Wat kan in de vaatwasser?


Een vaatwasser is geschikt voor het afwassen van servies, echter kan niet al het keukenmateriaal in de vaatwasser. Materialen van hout, gietijzer, zilver, tin, koper, porselijn, kristal, emaille en bijvoorbeeld koksmessen wil je het liefst niet in de vaatwasser zetten. Dit zorgt namelijk voor slijtage van de materialen. Daarnaast zijn er ook materialen waarvan je niet verwacht dat dit in de vaatwasser kan, maar het wel degelijk meegewassen kan worden. Denk hierbij aan: schoenen die tegen water kunnen zoals slippers, canvasschoenen (all stars), waterschoenen en rubber laarzen. Voorkom hierbij gebruik van afwasmiddel omdat dit voor verkleuring van de schoenen kan zorgen. Verder kunnen de roosters van de afzuigkap in de vaatwasser, dit is een ideale manier om eze roosters te ontvetten zonder hier teveel tijd aan kwijt te zijn. Ook kaarsenhouders en vazen kunnen in de vaatwasser. Gereedschap met metalen of plastic handvaten kunnen er ook in, droog deze achteraf wel goed af om te voorkomen dat ze gaan roesten. Heeft het gereedschap een houten handvat dan is het af te raden deze in de vaatwasser te zetten, het hout kan uitdrogen en uiteindelijk splijten. Daarnaast kunnen ook onderdelen van de oven (rekjes en de ovenplaat) of de airfryer (het mandje) in de vaatwasser. Speelgoed kan ook gewassen worden in de vaatwasser, denk hierbij aan duplo of andere plastic onderdelen. Een afwasborstel en het zeepbakje van de wasmachine kunnen er ook in, wel zo handig omdat het best een rotklus kan zijn om deze goed schoon te krijgen. Plastic kammen en borstels worden ook goed schoon in de vaatwasser. Beeldjes mogen ook in de vaatwasser, zet deze wel stevig neer op het bovenste rek in de vaatwasser. Tenslotte nog een hanigheidje: aardappelen. Deze kun je gemakkelijk schoonspoelen met de ‘spoelstand’. Wel zo handig als je voor veel mensen aardappels moet maken. Gebruik hierbij uiteraard geen afwasmiddel.

Let op: bij fragiele voorwerpen of voorwerpen waarbij je denkt dat het gevoelig is voor verkleuring altijd even nagaan of het echt in de vaatwasser kan. Dit staat aangegeven met een label op de verpakking. Mocht je twijfelen, zet het dan verstandig neer in de vaatwasser (geen zware dingen ertegenaan en los van elkaar op de bovenste lade) en gebruik de ‘spoelstand’, voorkom in dat geval ook het gebruik van wasmiddel.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers