Waarom worden glazen dof of wit in de vaatwasser?


Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is. Wanneer de aanslag niet verdwijnt, is het glascorrosie.

Kalkaanslag kan simpel verwijderd worden. Dit kan met de hand maar ook met de vaatwasser.
Met de hand: vul de gootsteen met warm water en een kopje azijn, laat de glazen hier minimaal een kwartier in weken en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen daarna droog met een schone theedoek.
In de vaatwasser: gebruik reinigingstabletten voor kunstgebitten. Je hoeft dan geen extra vaatwastabletten toe te voegen. Je legt de kunstgebitreinigingstabletten in het bestekmandje van de vaatwasser en draait een standaard programma. Na het openen van de vaatwasser is de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwenen.

Beter nog dan kalkaanslag verwijderen is natuurlijk voorkomen dat deze aanslag ontstaat. Dit doe je door vaatwastabletten met zout te gebruiken (all-in-one tabletten) of extra zout toe te voegen aan het reservoir in de vaatwasser. Dit zou onthard het water en voorkomt zo dat er kalk op het servies en aan de binnenkant van de vaatwasser gaat zitten.

Blij glascorrosie heb je een ander probleem, dit is namelijk niet simpelweg te verwijderen. Het kan er verschillend uitzien: wit, dof of regenboogkleurig. Als je regenboogkleurig is kan het zijn dat het niet in het glas zelf zit en het nog te verwijderen is. Bij dof of wit glas zonder kalkaanslag is dit niet meer het geval. Mocht je het willen verwijderen, maak dan gebruik van tandpasta of een pasta van water en zuiveringszout. Dit wrijf je met een droge schone doek over het glas waarna je het glas afspoelt en met een droge schone vaatdoek afdroogt.

Glascorrosie voorkomen is opnieuw beter dan het proberen te verwijderen, helemaal omdat het vaak niet te verwijderen is. Je voorkomt het door alleen glas wat bedoelt is voor de vaatwasser ook echt in de vaatwasser te zetten. Kristal wil je bijvoorbeeld liever niet in de vaatwasser zetten. Mocht je dit toch doen, kijk dan of er een voorzichtiger programma is. Daarnaast moet glaswerk niet op een hoge temperatuur gewassen worden. Hoge temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, het afwasmiddel en het water, waardoor er eerder glascorrosie vormt. Een andere tip is om niet teveel vaatwasmiddel te gebruiken. Gebruik bij poreuze glazen dus liever geen twee vaatwasblokjes. Tenlosse is het nuttig om ervoor te zorgen dat de zoutdoering op het juiste niveau is. Te zacht water versnelt namelijk de glascorrosie.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers