Hoe kun je een vaatwasser het beste inruimen?


Bij het inruimen van een vaatwasser wil je dat er zoveel mogelijk in past, zodat de vaatwasser niet onnodig vaak aangezet hoeft te worden. Hier zijn verschillende technieken voor en de meeste liggen voor de hand. Werk van voor naar achter of van achter naar voren om te voorkomen dat je grote stukken van de vaatwasser overslaat op het bovenste rek. Denk bijvoorbeeld aan kommetje welke elkaar een stukje kunnen overlappen. Als je de kommen meteen in het midden neerzet heb je kans dat ze minder handig aansluiten en moet je dit later aanpassen om extra ruimte te creëren. Pas wel op dat de kommen niet teveel overlappen, dit kan ervoor zorgen dat ze onvoldoende schoon worden omdat het water hier niet goed langs kan stromen. Ditzelfde geldt voor een grote kom of pan welke over kleiner servies heen gezet wordt, ook hier kan het zijn dat de binnenkant van de kom of pan onvoldoende schoon wordt en het servies niet echt goed schoongespoeld kan worden. Bij bestek is het handig om de handvaten in de mandjes te zetten, waardoor de bredere kant van het bestek aan de bovenkant zit. Hierdoor wordt het bestek beter schoon (lepels kunnen niet zo makkelijk tegen elkaar aan gaan zitten en plakken) en er past meer bestek in het bestekmandje. Zorg er daarbij voor dat je borden zo neerzet dat er niet teveel ruimte tussen zit. Bij bepaalde diepe borden is het handig om een plek tussen de borden over te slaan waardoor het water beter in het diepe deel van het bord kan komen. Mochten de borden te groot zijn, kijk dan of je het bovenste rek naar boven kunt verplaatsen. Kijk bij grote borden of het mogelijk is voor de propellor om te draaien, zo niet dan verdeeld het water zich niet goed en wordt de vaat niet goed schoon. Denk daarbij ook aan kleinere servies onderdelen, zoals een theezakjeshouder. Voorkom dat deze op een plek gezet wordt waar het houdertje doorheen kan vallen, dit kan voor kapot servies zorgen of het belandt onderin de vaatwasser. Glazen kunnen tegen elkaar aan gezet worden, maar niet over elkaar heen. Let op bij wijnglazen dat deze stevig staan en wees extra voorzichtig met kristallen glazen. Deze wil je liever niet in de vaatwasser zetten. Tenslotte nog een laatste tip: wanneer je witte plastic materialen in de vaatwasser zet, voorkom dan dat je ketchup of tomatensaus resten op ander servies hebt zitten. Deze rode kleur kan in het plastic trekken waardoor de kleur wit oranje-crème wordt.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers