Beste inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser is ideaal wanneer je liever niet hebt dat een vaatwasser in het zicht staat of je hier simpelweg geen ruimte voor hebt. Opzoek naar een inbouw vaatwasser? We hebben hier de beste van 2024 voor je opgesomd!
1

Whirlpool WKIC 3C26

2

Whirlpool WBC 3C26 X

3

ATAG DW7114XB

4

AEG FSE63617P

5

Whirlpool WIO 3T141 PES

Laatste update: 21 November 2024

1

Whirlpool WKIC 3C26

2

Whirlpool WBC 3C26 X

3

ATAG DW7114XB

4

AEG FSE63617P

5

Whirlpool WIO 3T141 PES

Laatste update: 21 November 2024

Foto van Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Een inbouw vaatwasser kun je inbouwen in je keuken.
  • Een inbouw vaatwasser gaat op in je interieur.
  • Er zijn 2 typen inbouw vaatwassers: Volledig & half geïntegreerd.
  • De beste inbouw vaatwasser is de Whirlpool WKIC 3C26

Nieuwe inbouw vaatwasser kopen?

Je ziet niks van een inbouw vaatwasser, maar je hebt wel de gemakken van een vaatwasser. Het is hierbij wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden, zo zijn er verschillende maten, afhankelijk van de nismaten van de keukenkastjes, maar ook veel verschillende modellen met ieder andere functies en een ander prijskaartje.

Zo zijn er volledig en half geïntegreerde vaatwassers. Een volledig integreerbare vaatwasser is een inbouwvaatwasser waarbij het bedieningspaneel aan de binnenzijde zit. Het bedieningspaneel is dus alleen zichtbaar bij het openen van de vaatwasser. Dit heeft als voordeel dat de vaatwasser netjes en volledig weggewerkt is en de buitenkant eruit ziet als een normaal keukenkasje. Je kunt dan ook de al bestaande kastdeur gebruiken om de vaatwasser mee te bedekken. Het is hierbij van belang om de nismaten goed op te meten om zeker te weten dat de vaatwasser goed past.

Daarentegen heb je ook een half integreerbare vaatwasser, welke je wel vanaf de buitenkant ziet. Hierbij zie je wel het deel met het bedieningspaneel, maar is de rest bedekt met een frontpaneel. Het voordeel is dat de bediening dus makkelijker is, want er is een groter digitaal scherm mogelijk. Echter is er vaak een aangepast frontpaneel nodig en kan een al bestaande kastdeur niet gebruikt worden. Qua prijs en functie maakt het niet uit welke variant je kiest. We leggen uit waar je vooral op kunt letten bij de keuze voor een nieuwe inbouw vaatwasser, zodat je de juiste keuze maakt!

De beste inbouw vaatwasser van 2024

We hebben voor jou onderzocht welke vaatwassers het best presteren en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben. De kwaliteit kan goed zijn, maar ook de prijs-kwaliteit is tenslotte doorslaggevend. De onderstaande vaatwassers zijn als beste beoordeeld op basis van prijs, kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. De combinatie van deze factoren en de prijs bepalen welke vaatwasser er als beste uit de test komt. Tenslotte maken we gebruik van reviews om er zeker van te zijn dat de vaatwassers in gebruik ook daadwerkelijk zo goed zijn als ze omschreven worden.

