We hebben voor jou onderzocht welke vaatwassers het best presteren en daarnaast ook een leuk prijskaartje hebben. De kwaliteit kan goed zijn, maar ook de prijs-kwaliteit is tenslotte doorslaggevend. De onderstaande vaatwassers zijn als beste beoordeeld op basis van prijs, kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en gebruiksgemak. De combinatie van deze factoren en de prijs bepalen welke vaatwasser er als beste uit de test komt. Tenslotte maken we gebruik van reviews om er zeker van te zijn dat de vaatwassers in gebruik ook daadwerkelijk zo goed zijn als ze omschreven worden.
De Whirlpool WIO 3T141 PES is een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser die past in nissen van 82 tot 90 cm hoog. Met zijn energieklasse C verbruikt deze vaatwasser minder energie, wat goed is voor het milieu. Je hebt keuze uit 10 verschillende wasprogramma's en met slechts 41 decibel is hij super stil tijdens het draaien.
Een handige functie van deze vaatwasser is dat de deur automatisch op een kiertje opent als het programma klaar is. Hierdoor ontsnapt de warme lucht en droogt je vaat sneller en energiezuiniger. Voor hardnekkig vuile pannen heeft de vaatwasser een intensieve zone aan de achterkant, waar de Pro Clean technologie met krachtige spuitmonden voor een extra grondige reiniging zorgt.
Deze vaatwasser heeft veel pluspunten, zoals het lage geluidsniveau en de automatische deuropening. Wel jammer dat je niet kunt zien hoelang het nog duurt voordat het wasprogramma klaar is. Maar door zijn stille werking en energie-efficiënte prestaties is deze vaatwasser toch een slimme keuze voor je keuken.
De Bosch SMV6YCX00E is een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser die zorgt dat alles extra droog wordt. Dit komt door de zeolietkorrels die onderin zitten en vocht omzetten in warmte, waardoor zelfs plastic spullen goed drogen. Met ruimte voor 14 couverts is er genoeg plek voor alle vaat na een etentje met familie of vrienden.
Via de Home Connect App kun je deze vaatwasser bedienen waar je ook bent. Je ziet meteen hoelang het programma nog duurt. Met energieklasse B verbruikt hij weinig energie, wat fijn is voor je portemonnee. Ook handig is de halve beladingsfunctie, waarmee het waterverbruik wordt aangepast als de machine niet helemaal vol zit.
De vaatwasser past in een nis van 81,5 tot 87,5 cm hoog. Het enige nadeel is dat er geen vloerprojectie is die aangeeft wanneer het programma klaar is. Voor de rest is dit een praktische vaatwasser die je vaat optimaal droogt en die je makkelijk via je telefoon kunt bedienen.
De Whirlpool WIC 3C33 PE is een volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser met een nishoogte van 82-90 cm. Met zijn energieklasse D is deze vaatwasser erg zuinig, wat zorgt voor lage energiekosten per jaar. Je kunt kiezen uit 8 verschillende wasprogramma's, waardoor je altijd de juiste instelling voor je vaat vindt.
Een handige functie is dat de deur na het wasprogramma automatisch op een kier opent. Hierdoor ontsnapt de warme lucht en droogt je vaat sneller. Voor hardnekkige etensresten is er de ProClean intensieve zone met extra spuitmonden die ervoor zorgen dat zelfs aangekoekte vaat weer schoon wordt zonder dat je zelf hoeft te schrobben.
De vaatwasser levert door zijn middenklasse waskwaliteit echt schone vaat. Een klein minpuntje is dat je niet kunt zien hoelang het programma nog duurt. Toch maakt de combinatie van energiezuinigheid, verschillende programma's en het goede droogresultaat deze vaatwasser een slimme keuze voor mensen die een betrouwbare inbouwvaatwasser zoeken.
Je ziet niks van een inbouw vaatwasser, maar je hebt wel de gemakken van een vaatwasser. Het is hierbij wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden, zo zijn er verschillende maten, afhankelijk van de nismaten van de keukenkastjes, maar ook veel verschillende modellen met ieder andere functies en een ander prijskaartje.
Zo zijn er volledig en half geïntegreerde vaatwassers. Een volledig integreerbare vaatwasser is een inbouwvaatwasser waarbij het bedieningspaneel aan de binnenzijde zit. Het bedieningspaneel is dus alleen zichtbaar bij het openen van de vaatwasser. Dit heeft als voordeel dat de vaatwasser netjes en volledig weggewerkt is en de buitenkant eruit ziet als een normaal keukenkasje. Je kunt dan ook de al bestaande kastdeur gebruiken om de vaatwasser mee te bedekken. Het is hierbij van belang om de nismaten goed op te meten om zeker te weten dat de vaatwasser goed past.
Daarentegen heb je ook een half integreerbare vaatwasser, welke je wel vanaf de buitenkant ziet. Hierbij zie je wel het deel met het bedieningspaneel, maar is de rest bedekt met een frontpaneel. Het voordeel is dat de bediening dus makkelijker is, want er is een groter digitaal scherm mogelijk. Echter is er vaak een aangepast frontpaneel nodig en kan een al bestaande kastdeur niet gebruikt worden. Qua prijs en functie maakt het niet uit welke variant je kiest. We leggen uit waar je vooral op kunt letten bij de keuze voor een nieuwe inbouw vaatwasser, zodat je de juiste keuze maakt!
Om ervoor te zorgen dat je de nismaten op de juiste manier opmeet, en de vaatwasser niet teruggestuurd hoeft te worden wegens een miskoop, zetten we op een rij hoe je dit kunt aanvliegen. Let op: alle nismaten moeten aan de binnenkant van de ruimte waar de vaatwasser komt gemeten worden.
Bij deze nog wat extra tips om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt:
Het is altijd goed om een zo zuinig mogelijke vaatwasser te kopen, niet alleen voor de ecologische voetafdruk, maar ook voor je portemonnee. Een zuinige vaatwasser is soms wat duurder in aanschaf (dit hoeft niet het geval te zijn), maar verdiend zichzelf zeker terug. Een vaatwasser met een energielabel A++ is 50% zuiniger dan een energielabel A+. Op het energielabel staat het gemiddelde verbruik per jaar en per programma in kWh, maar ook de gemiddelde kosten.
Een standaard vaatwasser is 80 tot 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Heb jij een smalle keukenkast waar de vaatwasser geplaatst moet worden, of een laag aanrechtblad waar de vaatwasser onder komt te staan? Dan is de kans dat je een kleine of smalle vaatwasser nodig hebt groot. Zorg dat je van tevoren de afmetingen op papier hebt staan zodat je zeker weet dat de nieuwe vaatwasser past. We leggen hierboven uit hoe je de nismaten op de juiste manier opmeet.
Een standaard vaatwasser is geschikt voor 12 tot 15 couverts. Wil je meer couverts kwijt? Dan moet je kiezen voor een grotere vaatwasser. Let wel op, bij een inbouwmodel kan het zijn dat je gebonden bent aan een standaard of zelfs kleinere/smallere maat omdat het simpelweg in het keukenkastje moet passen. Een extra grote vaatwasser kan meer dan 15 couverts kwijt en smalle vaatwasser kan maximaal 9 tot 10 couverts kwijt en is daarmee geschikt voor 1 à 2 persoonshuishoudens.