Vaatwasser-info.nl

Wat is zuiniger, een vaatwasser of met de hand afwassen?

Steeds meer huishoudens maken gebruik van een vaatwasser. Niet zo gek, het scheelt een hoop werk, helemaal met een groot gezin. Over het algemeen is dit dan ook de overweging voor de aanschaf van een vaatwasser. Of het energiezuiniger is dan met de hand afwassen is een vraag die vooral de laatste jaren de kop opsteekt. Een vaatwasser gebruikt ongeveer 1 Ć  1,5 liter water per keer minder dan wanneer iemand met de hand de vaat afwast. Dus het waterverbruik van een vaatwasser is gunstiger. Daarentegen gebruik je wel meer energie, naast het verwarmde water moet ook de machine aangestuurd worden. Om die reden zla met de hand afwassen net iets milieubewuster zijn dan een vaat wassen met de vaatwasmachine. Dit geldt echter alleen wanneer je niet overmatig veel water gebruikt. Tegenwoordig zijn de vaatwassers veel zuiniger en wordt een vaatwasser steeds efficiĆ«nter in zijn programma’s en energie- en watergebruik. De nieuwste vaatwassers met hogere energielabels zullen niet veel minder gunstig zijn voor het milieu en de portemonnee dan met de hand afwassen.

Zelf kun je een hoop doen om ervoor te zorgen dat een vaatwasser energiezuinig is. Wil je dit voor het milieu of voor de portemonnee, dan is het de moeite waard om rekening te houden met de volgende dingen:
1. Vaat hoeft niet voorgespoeld te worden. Slechts grote voedselresten dienen verwijderd te worden.
2. Deel de vaatwasser op een gunstige manier in. Zorg ervoor dat je de vaatwasser pas aanzet wanneer deze vol.
3.Draai het eco programma indien mogelijk. Deze duurt langer, maar is wel zuiniger met water en energie en kost dus minder.
4. Maak de vaatwasser voldoende vaak schoon. Hieronder valt ook het ontkalken en het schoonmaken van de filter. Hiermee behoudt je de doorstroming goed en kost een programma minder energie. Kalk op het verwarmingselement zorgt er daarnaast ook voor dat het meer energie kost om het water op te warmen.
5. Schaf een nieuwe vaatwasser aan. Het verbruik van een oude vaatwasser is aanzienlijk hoger. Sinds 1990 is het aantal kilowattuur (kWh) per vaatwasbeurt gehalveerd en de kosten dus ook. De huidige modellen op de markt hebben allemaal een gunstig energielabel, maar de ene is nog zuiniger dan de andere. Er zit ook nog een aanzienlijk verschil tussen het A en A+++ label. Een nieuwe vaatwasser aanschaffen kan zodanig schelen in gebruikerskosten dat je het verschil in aankoopprijs na enkele jaren terugverdiend hebt.

Picture of Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017