Levensduur van een vaatwasser

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser wil je weten wat de verwachtte levensduur van je aankoop is. De economische levensduur van een gemiddelde vaatwasser verschilt van 3 tot 10 jaar. Een goede nieuwe vaatwasser kan echter tot wel 20 jaar mee gaan. Om beter te bepalen wat de levensduur van een bepaalde vaatwasser is, moet je meer over de vaatwasser weten.

De levensduur van een vaatwasser is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door het merk, de bouwkwaliteit van de vaatwasser, hoe vaak de vaatwasser gebruikt wordt en het onderhoud. Helaas is de levensduur van een vaatwasser niet exact te voorspellen, maar globaal zijn er wel wat dingen die goed zijn om te weten als je toch een inschatting wilt maken. We gaan wat dieper in op de verschillende aspecten, zodat je jou vaatwasser kunt kiezen op basis van deze factoren. Dit kan namelijk een verschil maken van wel 10 jaar levensduur.

Levensduur verschillende merken vaatwassers

De levensduur van een vaatwasser van Miele is duidelijk langer dan een vaatwasser van Indesit. Dit verschil zie je dan ook terug in de prijs. Een vaatwasser met een hogere prijs heeft gemiddeld ook een betere bouwkwaliteit en daarmee is de levensduur dus beter.

Er zijn drie merken welke bekend staan om de langere levensduur van vaatwassers: Miele, Asko en Bosch/Siemens. Daarentegen zijn er ook 3 merken welke bekend staan om de kortere levensduur: Candy, LG en Indesit/Ariston. In de tabel vindt je zowel de levensduur op basis van het aantal afwasbeurten als het aantal jaren. De levensduur in jaren is gebaseerd op één afwasbeurt per dag en het getal is afgerond. Let wel op: dit is dus een schattig, geen garantie! Het betreft de levensduur van een gemiddeld model binnen één merk. De betere modellen zijn hierin dus niet meegenomen en zullen een langere levensduur hebben. Om het inzichtelijk te maken hebben we de tabel op volgorde van langere levensduur naar kortere levensduur gezet.

Merk
Miele
Asko
Bosch/Siemens
AEG
Zanussi
Samsung
LG
Whirlpool
Candy
Indesit/Ariston
Afwasbeurten
5000
4500
3500
2500
2200
2200
2000
2000
1500
1500
Levensduur
14
13
10
7
6
6
5
5
4
4

Vind jouw nieuwe vaatwasser

De gebruikersintensiteit vaatwasser

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de vaatwasser. Indien de vaatwasser tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de vaatwasser. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de vaatwasser meer.

Bouwkwaliteit invloed bij levensduur vaatwasser

De bouwkwaliteit van een vaatwasser bepaald voor een groot deel de levensduur van een vaatwasser. Het wordt door verschillende factoren bepaald. De specificaties zijn het materiaal gebruikt voor de kuip (rvs of niet), het type motor (koolborstelloos of niet), type waterbeveiliging en hoeveel verschillende types één vaatwasser heeft, de machinereiniging, de geleiderails, de gelagerde wieltjes en het geluidsniveau. Al met al worden deze specificaties bekeken en aan de hand van de volgende criteria belandt een vaatwasser in een klasse: topklasse, middenklasse of basisklasse. De topklasse heeft een lange levensduur. De middenklasse heeft een gemiddelde levensduur. De basisklasse heeft een verkorte levensduur, dat komt vooral doordat er gebruik wordt gemaakt van materialen van lagere kwaliteit en de reiniging minder optimaal is waardoor er eerder vuil ophoopt. Een vuile vaatwasser is niet bevorderlijk is voor de afwaskwaliteit en voor de conditie van de machine zelf.

Onderhoud van de vaatwasser

Dit punt is onder andere bepaald door de vaatwasser zelf, maar ook door jou als consument. De vaatwasser kan goede zelfreinigende opties hebben en hiermee de binnenkant van de vaatwasser enigszins schoon houden. Toch zal op den duur de vaatwasser gereinigd moeten worden. Daarbij zijn verschillende onderdelen extra belangrijk: de filter, de sproeiarmen, de rubberen rand van de deur en de afvoerslang.

  1. De filter moet regelmatig, en het liefst na elke afwasbeurt, schoongemaakt worden om verstopping te voorkomen. Dit kan je doen door de filter los te halen en deze simpelweg af te spoelen, zodat voedselresten weg zijn. Daarnaast is het aan te raden de filter minimaal één keer per maand goed te laten weken in kokend water met afwasmiddel of ontvetter.
  2. De sproeiarmen kunnen ook verstopt raken, waardoor er minder water gecirculeerd wordt en de afwaskwaliteit minder wordt. Indien de sproeiarmen uit de vaatwasser gehaald kunnen worden is het aan te raden deze zo nu en dan schoon te spoelen en de verstopte gaatjes in te prikken met een satéprikker. Als ze vastzitten kun je de sproeiarmen afnemen met een doek. Veel consumenten vergeten dit en duiden de verminderde waskwaliteit van de vaatwasser als ‘ouderdom’ van de vaatwasser, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.
  3. De rubberen rand schoonmaken voorkomt mogelijke lekkage via de vaatwasserdeur. Neem de rubberen rand regelmatig af met een vochtige doek en controleer of deze nog goed aansluit. Een losse rubberen rand veroorzaakt ook lekkage en hiermee een minder goed wasresultaat maar ook waterschade.
  4. Ook de afvoerende- en aanvoerende slang hebben onderhoud nodig. De afvoerende slang moet veel vies water afvoeren, waardoor er vettigheid en resten aan de binnenkant van de afvoerslang kunnen blijven zitten. Het is aan te raden de slang elk jaar goed door te spoelen met kokend water en ontvetter en de afvoerslang na 5 jaar te vervangen om lekkage door slijtage te voorkomen. Het gevaar is vaak dat mensen zien dat er geen lekkage is en daarom de slang niet vervangen, terwijl er al wel schade plaatsvindt en de lekkage dus op de loer ligt. Je voorkomt lekkage en verminderde waskwaliteit door de aanvoerende en afvoerende slangen alsnog te vervangen.

