Wat kost een vaatwasser per keer?


Een vaatwasser in één van de apparaten in huis met het meeste energieverbruik. De vaatwassers zijn de laatste jaren gelukkig een stuk efficiënter en daarmee ook zuiniger geworden, maar bij een oude vaatwasser is er nog steeds sprake van energiesluipende modellen.

Het verbruik van een vaatwasser wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Één kWh kost ongeveer 0,22 euro. Hoeveel kWh een vaatwasser gebruikt hangt dus af van het energielabel, en het energielabel hangt af van het model maar ook van het bouwjaar. Grofweg genomen kan met de volgende getallen aanhouden:

Bouwjaar 1990: 1,83 kWh en €0,40 per wasbeurt.
Bouwjaar 200: 1,37 kWh en €0,30 per wasbeurt.
Bouwjaar 2010: 0,90 kWh en €0,20 per wasbeurt.
Bouwjaar 2015: 0,85 kWh en €0,19 per wasbeurt.

Je ziet dat door de jaren heen de vaatwasser een stuk zuiniger zijn geworden en de kosten voor een vaatwasser per keer gehalveerd zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere factoren van invloed op de kosten van een vaatwasser per keer. Zo is het type en model vaatwasser van belang, maar ook het programma wat gedraaid wordt. Een spoelprogramma kost uiteraard minder energie en geld dan een standaard programma.

Om inzicht te krijgen in de kosten per jaar, hebben we dit ook op een rij gezet. We gaan hier uit van een 4-persoons huishouden (voor een 2-persoons huishouden moeten de kosten ongeveer keer 0,8 gedaan worden). Daarnaast gaan we uit van een gemiddelde vaatwasser. Voor een energiezuinige vaatwasser mogen de kosten ook ongeveer keer 0,80 gedaan worden.

Bouwjaar 1990: €97 per jaar
Bouwjaar 2000: €74 per jaar
Bouwjaar 2010: €47 per jaar.

De vaatwasser keuzehulp

Om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij jou keuken en huishouden past hebben we een keuzehulp ontwikkeld. De eerste stap bij het kiezen van een vaatwasser is een keuze maken tussen de verschillende soorten vaatwassers. Er zijn drie verschillende vaatwassers: een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser en een vrijstaande vaatwasser. Behalve deze onderverdeling bestaat elke soort vaatwasser weer uit een assortiment met vaatwassers met verschillende specificaties en was- en droogtechnieken. Om te voorkomen dat de zoektocht bij nul begint en om je zo al een eind op weg te helpen zorgen we met de keuzehulp voor een selectie aan vaatwassers welke interessant zijn voor jou. Zo kies je zelf welke vaatwasser, maar halen we de eerste stappen voor je uit handen, wel zo makkelijk!

Wil je een inbouw, onderbouw of een vrijstaande vaatwasser?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting vaatwasser?
Wil je een energiezuinige vaatwasser of is dit niet belangrijk?

Soorten vaatwassers

Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De eerste stap in de zoektocht naar een geschikte vaatwasser is heel praktisch: wat voor soort vaatwasser heb je nodig? Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van jou keuken. Moet de vaatwasser onder een blad komen? Of wordt de vaatwasser ingebouwd in een keukenkast? Betreft de keukenkast een standaard maat of is deze kleiner dan normaal? Voor iedere situatie is er een geschikte vaatwasser. Denk aan: een vrijstaande vaatwasser, een inbouw vaatwasser, een onderbouw vaatwasser, maar voor de compactere keukens ook een smalle vaatwasser of kleine vaatwasser. Tenslotte hebben we rekening gehouden met de prijsklasse, want een vaatwasser varieert onwijs in aanschafprijs. Maar voor iedereen die zoekt naar een goedkope vaatwasser hebben we deze ook op een rij gezet!


Bekijk top 10 vaatwassers
Bekijk de top 10 vaatwassers
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 vaatwassers