Wat is een vaatwasser waterslot?
Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser.
Welk waterslot beter is, valt over te discussiëren. De mechanische sensor merkt kleinere lekkages minder goed op en is dus minder nauwkeurig ten opzichte van een elektromagnetische sensor. De elektromagnetische sensor is verbonden met een vochtsensor in het apparaat. De laatste kan in het geval van stroomuitval weer onbetrouwbare resultaten geven. De watersloten zijn niet gevaarlijk. Ze zijn namelijk altijd afgedekt en kunnen niet afgeschroefd worden, zodat er bij welke vorm van lekkage ook, geen kortsluiting kan plaatsvinden. Een vaatwasser met een waterslot is geen garantie tegen waterlekkage. Echter kan het de lekkage wel degelijk beperken door de watertoevoer te stoppen bij het opmerken van een lekkage. Een waterslot maakt een vaatwasser niet veel duurder, veel vaatwassers zijn standaard voorzien van één waterslot, de betere vaatwassers hebben er zelfs meerdere om op verschillende manieren een lekkage op te merken. Het is niet te verwachten dat een waterslot op den duur minder goed gaat functioneren, en zal dan ook niks af doen aan de levensduur van de vaatwasser. Of er een waterslot, of meerdere, in de vaatwasser zitten staat vermeld bij de specificaties van de vaatwasser.
Hoe werkt een waterstop op een vaatwasser
Na een verstopping van de vaatwasser zal de waterstop aanslaan om lekkage te voorkomen. Wanneer dit het geval is, en de verstopping is verholpen omdat de filter of de afvoerslang weer doorgankelijk is, moet de waterstop gerest worden. In het geval van een mechanische sensor aan de buitenkant van de vaatwasser, op de aanvoerende slang, kun je met een pen een klein knopje indrukken en hiermee de sensor resetten. Het kan nodig zijn om de aanvoerende kraan even af te sluiten en een achtergebleven laag water uit de vaatwasser te laten lopen (dit kan door de vaatwasser te kantelen of leeg te scheppen). Bij een ingebouwde waterstop verschilt het per vaatwasser en kan de gebruiksaanwijzing helpen.
Mocht je een vaatwasser hebben zonder waterslot, kun je ook een los waterslot tussen de waterkraan en de aanvoerende slang plaatsen. Hier stel je een bepaald aantal liters in welke per spoelbeurt door de slang mogen gaan. dit aantal liters is terug te vinden in de gebruiksaanwijzing en staat ook aangegeven op de energielabel: waterverbruik per afwasbeurt. Dit betekend dat wanneer er lekkage is, de waterschade maximaal dat aantal liters bevat.