Levensduur van een vaatwasser

Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser wil je weten wat de verwachtte levensduur van je aankoop is. De economische levensduur van een gemiddelde vaatwasser verschilt van 3 tot 10 jaar. Een goede nieuwe vaatwasser kan echter tot wel 20 jaar mee gaan. Om beter te bepalen wat de levensduur van een bepaalde vaatwasser is, moet je meer over de vaatwasser weten.

De levensduur van een vaatwasser is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald door het merk, de bouwkwaliteit van de vaatwasser, hoe vaak de vaatwasser gebruikt wordt en het onderhoud. Helaas is de levensduur van een vaatwasser niet exact te voorspellen, maar globaal zijn er wel wat dingen die goed zijn om te weten als je toch een inschatting wilt maken. We gaan wat dieper in op de verschillende aspecten, zodat je jou vaatwasser kunt kiezen op basis van deze factoren. Dit kan namelijk een verschil maken van wel 10 jaar levensduur.

Levensduur verschillende merken vaatwassers

De levensduur van een vaatwasser van Miele is duidelijk langer dan een vaatwasser van Indesit. Dit verschil zie je dan ook terug in de prijs. Een vaatwasser met een hogere prijs heeft gemiddeld ook een betere bouwkwaliteit en daarmee is de levensduur dus beter.

Er zijn drie merken welke bekend staan om de langere levensduur van vaatwassers: Miele, Asko en Bosch/Siemens. Daarentegen zijn er ook 3 merken welke bekend staan om de kortere levensduur: Candy, LG en Indesit/Ariston. In de tabel vindt je zowel de levensduur op basis van het aantal afwasbeurten als het aantal jaren. De levensduur in jaren is gebaseerd op één afwasbeurt per dag en het getal is afgerond. Let wel op: dit is dus een schattig, geen garantie! Het betreft de levensduur van een gemiddeld model binnen één merk. De betere modellen zijn hierin dus niet meegenomen en zullen een langere levensduur hebben. Om het inzichtelijk te maken hebben we de tabel op volgorde van langere levensduur naar kortere levensduur gezet.

Merk
Miele
Asko
Bosch/Siemens
AEG
Zanussi
Samsung
LG
Whirlpool
Candy
Indesit/Ariston
Afwasbeurten
5000
4500
3500
2500
2200
2200
2000
2000
1500
1500
Levensduur
14
13
10
7
6
6
5
5
4
4

Vind jouw nieuwe vaatwasser

De gebruikersintensiteit vaatwasser

Dit is vrijwel het enige gegeven wat bijna recht evenredig is met de levensduur van de vaatwasser. Indien de vaatwasser tweemaal zoveel gebruikt wordt, zal deze ook tweemaal zo kort meegaan. Mocht er ergens een te verwachten levensduur aangegeven worden in jaren, mag je er vanuit gaan dat dit gebaseerd is op dagelijks éénmalig gebruik van de vaatwasser. Meestal wordt de levensduur echter niet in jaren maar in aantal afwasbeurten weergegeven. In dat geval reken je het gemakkelijk om in jaren door te kijken hoeveel afwasbeurten jij nodig hebt per dag of week. Het maakt niet uit of de machine halfvol of vol zit. Meer vuil en minder onderhoud maakt uiteraard wel uit, dit belast de vaatwasser meer.

Bouwkwaliteit invloed bij levensduur vaatwasser

De bouwkwaliteit van een vaatwasser bepaald voor een groot deel de levensduur van een vaatwasser. Het wordt door verschillende factoren bepaald. De specificaties zijn het materiaal gebruikt voor de kuip (rvs of niet), het type motor (koolborstelloos of niet), type waterbeveiliging en hoeveel verschillende types één vaatwasser heeft, de machinereiniging, de geleiderails, de gelagerde wieltjes en het geluidsniveau. Al met al worden deze specificaties bekeken en aan de hand van de volgende criteria belandt een vaatwasser in een klasse: topklasse, middenklasse of basisklasse. De topklasse heeft een lange levensduur. De middenklasse heeft een gemiddelde levensduur. De basisklasse heeft een verkorte levensduur, dat komt vooral doordat er gebruik wordt gemaakt van materialen van lagere kwaliteit en de reiniging minder optimaal is waardoor er eerder vuil ophoopt. Een vuile vaatwasser is niet bevorderlijk is voor de afwaskwaliteit en voor de conditie van de machine zelf.

Onderhoud van de vaatwasser

Dit punt is onder andere bepaald door de vaatwasser zelf, maar ook door jou als consument. De vaatwasser kan goede zelfreinigende opties hebben en hiermee de binnenkant van de vaatwasser enigszins schoon houden. Toch zal op den duur de vaatwasser gereinigd moeten worden. Daarbij zijn verschillende onderdelen extra belangrijk: de filter, de sproeiarmen, de rubberen rand van de deur en de afvoerslang.

  1. De filter moet regelmatig, en het liefst na elke afwasbeurt, schoongemaakt worden om verstopping te voorkomen. Dit kan je doen door de filter los te halen en deze simpelweg af te spoelen, zodat voedselresten weg zijn. Daarnaast is het aan te raden de filter minimaal één keer per maand goed te laten weken in kokend water met afwasmiddel of ontvetter.
  2. De sproeiarmen kunnen ook verstopt raken, waardoor er minder water gecirculeerd wordt en de afwaskwaliteit minder wordt. Indien de sproeiarmen uit de vaatwasser gehaald kunnen worden is het aan te raden deze zo nu en dan schoon te spoelen en de verstopte gaatjes in te prikken met een satéprikker. Als ze vastzitten kun je de sproeiarmen afnemen met een doek. Veel consumenten vergeten dit en duiden de verminderde waskwaliteit van de vaatwasser als ‘ouderdom’ van de vaatwasser, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.
  3. De rubberen rand schoonmaken voorkomt mogelijke lekkage via de vaatwasserdeur. Neem de rubberen rand regelmatig af met een vochtige doek en controleer of deze nog goed aansluit. Een losse rubberen rand veroorzaakt ook lekkage en hiermee een minder goed wasresultaat maar ook waterschade.
  4. Ook de afvoerende- en aanvoerende slang hebben onderhoud nodig. De afvoerende slang moet veel vies water afvoeren, waardoor er vettigheid en resten aan de binnenkant van de afvoerslang kunnen blijven zitten. Het is aan te raden de slang elk jaar goed door te spoelen met kokend water en ontvetter en de afvoerslang na 5 jaar te vervangen om lekkage door slijtage te voorkomen. Het gevaar is vaak dat mensen zien dat er geen lekkage is en daarom de slang niet vervangen, terwijl er al wel schade plaatsvindt en de lekkage dus op de loer ligt. Je voorkomt lekkage en verminderde waskwaliteit door de aanvoerende en afvoerende slangen alsnog te vervangen.

Informatie en tips

Smalle vaatwasser

Smalle vaatwasser

Het kan voorkomen dat je minder ruimte hebt dan 55 tot 60 centimeter breedte in een keukenkastje of naast het keukenblok, in de bijkeuken of de garage. In dat geval is een smalle vaatwasser de ideale oplossing. Een smalle vaatwasser heeft een breedte van 40 tot 45 centimeter en is hiermee geschikt voor kleinere keukenkastjes maar ook voor andere smallere plekken. De smalle vaatwasser is er in verschillende modellen, zowel als inbouw vaatwasser als vrijstaande vaatwasser. Daarnaast verschillen de modellen in specificaties en dus ook in gebruikersgemak. Welke vaatwasser het beste bij jou past is erg persoonlijk en hangt af van de voorkeuren en het budget. Mocht je voor een smalle vaatwasser willen gaan, ben je beperkter in je keuze omdat dit assortiment kleiner is. Desalniettemin is er nog steeds voldoende keuze. Om je een handje op weg te helpen hebben we een groot aantal smalle vaatwassers getest en hebben we de beste voor je op een rij gezet. We nemen je mee in ons denkproces en laten je weten waar je het beste rekening ...
Meer informatie
Vaatwasprogramma’s

Vaatwasprogramma’s

Een vaatwasser heeft meerdere programma’s om de vaat mee te wassen. Elke vaatwasser heeft wel een aantal standaard programma’s, waarbij de nieuwste vaatwassers ook nog extra programma’s hebben om het gebruikersgemak te vergroten. Door alle programma’s is het soms lastig kiezen welk programma nu geschikt is voor welke vaat.Om je een handje op weg te helpen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende programma’s. Tenslotte hebben we nog wat programma’s op een rij gezet welke je niet snel vindt op een oude vaatwasser, maar de nieuwste (duurdere) vaatwassers hebben deze wel. Voorspoelprogramma Dit kan het ergste vuil van de vaat verwijderen. In principe is dit programma niet nodig, tenzij er hardnekkig vuil op de vaat zit of de vaat er al even staat. Bij schonere vaat is dit overbodig en kost het daarmee extra onnodige energie. Kort programma: 40-45°C Dit programma is niet alleen korter, maar wast ook op lagere temperatuur. Hiermee is het wasprogramma dus geschikt voor vaat wat niet erg vuil is. Met een programma van 30 minuten krijg je ...
Meer informatie
Indesit DPG 16B1 A NX EU

Werking van een vaatwasser

Vaatwassers maken je vieze vaat schoon. Dat is het belangrijkste, want dan hoef jij dat zelf niet meer te doen. Dat scheelt je tijd en energie. Maar wat de vaatwasser hiervoor moet doen is voor mensen vaak niet duidelijk, behalve dat er water en een vaatwasblokje bij komt kijken. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en leggen jou kort uit hoe het werkt. Wel zo handig om te weten als jij je vaatwasser zo lang mogelijk goed wilt houden, want zo kun je inspelen op het onderhoud en op de verschillende programma’s. Hieronder hebben we de verschillende fases die een vaatwasser door gaat voordat hij de vaat schoon heeft. Een gedetailleerdere uitleg van het hier naast staande plaatje vind je op de homepage, bij meer algemene informatie over een vaatwasser. Stap 1 - Spoelen In het begin spoelt een vaatwasmachine de vaat al voor een groot deel schoon. Dit is een kwestie van water met druk langs de vaat laten stromen. Hardnekkige vlekken gaan er tijdens dit proces echter nog niet af. Niet onbelangrijk is om ...
Meer informatie
Whirlpool WIE 2B16 / Inbouw / Volledig geintegreerd / Nishoogte 82 - 90 cm

Vaatwasser inbouwen

In een keuken waar je wel een keukenkastje kunt missen, maar er geen plek is voor een vrijstaande vaatwasser, is een inbouw vaatwasser een ideale oplossing. De vaatwasser valt weinig tot niet op door het frontpaneel. De modellen verschillen in grootte en uiterlijk, en zo is er voor iedere keuken een geschikt model. Er zijn verschillende soorten inbouw vaatwassers: de volledig geïntegreerde vaatwasser en de half geïntegreerde vaatwasser. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser bevindt zich er vaak een bedieningspaneel aan de binnenkant van de vaatwasser waardoor je de vaatwasser vanaf de buitenkant niet herkent. Bij een half geïntegreerde vaatwasser bevindt het bedieningspaneel zich aan de voorkant, maar is een deel van de vaatwasser ook bedenkt met het keukenkastje. Dan is er nog de onderbouw vaatwasser, welke geen bovenblad heeft en daardoor onder een keukenblad geplaatst kan worden in tegenstelling tot een vrijstaande vaatwasser, welke soms te hoog is om onder een keukenblad geplaatst te worden. Een inbouw vaatwasser dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen om in jouw keuken te passen. Keukenkastjes hebben over het algemeen ...
Meer informatie