Vaatwasser-info.nl

Vaatwasser levensduur

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser wil je weten wat de verwachtte levensduur van je aankoop is. De economische levensduur van een gemiddelde vaatwasser verschilt van 3 tot 10 jaar. Een goede nieuwe vaatwasser kan echter tot wel 20 jaar mee gaan. Om beter te bepalen wat de levensduur van een bepaalde vaatwasser is, moet je meer over de vaatwasser weten.
Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017

Wat je moet weten

  • Gemiddeld gaat een vaatwasser tussen de 3 en 10 jaar mee.
  • Miele vaatwassers hebben de langste levensduur.
  • Gebruik, bouwkwaliteit en onderhoud hebben invloed op de levensduur.

Wat is de levensduur van een vaatwasser?

De levensduur van een vaatwasser is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door het merk, de bouwkwaliteit van de vaatwasser, hoe vaak de vaatwasser gebruikt wordt en het onderhoud. Helaas is de levensduur van een vaatwasser niet exact te voorspellen, maar globaal zijn er wel wat dingen die goed zijn om te weten als je toch een inschatting wilt maken. We gaan wat dieper in op de verschillende aspecten, zodat je jou vaatwasser kunt kiezen op basis van deze factoren. Dit kan namelijk een verschil maken van wel 10 jaar levensduur. Gemiddeld gezien gaat een vaatwasser tussen de 3 en 10 jaar mee.

Levensduur verschillende merken vaatwassers

De levensduur van een vaatwasser van Miele is duidelijk langer dan een vaatwasser van Indesit. Dit verschil zie je dan ook terug in de prijs. Een vaatwasser met een hogere prijs heeft gemiddeld ook een betere bouwkwaliteit en daarmee is de levensduur dus beter.

Er zijn drie merken welke bekend staan om de langere levensduur van vaatwassers: Miele, Asko en Bosch/Siemens. Daarentegen zijn er ook 3 merken welke bekend staan om de kortere levensduur: Candy, LG en Indesit/Ariston. In de tabel vindt je zowel de levensduur op basis van het aantal afwasbeurten als het aantal jaren. De levensduur in jaren is gebaseerd op één afwasbeurt per dag en het getal is afgerond. Let wel op: dit is dus een schattig, geen garantie! Het betreft de levensduur van een gemiddeld model binnen één merk. De betere modellen zijn hierin dus niet meegenomen en zullen een langere levensduur hebben. Om het inzichtelijk te maken hebben we de tabel op volgorde van langere levensduur naar kortere levensduur gezet.

MerkAfwasbeurtenLevensduur
Miele500014 jaar
Asko450013 jaar
Bosch/Siemens350010 jaar
AEG25007 jaar
Zanussi22006 jaar
Samsung22006 jaar
LG20005 jaar
Whirlpool20005 jaar
Candy15004 jaar
Indesit/Ariston15004 jaar

De gebruikersintensiteit vaatwasser

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de vaatwasser. Indien de vaatwasser tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de vaatwasser. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de vaatwasser meer.

Bouwkwaliteit invloed bij levensduur vaatwasser

De bouwkwaliteit van een vaatwasser bepaald voor een groot deel de levensduur van een vaatwasser. Het wordt door verschillende factoren bepaald. De specificaties zijn het materiaal gebruikt voor de kuip (rvs of niet), het type motor (koolborstelloos of niet), type waterbeveiliging en hoeveel verschillende types één vaatwasser heeft, de machinereiniging, de geleiderails, de gelagerde wieltjes en het geluidsniveau. Al met al worden deze specificaties bekeken en aan de hand van de volgende criteria belandt een vaatwasser in een klasse: topklasse, middenklasse of basisklasse. De topklasse heeft een lange levensduur. De middenklasse heeft een gemiddelde levensduur. De basisklasse heeft een verkorte levensduur, dat komt vooral doordat er gebruik wordt gemaakt van materialen van lagere kwaliteit en de reiniging minder optimaal is waardoor er eerder vuil ophoopt. Een vuile vaatwasser is niet bevorderlijk is voor de afwaskwaliteit en voor de conditie van de machine zelf.

Onderhoud van de vaatwasser

Dit punt is onder andere bepaald door de vaatwasser zelf, maar ook door jou als consument. De vaatwasser kan goede zelfreinigende opties hebben en hiermee de binnenkant van de vaatwasser enigszins schoon houden. Toch zal op den duur de vaatwasser gereinigd moeten worden. Daarbij zijn verschillende onderdelen extra belangrijk: de filter, de sproeiarmen, de rubberen rand van de deur en de afvoerslang.

  1. De filter moet regelmatig, en het liefst na elke afwasbeurt, schoongemaakt worden om verstopping te voorkomen. Dit kan je doen door de filter los te halen en deze simpelweg af te spoelen, zodat voedselresten weg zijn. Daarnaast is het aan te raden de filter minimaal één keer per maand goed te laten weken in kokend water met afwasmiddel of ontvetter.
  2. De sproeiarmen kunnen ook verstopt raken, waardoor er minder water gecirculeerd wordt en de afwaskwaliteit minder wordt. Indien de sproeiarmen uit de vaatwasser gehaald kunnen worden is het aan te raden deze zo nu en dan schoon te spoelen en de verstopte gaatjes in te prikken met een satéprikker. Als ze vastzitten kun je de sproeiarmen afnemen met een doek. Veel consumenten vergeten dit en duiden de verminderde waskwaliteit van de vaatwasser als ‘ouderdom’ van de vaatwasser, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.
  3. De rubberen rand schoonmaken voorkomt mogelijke lekkage via de vaatwasserdeur. Neem de rubberen rand regelmatig af met een vochtige doek en controleer of deze nog goed aansluit. Een losse rubberen rand veroorzaakt ook lekkage en hiermee een minder goed wasresultaat maar ook waterschade.
  4. Ook de afvoerende- en aanvoerende slang hebben onderhoud nodig. De afvoerende slang moet veel vies water afvoeren, waardoor er vettigheid en resten aan de binnenkant van de afvoerslang kunnen blijven zitten. Het is aan te raden de slang elk jaar goed door te spoelen met kokend water en ontvetter en de afvoerslang na 5 jaar te vervangen om lekkage door slijtage te voorkomen. Het gevaar is vaak dat mensen zien dat er geen lekkage is en daarom de slang niet vervangen, terwijl er al wel schade plaatsvindt en de lekkage dus op de loer ligt. Je voorkomt lekkage en verminderde waskwaliteit door de aanvoerende en afvoerende slangen alsnog te vervangen.