Wat mag niet in de vaatwasser?


Een hoop servies kan in de vaatwasser, echter is het handig om er rekening mee te houden dat dit niet voor elk materiaal geldt. Zo zijn er materialen welke je liever niet in de vaatwasser wilt zetten, simpelweg omdat dit kan beschadigen. Maar er zijn ook materialen welke absoluut niet in de vaatwasser mogen. Denk hierbij aan: hout, gietijzer, porselijk en antiek, emaille, koksmessen, plastic, zilver, thermosbeker en kristal. Hout kan niet tegen teveel vocht en hitte, en dus zeker niet tegen de temperatuur en hoeveelheid water van de vaatwasser. Het hout droogt uit en kan scheuren. Een houten snijplank kan wel met heet water afgespoeld worden en dus met de hand afgewassen worden, maar niet in de vaatwasser. Gietijzer mag niet in de vaatwasser omdat de hoge temperatuur het laagje olie kan verwijderen welke ervoor zorgt dat het gietijzer niet gaat roesten. Door dit toch in de vaatwasser te zetten gaat het materiaal dus eerder roesten. Porselijn en antiek servies is erg kwetsbaar en om die reden is het raadzaam om dit met de hand af te wassen. Daarbij kan verf op dit servies aangetast worden door de hoge druk van de vaatwasser. Emaille kan best één keer in de vaatwasser, maar bij herhaald in de vaatwasser zullen de pannen of het servies aangetast worden. Koksmessen kunnen het beste met de hand afgewassen worden, dit omdat het vaak prijzige messen zijn en je deze zo lang mogelijk vlijmscherp wilt houden. Messen zullen in de vaatwasser sneller bot worden. Ook kunnen de messen beschadigd worden wanneer ze erg dun zijn. Een houten handvat is daarbij ook af te raden om in de vaatwasser te doen om bovengenoemde redenen. Plastic servies kan in de vaatwasser, maar plastic dat niet voor de keuken bedoeld is kan beter niet in de vaatwasser gezet worden. De regel is dat hard plastic over het algemeen in de vaatwasser kan. Zilver zal beschadigen in de vaatwasser, dit geldt eveneens voor koper, tin en aluminium. Het is aan te raden deze materialen met de hand af te wassen. Een thermosbeker kan tegenwoordig vaak wel in de vaatwasser, echter zijn er thermoskannen met een isolerende luchtlaag welke vol kan lopen in de vaatwasser. Ten slotte nog kristal, dit is af te raden omdat het erg kwetsbaar materiaal is. Het kan dof worden of beschadigen in de vaatwasser. Mocht je toch kristal in de vaatwasser willen zetten, zorg er dan voor dat het stevig staat en niet omvalt en dat er geen zware materialen tegenaan staan. Ook is het aan te raden een ‘voorzichtiger’ programma te draaien. Een tip: check vantevoren altijd of materiaal (bijvoorbeeld je nieuwe servies of bestek) vaatwasserbestendig is. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking wanneer dit niet het geval is. Twijfel je? Neem dan contact op met de verkopende partij of de fabrikant.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers