Vaatwasser-info.nl

Waarom mogen pannen niet in de vaatwasser?

De één zet pannen altijd in de vaatwasser en de ander wast deze apart met de hand af. Pannen kunnen in principe in de vaatwasser. Dit kan wel betekenen dat pannen kunnen verkleuren en minder mooi worden gedurende de maanden-jaren. Dit komt omdat een vaatwasser vrij agressief afwast met een sterk afwasmiddel. De pannen staan daarbij vaak uren in een vochtige ruimte wanneer dit niet meteen uitgeruimd wordt, wat kan leiden tot roest. Daarbij worden pannen blootgesteld aan een langdurige inwerking van chemicaliën bij hoge temperaturen en dat kan er toe leiden dat de pannen eerder beschadigen. Gietijzeren pannen zijn extra gevoelig voor roest en om die rden kunnen deze beter met de hand afgewassen worden. Mocht je toch de pannen in de vaatwasser willen zetten, dan kun je rekening houden met de volgende tips:

1. Verwijder de etensresten en spoel de pannen kort af, dit voorkomt dat wasmiddel langdurig op de plekken met etensresten gaat inwerken.
2. Plaats de pannen op de onderste korf en met de binnenkant naar beneden, hierdoor loopt het water beter af en voorkom je dat er zich water gaat verzamelen in de pan.
3. Gebruik niet meer wasmiddel of ontkalker dan nodig, dan stel je de pannen onnodig bloot aan veel chemicaliën.
4. Zorg dat je de vaatwasser in goede conditie houdt en maak hem dan ook regelmatig schoon.
5. Haal de pannen het liefst direct na het einde van het vaatwasprogramma uit de korf en droog deze dan af. Zo voorkom je dat vochtige pannen erg lang in de vaatwasser staan en er meer kans is voor roestplekken om te vormen.

Picture of Yannick
Yannick

Vaatwasser expert sinds 2017