Vaatwasser-info.nl

Waarom worden glazen dof of wit in de vaatwasser?

Doffe of witte glazen kunnen op twee manieren worden veroorzaakt: kalk of glascorrosie. Om onderscheid te maken tussen deze oorzaken kun je witte azijn gebruiken. Dit helpt tegen kalk. Als je een druppel witte azijn uitwrijft over het glas en de aanslag verdwijnt, kun je er dus vanuit gaan dat het kalkaanslag is. Wanneer de aanslag niet verdwijnt, is het glascorrosie.

Kalkaanslag kan simpel verwijderd worden. Dit kan met de hand maar ook met de vaatwasser.
Met de hand: vul de gootsteen met warm water en een kopje azijn, laat de glazen hier minimaal een kwartier in weken en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen daarna droog met een schone theedoek.
In de vaatwasser: gebruik reinigingstabletten voor kunstgebitten. Je hoeft dan geen extra vaatwastabletten toe te voegen. Je legt de kunstgebitreinigingstabletten in het bestekmandje van de vaatwasser en draait een standaard programma. Na het openen van de vaatwasser is de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwenen.

Beter nog dan kalkaanslag verwijderen is natuurlijk voorkomen dat deze aanslag ontstaat. Dit doe je door vaatwastabletten met zout te gebruiken (all-in-one tabletten) of extra zout toe te voegen aan het reservoir in de vaatwasser. Dit zou onthard het water en voorkomt zo dat er kalk op het servies en aan de binnenkant van de vaatwasser gaat zitten.

Blij glascorrosie heb je een ander probleem, dit is namelijk niet simpelweg te verwijderen. Het kan er verschillend uitzien: wit, dof of regenboogkleurig. Als je regenboogkleurig is kan het zijn dat het niet in het glas zelf zit en het nog te verwijderen is. Bij dof of wit glas zonder kalkaanslag is dit niet meer het geval. Mocht je het willen verwijderen, maak dan gebruik van tandpasta of een pasta van water en zuiveringszout. Dit wrijf je met een droge schone doek over het glas waarna je het glas afspoelt en met een droge schone vaatdoek afdroogt.

Glascorrosie voorkomen is opnieuw beter dan het proberen te verwijderen, helemaal omdat het vaak niet te verwijderen is. Je voorkomt het door alleen glas wat bedoelt is voor de vaatwasser ook echt in de vaatwasser te zetten. Kristal wil je bijvoorbeeld liever niet in de vaatwasser zetten. Mocht je dit toch doen, kijk dan of er een voorzichtiger programma is. Daarnaast moet glaswerk niet op een hoge temperatuur gewassen worden. Hoge temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, het afwasmiddel en het water, waardoor er eerder glascorrosie vormt. Een andere tip is om niet teveel vaatwasmiddel te gebruiken. Gebruik bij poreuze glazen dus liever geen twee vaatwasblokjes. Tenlosse is het nuttig om ervoor te zorgen dat de zoutdoering op het juiste niveau is. Te zacht water versnelt namelijk de glascorrosie.

Picture of Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017