Informatie en tips

Vaatwasser waterslot

Vaatwasser waterslot

Tegenwoordig hebben vaatwassers een aquastop of waterstop. Dit is een beveiligingsklep welke de watertoevoer afsluit als er sprake is van een lekkage. Een lekkage door een lekkende of losgeschoten aanvoerslang kan hiermee beperkt worden. Dit kan als externe component buiten de machine gemonteerd worden, maar zit bij de betere vaatwassers standaard ingebouwd. Er zijn twee soorten waterslot: een waterslot met een mechanische sensor en een waterslot met een elektromagnetische sensor. De mechanische sensor meet de hoeveelheid water welke de vaatwasser in komt, de elektromagnetische sensor meet de hoogte van het water in de vaatwasser. Welk waterslot beter is, valt over te discussiëren. De mechanische sensor merkt kleinere lekkages minder goed op en is dus minder nauwkeurig ten opzichte van een elektromagnetische sensor. De elektromagnetische sensor is verbonden met een vochtsensor in het apparaat. De laatste kan in het geval van stroomuitval weer onbetrouwbare resultaten geven. De watersloten zijn niet gevaarlijk. Ze zijn namelijk altijd afgedekt en kunnen niet afgeschroefd worden, zodat er bij welke vorm van lekkage ook, geen kortsluiting kan plaatsvinden. Een vaatwasser met ...
Meer informatie
De vaatwasser test

De vaatwasser test

Om tot een selectie van de beste vaatwassers te komen, moet er een hoop onderzoek gedaan worden. Er gaat een proces aan vooraf met verschillende testen waarbij elke vaatwasser uitgebreid aan bod komt. De vaatwassers worden vervolgens geselecteerd op basis van de testuitslagen. Deze testuitslagen worden gecombineerd met de aanschafprijs, de specificaties, de bouwkwaliteit, de energieklasse en ten slotte de reviews online. Dat deze factoren allemaal een steentje bijdragen aan het eindresultaat is logisch, want elke factor is belangrijk voor de keuze van een goede vaatwasser. Een selectie van de beste vaatwassers vind je op de pagina ‘beste vaatwasser’, waar je kunt kiezen uit een inbouwmodel of vrijstaand model. Op deze pagina leggen we je uit hoe de test uitgevoerd wordt.De vaatwasser test bestaat niet simpelweg uit het aanzetten van de vaatwasser. We hebben hier enkele stappen en beoordelingsmanieren voor. Elke stap omdat een onderdeel van de vaatwasser waar we op letten. Ook voeren we bepaalde stappen meermaals uit op verschillende manieren, om het beste het resultaat te kunnen beoordelen. Een vaatwasser heeft meerdere wasprogramma’s ...
Meer informatie
Vaatwasser schoonmaken

Vaatwasser schoonmaken

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een vaatwasser, maar het blijkt dat een aanzienlijk deel van deze huishoudens de vaatwasser niet regelmatig schoon maakt. Dit resulteert in een stinkende vaatwasser. Je kent het wel, je opent de vaatwasser en er komt een niet zo frisse lucht uit. Dit is op den duur ook logisch, want er komt een hoop viezigheid in de vaatwasser terecht. Daarbij resulteert het in slechtere kwaliteit, een kortere levensduur en meer energieverbruik. Dit stapelt zich niet op in de eerste maanden na de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, maar kan voor problemen zorgen als een vaatwasser enkele jaren oud is. Het is dan ook belangrijk om de vaatwasser regelmatig te onderhouden. Als een vaatwasser stinkt, is er namelijk meer aan de hand dan alleen een filter welke omgespoeld moet worden. Er zijn vaatwassers met een goed zelfreinigend vermogen. De meeste vaatwassers spoelen aan het einde van het programma de vaatwasser van binnen door, maar niet elke vaatwasser kan dit even goed. Mocht je dit een must vinden bij ...
Meer informatie
Indesit DPG 16B1 A NX EU

Werking van een vaatwasser

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s. Hieronder hebben we de verschillende fases die een vaatwasser door gaat voordat hij de vaat schoon heeft. Een gedetailleerdere uitleg van het hier naast staande plaatje vind je op de homepage, bij meer algemene informatie over een vaatwasser. Stap 1 - Spoelen In het begin spoelt een vaatwasmachine de vaat al voor een groot deel schoon. Dit is een kwestie van water met druk langs de vaat laten stromen. Hardnekkige vlekken gaan er tijdens dit proces echter nog niet af. Niet onbelangrijk is om ...
Meer informatie