Vaatwasser-info.nl

Waarom maakt mijn vaatwasser niet goed schoon?

De reden van een vaatwasser met vieze vaat aan het einde van de wasbeurt kan variëren. We zetten een aantal mogelijke redenen voor je op een rij:

  1. De vaatwasser in niet gunstig ingeruimd. Hierdoor kan het water onvoldoende goed circuleren en komt het water dus niet met voldoende druk op alle plekken van het servies. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer je bakjes te veel over elkaar heen zet.
  2. De sproeiarmen werken niet goed. Dit kan twee redenen hebben: ze draaien niet doordat er een te groot bord in de vaatwasser staat en de sproeiarmen hierdoor vastlopen, of de sproeiarmen zitten verstopt. Dit tweede kan komen door onvoldoende schoonmaken van de sproeiarmen. Je kunt je voorstellen dat de kleine gaatjes makkelijk verstopt kunnen raken door kleine etensresten en vettigheid.
  3. Onvoldoende zout in de vaatwasser kan ertoe leiden dat het water niet voldoende onthard wordt en er daarom een kalkaanslag op het servies en aan de binnenkant van de vaatwasser achterblijft.
  4. De filter is vies. Het schoonmaken van de filter is niet het leukste klusje, maar wel nodig. Het liefst elke week om te voorkomen dat de filter verstopt raakt. Als ze verstopt raakt zal het water niet weg kunnen lopen en blijft de vaat ook vies.
  5. De vaatwasser is vies. Maak de vaatwasser zo nu en dan goed schoon. Dit houdt ook in dat de wanden en randen van de vaatwasser een goede beurt moeten krijgen om verzameling van vettigheid en etensresten te voorkomen.
Picture of Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017