1

Beste inbouw vaatwasser

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Inbouw
Volledig geintegreerd
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Niet zuinig
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
Een groot huishouden vraagt om een vaatwasser die veel in één keer reinigt. De Whirlpool WKIC 3C26 voldoet aan die eis. Afhankelijk van je voorkeuren en vaat kies je uit één van de 8 programma's om tot wel 14 couverts schoon te wassen. Er is een programma voor elke situatie. Zijn je ovenschalen flink aangekoekt? Kies het intensieve programma voor extra vermogen. Met het ecoprogramma was je zuiniger, terwijl je met het nachtprogramma stiller wast. Heb je minder tijd, dan kies je voor het korte programma. Handig, wanneer er vanavond een extra gast aanschuift en je net wat meer schoon servies nodig hebt.
2
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Inbouw
Half geintegreerd
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Niet zuinig
Waskwaliteit --
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
De vaat doen voor een groot gezin is voor de Whirlpool WBC 3C26 X een eitje. Deze inbouw vaatwasser heeft plek voor 14 couverts, zodat alle vaat er in 1 keer in past. Heb je snel weer borden en kopjes nodig? Zet dan het korte programma aan. Zo heb jij binnen een halfuur weer een schone vaat. De vaatwasser heeft nog 7 andere programma's om bijvoorbeeld je kristallen glazen of aangekoekte ovenschaal mee te reinigen. De beladingssensor past het waterverbruik aan op het aantal couverts, zo gebruik je nooit teveel water of energie.
3
Voordelen Nadelen
Inbouw
Volledig geintegreerd
Zuinig
Weinig geluid
Bouwkwaliteit ++
Waskwaliteit ++
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Vloerprojectie
Duur
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
De ATAG DW7114XB is met een geluidsniveau van 42 decibel een zeer stille inbouw vaatwasser. Hij past daarom goed in een open keuken. Dankzij het extra stille nachtprogramma slaap jij lekker door, terwijl de vaatwasser de afwas doet. Met de halve belading functie halveer je eenvoudig het water- en energieverbruik. Handig als je slechts een paar borden en pannen wil afwassen. Heb je een aangekoekte ovenschaal of pan? Plaats hem dan in de intensieve zone. De vaatwasser verhoogt dan tijdelijk de waterdruk, zodat alle hardnekkige etensresten verdwijnen. Het bestek plaats je in de besteklade bovenin. Zo heb je onder in de vaatwasser meer ruimte voor grote pannen en schalen.
4
Voordelen Nadelen
Inbouw
Volledig geintegreerd
Bouwkwaliteit ++
Droogresultaat ++
Vloerprojectie
Niet zuinig
Waskwaliteit --
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
De AEG FSE63617P wast met energielabel D je vaat energiezuinig schoon. De SatelliteClean sproeiarm bereikt zelfs bij een volle lading alle hoeken en randen van de vaat. Dit zorgt voor een grondige reiniging en een vlekkeloos resultaat. Je vaat droogt op een natuurlijke manier met de nieuwe Airdry technologie. De deur opent automatisch 10 centimeter als de vaat schoon is. De watersensor van de inbouw vaatwasser bepaalt de vuilgraad van de vaat en stemt het waterverbruik daarop af. Hierdoor verbruikt de vaatwasser niet meer water dan nodig. Met de SoftSpikes staan ook je dure wijnglazen stevig en blijven ze beschermd. De vaatwasser biedt ruimte voor 13 couverts.
5
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Inbouw
Volledig geintegreerd
Zuinig
Weinig geluid
Droogresultaat ++
Veel ruimte
Vloerprojectie
Geen Wi-Fi
Geen verlichting
Je hebt geen last van hoge energiekosten met de Whirlpool WIO 3T141 PES. Dankzij de C energieklasse verbruikt deze inbouw vaatwasser minder energie, wat fijn is voor het milieu. Zodra je 1 van de 10 vaatwasprogramma's hebt gekozen, merk je amper dat de vaatwasser aanstaat. Dit komt door het lage geluidsniveau van 41 decibel. Zodra de vaatwasser klaar is, opent de deur automatisch op een kier, zodat de warme lucht ontsnapt. Op deze manier droogt jouw vaat sneller en energiezuiniger. Heb je een pan met aangekoekte resten? Zet hem dan in de intensieve zone achterin. De krachtige spuitmonden van de Pro Clean technologie zorgen voor een extra spoelbeurt, zodat alles goed schoon is.

Grootte van een inbouw vaatwasser

Om ervoor te zorgen dat je de nismaten op de juiste manier opmeet, en de vaatwasser niet teruggestuurd hoeft te worden wegens een miskoop, zetten we op een rij hoe je dit kunt aanvliegen. Let op: alle nismaten moeten aan de binnenkant van de ruimte waar de vaatwasser komt gemeten worden.

Instructies voor het juist opmeten van de nismaten:

  1. Meet de nishoogte. Dit betreft de ruimte vanaf de vloer tot de bovenkant van de nis (de onderzijde van de bovenkant van het werkblad).
  2. Meet de hoogte van het frontpaneel. Het frontpaneel ziet er hetzelfde uit als de andere keukenkastjes. Dit bepaalt of je voor een volledig geïntegreerde of half geïntegreerde vaatwasser gaat. De volledig geïntegreerde vaatwasser wordt bedenkt door een frontpaneel wat even hoog is als de andere keukenkastjes, dit bedenkt de vaatwasser dus volledig. De half geïntegreerde vaatwasser wordt niet bedekt bij het bedieningspaneel, dit frontpaneel is dus minder hoog. Zorg er in ieder geval voor dat de frontpaneel niet te groot is voor de vaatwasser, want in dat geval sluit de vaatwasser niet goed.
  3. Meet de diepte van de nis. Deze meet je door de rolmaat vanaf de achterzijde naar de voorzijde te houden. Trek hier 5 centimeter vanaf voor de ventilatie en de leidingen welke aan de achterkant van de vaatwasser moeten passen.
  4. Meet de nisbreedte. Dit betreft de ruimte van links naar rechts. De standaard breedte is 60 centimeter, bij een smalle nis is de breedte hoogstwaarschijnlijk 45 centimeter.

Bij deze nog wat extra tips om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt:

  1. Om er zeker van te zijn dat je de juiste wasmachine kiest kun je in de filter van een webshop de maten aangeven, dan krijg je alleen de geschikte modellen te zien. Coolblue heeft een handige keuzehulp voor inbouw vaatwassers, om het je nog makkelijker te maken.
  2. IKEA keukens hanteren standaard maten: IKEA METOD keuken: frontpaneel van 80 centimeter. IKEA FAKTUM keuken: frontpaneel van 70 centimeter. De IKEA vaatwassers zijn dan ook geschikt voor de IKEA keukens, maar hier kun je indien gewenst ook andere vaatwassers in kwijt.

Waar let je op bij de keuze voor een nieuwe inbouw vaatwasser?

Energielabel

Het is altijd goed om een zo zuinig mogelijke vaatwasser te kopen, niet alleen voor de ecologische voetafdruk, maar ook voor je portemonnee. Een zuinige vaatwasser is soms wat duurder in aanschaf (dit hoeft niet het geval te zijn), maar verdiend zichzelf zeker terug. Een vaatwasser met een energielabel A++ is 50% zuiniger dan een energielabel A+. Op het energielabel staat het gemiddelde verbruik per jaar en per programma in kWh, maar ook de gemiddelde kosten.

Afmeting

Een standaard vaatwasser is 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Heb jij een smalle keukenkast waar de vaatwasser geplaatst moet worden, of een laag aanrechtblad waar de vaatwasser onder komt te staan? Dan is de kans dat je een kleine of smalle vaatwasser nodig hebt groot. Zorg dat je van tevoren de afmetingen op papier hebt staan zodat je zeker weet dat de nieuwe vaatwasser past. We leggen hierboven uit hoe je de nismaten op de juiste manier opmeet.

Aantal couverts

Een standaard vaatwasser is geschikt voor 12 tot 15 couverts. Wil je meer couverts kwijt? Dan moet je kiezen voor een grotere vaatwasser. Let wel op, bij een inbouwmodel kan het zijn dat je gebonden bent aan een standaard of zelfs kleinere/smallere maat omdat het simpelweg in het keukenkastje moet passen. Een extra grote vaatwasser kan meer dan 15 couverts kwijt en smalle vaatwasser kan maximaal 9 tot 10 couverts kwijt en is daarmee geschikt voor 1 à 2 persoonshuishoudens.

Gebruiksvriendelijkheid

  1. Dit is afhankelijk van de specificaties van de vaatwasser. Er zijn veel verschillende opties, maar we zetten op een rij waar je in ieder geval op kunt letten:
  2. Hoe handig de vaatwasser schoon te maken is, en dus hoe makkelijk de filter en de sproeiarmen eruit te halen zijn.
  3. Flexibele inrichting van de vaatwasser, denk hierbij aan de bestekkorf, besteklade, verstelbaarheid van het bovenste deel.
  4. Bediening via een app, zo kun je ook vanaf je werk of het terras de vaatwasser aanzetten en bijhouden wat de resterende tijd is.
  5. Een resttijdindicator zodat je weet hoelang het nog duurt voor de vaatwasser klaar is. Dit kan zich op een digitaal scherm bij het bedieningspaneel bevinden maar ook als vloerprojectie.
  6. Een startuitstelknop om te voorkomen dat de vaat onnodig lang staat te wachten tot je uitkomst, wel zo fris! Indien de vaatwasser beschikt over bediening via de app is dit uiteraard niet nodig.