Werking vaatwasser

Een vaatwasser werkt op basis van de volgende stappen:

  1. Spoelen
  2. Schoonmaken
  3. Drogen
Foto van Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een vaatwasser maakt vieze vaat schoon.
  • Een vaatwasser scheelt jou tijd en werk.
  • Schoonmaak stappen vaatwasser: spoelen, schoonmaken & drogen.

Hoe werkt een vaatwasser?

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s.

Hieronder hebben we de verschillende fases die een vaatwasser door gaat voordat hij de vaat schoon heeft. Een gedetailleerdere uitleg van het hier naast staande plaatje vind je op de homepage, bij meer algemene informatie over een vaatwasser.

Welke schoonmaak stappen heeft een vaatwasser?

  1. Spoelen
    In het begin spoelt een vaatwasmachine de vaat al voor een groot deel schoon. Dit is een kwestie van water met druk langs de vaat laten stromen. Hardnekkige vlekken gaan er tijdens dit proces echter nog niet af. Niet onbelangrijk is om er rekening mee te houden dat tijdens het spoelen het vaatwasblokje nog niet in de vaatwasser terecht komt, dit is bewust, om te voorkomen dat het water het blokje wegstroomt en het tijdens het reinigingsproces niet meer beschikbaar is. Gebruik daarom het liefst het bakje om het blokje in te stoppen, deze zal automatisch in de vaatwasser ‘gedumpt’ worden wanneer de vaatwasser op dat moment dat de vaatwasser aan het reinigingsproces begint.
  2. Schoonmaken
    Om de vaat schoon te krijgen gebruikt een vaatwasmachine gemiddeld 75°C. Deze temperatuur is niet hoger vanwege brandgevaar, energie- en waterverbruik, totale cyclustijd en mogelijke schade aan plastic voorwerpen die in de vaatwasser zijn geplaatst. De temperatuur kan ook lager, daar zijn aparte programma’s voor beschikbaar. Deze programma’s zijn energiezuiniger en kunnen gebruikt worden bij minder hardnekkig vuil.
  3. Drogen
    De hitte in de vaatwasser droogt de inhoud na de laatste warme spoeling. De laatste spoeling voegt een kleine hoeveelheid glansspoelmiddel toe aan het hete water, omdat dit het drogen versnelt aangezien het oppervlak vlakker is. Plastic en niet-klevende items vormen druppels sneller druppels dan porselein en glas. Dit komt onder andere door het oppervlak wat gladder is van porselein en glas, maar ook door het feit dat deze materialen meer warmte opslaan en daardoor hun oppervlak beter drogen. Sommige afwasmachines hebben een ventilator om het drogen te verbeteren, in dat geval staat dat specifiek aangegeven. Oudere vaatwassers met een zichtbaar verwarmingselement (aan de onderkant van de spoelkast, onder de onderste mand) kunnen het verwarmingselement gebruiken om het drogen te verbeteren; dit gebruikt echter meer energie. Nieuwe vaatwassers gebruiken eerder de passieve manier van drogen, dus door de eigen gegenereerde warmte in de vaatwasser te gebruiken. Dit maakt het droogproces energiezuiniger. Instanties die pleiten voor energiebesparing raden vaak aan om de droogcyclus uit te schakelen en de materialen aan de lucht te drogen.