Waarom mogen pannen niet in de vaatwasser?


De één zet pannen altijd in de vaatwasser en de ander wast deze apart met de hand af. Pannen kunnen in principe in de vaatwasser. Dit kan wel betekenen dat pannen kunnen verkleuren en minder mooi worden gedurende de maanden-jaren. Dit komt omdat een vaatwasser vrij agressief afwast met een sterk afwasmiddel. De pannen staan daarbij vaak uren in een vochtige ruimte wanneer dit niet meteen uitgeruimd wordt, wat kan leiden tot roest. Daarbij worden pannen blootgesteld aan een langdurige inwerking van chemicaliën bij hoge temperaturen en dat kan er toe leiden dat de pannen eerder beschadigen. Gietijzeren pannen zijn extra gevoelig voor roest en om die rden kunnen deze beter met de hand afgewassen worden. Mocht je toch de pannen in de vaatwasser willen zetten, dan kun je rekening houden met de volgende tips:

1. Verwijder de etensresten en spoel de pannen kort af, dit voorkomt dat wasmiddel langdurig op de plekken met etensresten gaat inwerken.
2. Plaats de pannen op de onderste korf en met de binnenkant naar beneden, hierdoor loopt het water beter af en voorkom je dat er zich water gaat verzamelen in de pan.
3. Gebruik niet meer wasmiddel of ontkalker dan nodig, dan stel je de pannen onnodig bloot aan veel chemicaliën.
4. Zorg dat je de vaatwasser in goede conditie houdt en maak hem dan ook regelmatig schoon.
5. Haal de pannen het liefst direct na het einde van het vaatwasprogramma uit de korf en droog deze dan af. Zo voorkom je dat vochtige pannen erg lang in de vaatwasser staan en er meer kans is voor roestplekken om te vormen.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers