog steeds voldoende keuze. Om je een handje op weg te helpen hebben we een groot aantal van de smalle vaatwassers getest en hebben we de beste voor je op een rij gezet. We nemen je mee in ons denkproces en laten je weten waar je het beste rekening mee kunt houden bij de aankoop van een smalle vaatwasser.
De beste smalle vaatwasser van 45cm
De prijs van een smalle vaatwasser is niet veel goedkoper dan van een bredere vaatwasser. De prijs varieert van €340 tot €780. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de bouwkwaliteit, het merk, het aantal couverts, de energieklasse en de specificaties. Een vaatwasser met een betere bouwkwaliteit is vaak duurder in aanschaf, maar is ook duurzamer en gaat dus ook langer mee. Bekijk hieronder de beste smalle vaatwassers van 45cm die wij voor je geselecteerd hebben.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Voordelen | Nadelen |
Vrijstaand Droogresultaat ++ Heeft Wi-Fi | Niet zuinig Weinig ruimte Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Inbouw Volledig geintegreerd Bouwkwaliteit ++ Droogresultaat ++ | Duur Niet zuinig Weinig ruimte Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Vrijstaand Bouwkwaliteit ++ Droogresultaat ++ | Niet zuinig Waskwaliteit -- Weinig ruimte Geen Wi-Fi Geen verlichting |
Voordelen | Nadelen |
Vrijstaand Zuinig Weinig geluid Bouwkwaliteit ++ Waskwaliteit ++ Droogresultaat ++ Zeoliet drogen Heeft Wi-Fi Binnenverlichting | Weinig ruimte |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop Vrijstaand Droogresultaat ++ | Waskwaliteit -- Weinig ruimte Geen Wi-Fi Geen verlichting |
De was- en droogprestaties van een smalle vaatwasser
De was- en droogprestaties zijn vergelijkbaar met die van een grotere vaatwasser. Het hoofdprogramma duurt korter, omdat er minder servies afgewassen hoeft te worden. De wasbeurten zijn dus zuiniger. Het standaardprogramma is vaak het meest zuinig, tenzij er een eco programma op zit, dan is dit zuiniger. Een eco programma duurt daarentegen wel langer. Wanneer je een groot gezin hebt (meer dan vijf personen) is een kleine vaatwasser niet altijd zuiniger, omdat je de vaatwasser dan erg vaak aan moet zetten.
Houdt er daarbij ook rekening mee dat er in een smallere vaatwasser minder ruimte is voor grote pannen en kommen. Het kan handig zijn om deze apart af te wassen. Wel zijn er vaatwassers welke extra geschikt zijn voor bepaalde soorten vaat zoals aangekoekte pannen, babyflesjes, grote potten en pannen, halve vaat, plastic bakjes, wijnglazen of grote pizzaborden van 32 centimeter. Deze vaatwassers hebben hier de inrichting op aangepast of hebben speciale wasprogramma’s. Mocht je op zoek zijn naar een smalle vaatwasser en in de voorgaande lijst een bepaalde soort vaat herkennen welke vaak van pas komt, is het handig om hier op te selecteren.
De waskwaliteit wordt ingedeeld in basisklasse, middenklasse en topklasse. Welke kwaliteit een vaatwasser heeft hangt af van de specificaties van de vaatwasser: 3 of meer sproeiarmen, maximale reinigingstemperatuur van 75 graden, actieve droogtechniek, automatische vaatwasmiddel dosering, automatisch programma, aquasensor, intensieve zone en een machinereiniging. Wanneer een vaatwasser meer dan 70% van de specificaties bezit valt de vaatwasser onder de topklasse, bij minder dan 70% maar meer dan 50% heeft de vaatwasser een middenklasse waskwaliteit en met minder dan 50% van de specificaties heeft de vaatwasser een basisklasse waskwaliteit.
Informatie over een smalle vaatwasser
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van een smalle vaatwasser is evenals de bouwkwaliteit van een bredere vaatwasser ingedeeld in drie categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse smalle vaatwasser. De categorieën worden bepaald aan de hand van een aantal specificaties van de vaatwasser: het type motor, het materiaal van de kuip, de type waterbeveiliging, de machinereiniging, het geluidsniveau, de geleiderails en de gelagerde wieltjes. Een topklasse vaatwasser heeft minimaal 70% van de specificaties, waar een middenklasse 50% tot 70% heeft en een basisklasse minder dan 50% heeft. Een hogere bouwkwaliteit staat niet garant voor een ‘betere vaatwasser’ maar over het algemeen zijn deze vaatwassers vriendelijker in het gebruik en duurzamer. In elke categorie bevinden zich smalle vaatwassers en zo is er voor ieder wat wils.
Inhoud
Een smallere vaatwasser van 45 centimeter heeft minder inhoud dan een vaatwasser van 60 centimeter. Dit zie je terug in het aantal couverts. Het aantal couverts beschrijft de beschikbare ruimte in de vaatwasser. Één couvert is een setje servies voor één persoon: een dinerbord, een ontbijtbord, een soepkom, een kopje, een glas, een beker en bestek. Bij elke 6 couverts kan er een pan, ovenschaal en wat bakjes bij. Dat een smalle vaatwasser minder couverts heeft is duidelijk. Een smalle vaatwasser van 45 centimeter is dan ook niet geschikt voor grote huishoudens. In dat geval moet de vaatwasser zodanig vaak aangezet worden dat het geen energiezuinige optie is. Het aantal couverts bij een vaatwasser van 60 centimeter verschilt van 12 tot 14 à 15 en het aantal couverts van een smalle vaatwasser van 45 centimeter verschilt van 9 tot 10. De indeling van een smalle vaatwasser is wat compacter, maar ook hier bevindt zich een bovenste en onderste rek met een bestekkorf of bestellade.
Specificaties
Het energielabel van een smalle vaatwasser varieert van A+ tot en met A+++. Dit lijkt weinig uit te maken, maar A+++ kan enkele tientjes per jaar schelen en zo toch een aanzienlijk bedrag schelen na een aantal jaren gebruik. De levensduur van een smalle vaatwasser is 10 tot 15 jaar, dus reken het verschil maar uit. Een gunstig energielabel kiezen kan door de jaren heen dus flink besparen op de energierekening. De aanschafprijs is vaak wat hoger, maar dit is een eenmalige uitgave en dus zeker de moeite waard om te overwegen.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een smalle vaatwasser varieert van stil (43 dB of stiller) tot luid (49 dB of luider). De vaatwasser kan zowel een bestekmand als een besteklade hebben. Een aantal gebruiksvriendelijke functies zijn binnenverlichting, een functie voor extra droge vaat, een flexibele inrichting (de hoogte van het bovenste rek kan aangepast worden), een resttijdindicator en een startuitstel knop.
Droogtechniek
De droogtechniek kan ook variëren van zeoliet, welke zorgt voor extra droge vaat, tot ventilatiedroogtechniek en condensdroogtechniek. Zeoliet betekent dat er zeolietkorrels in de vaatwasser zitten welke vocht omzetten in warmte en zo de vaat sneller drogen. De korrels hoeven niet vervangen te worden en zijn een ideale manier om op een energiezuinige manier de vaat extra droog te krijgen. De ventilatie droogtechniek betekend dat de vaatwasserdeur op een kiertje opent en de vochtige warme lucht zo de kans heeft de vaatwasser te verlaten. De condensdroogtechniek houdt in dat de stoom wordt afgekoeld met koud water en zo condenseert in een opvangbak.